Al doilea Protocol s-a rupt [1]

Alesii Coalitiei in teritoriu au facut praf cel de-al doilea Protocol semnat saptamana trecuta de liderii partidelor aflate la guvernare. Cel putin noua presedinti, vicepresedinti sau functionari ai Consiliilor Judetene, membri ai partidelor Coalitiei, au semnat ieri, alaturi de pesedisti, un document de pozitie prin care se pronunta impotriva modificarii Legii administratiei publice locale.

Or, amendarea acestui act normativ este unul din punctele stabilite in Calendarul de actiuni al Coalitiei guvernamentale si care trebuie indeplinit in sesiunea extraordinara a Parlamentului programata intre 29 si 31 august. Calin Popescu Tariceanu, Emil Boc, Marko Bela si Dan Voiculescu s-au angajat in 10 august ca pana la jumatatea lunii viitoare sa modifice Legea administratiei publice locale, astfel incat atat la revocarea, cat si la alegerea presedintilor si vicepresedintilor Consiliilor Judetene sa actioneze aceleasi reguli. Adica, daca acestia sunt alesi cu votul a jumatate plus unu din numarul consilierilor judeteni, ei sa poata fi revocati cu acelasi numar de voturi si nu cu acceptul a doua treimi din consilieri, asa cum prevede Legea in prezent. Aceasta masura, alaturi de schimbarea presedintilor Camerei si Senatului, face parte din actiunea de depesedizare la care s-au inhamat actualii guvernanti. In repetate randuri, ei s-au plans ca nu pot face politica Guvernului Tariceanu in teritoriu cu oamenii PSD.






Numele tradatorilor
Cei care au calcat in picioare intelegerile semnate de presedintii partidelor din care ei provin sunt: Florin Marginean (PNL) - vicepresedintele CJ Alba; Gavril Buza (UDMR) - presedinte CJ Arad; Aristotel Cancescu (PD) - presedinte CJ Brasov; Victor Mocanu (PD) - presedinte CJ Buzau; Raducu Filipescu (PNL) - presedinte CJ Calarasi; Mircea Abrudean (PNL) - functionar CJ Cluj; Levente Bunta (UDMR) - presedinte CJ Harghita; Mircea Ioan Molot (PNL) - presedinte Cj Hunedoara; Constantin Ostaficiuc (PD) - presedinte CJ Timis. Acestia au participat la sedinta Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene (UNCJR), desfasurata la Mamaia, unde s-a adoptat o declaratie de pozitie semnata de toti cei amintiti, alaturi de 15 pesedisti. UNJCR este condusa de pesedistul Liviu Dragnea, presedintele CJ Teleorman. In document, semnatarii propun administratiei centrale si Parlamentului ca proiectul de modificare a Legii administratiei publice locale sa intre in dezbaterea Parlamentului cu respectarea procedurii de consultare a structurilor asociative. Mai mult, se cere ca prevederile referitoare la conditiile de eligibilitate si de revocare a presedintilor, vicepresedintilor si a viceprimarilor sa isi produca efectul incepand cu anul 2008.


Documentul nu are caracter politic
Reprezentantii partidelor din Coalitia guvernamentala prezenti la reuniunea UNCJR au precizat ca sunt de acord cu semnarea documentului de pozitie supus dezbaterii si aprobarii, insa in conditiile in care acesta nu are caracter politic. "Nu dam noi sarcini politice si nici nu judecam Guvernul", a precizat presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc (PD), citat de Rompres. Toti membrii UNCJR considera ca revocarea, fara motivare, a presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene va avea ca efect crearea unui climat general de instabilitate in administratia locala. De fapt, se pare ca prea putin a contat politica partidelor guvernamentale, reprezentantii acestora aparandu-si propriile fotolii.





Eugen Nicolaescu, deputat, purtator de cuvant al PNL: "Semnatura este nula"


ZIUA FOTO
"Nu cunosc textul acelui document si nu am vazut lista celor care l-au semnat. Pot sa va spun, insa, ca protocolul semnat de presedintii Coalitiei are putere juridica si politica superioara deciziei oricarui alt reprezentant al vreunuia din cele patru partide. Ca atare, orice semnatura a unui reprezentant al Coalitiei pe un asemenea document este nula de drept pentru ca ea contravine protocolului semnat de liderii partidelor. Iar acest protocol se situeaza peste decizia oricarui partid politic in parte. In momentul in care vom intra in posesia documentului la care faceti referire, vom face o analiza serioasa si daca vom constata deficiente vom lua masurile care se impun".
Publicat de : O.B.
Data publicării: 20 Aug 2005 - 07:29
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6921&titlu=Al_doilea_Protocol_s_a_rupt