Acum, recunoasteti!? [1]

Dovezile despre stenogramele PSD vin in avalansa

> Urmele lasate dupa transcrierea stenogramelor, care contineau abuzurile guvernarii Nastase, duc la computerele din Palatul Victoria si din sediul PSD.
> Unul dintre calculatoare a fost folosit de Marioara Stanescu, martora-cheie descoperita ieri de EVZ, al carei nume apare la sfarsitul unei stenograme ca dactilografa. Aceasta s-a baricadat ieri in casa si nu s-a mai dus la guvern, unde este angajata in prezent.
> Ieri, EVZ a descoperit un al doilea personaj care ar putea lamuri misterul documentelor secrete ale PSD: Manuela Catrina, fosta sefa de cabinet a Dorinei Mihailescu - mana dreapta a lui Adrian Nastase. Numele Manuelei Catrina apare ca autor al transcrierii unora dintre stenograme.
> Dupa ce le-am prezentat noile indicii, atat actualul, cat si fostul presedinte al PSD, Mircea Geoana si Adrian Nastase, au dat inapoi.
Mircea Geoana, 17 august 2005: "PSD nu face si nici nu facea stenograme la intalnirile de partid".
Mircea Geoana, ieri: "Publicati ce aveti si discutam dupa aceea. Eu mentin ce am spus. Hai sa vedem maine ce aveti".
Adrian Nastase, 23 noiembrie 2004: "Asa-zisele stenograme sunt facaturi de presa si taieturi cu foarfeca din ziare".
Adrian Nastase, ieri: "Noi avem un purtator de cuvant la partid. Daca vreti, putem sa vorbim despre inundatii".
Dupa recunoasterea autenticitatii stenogramelor, PSD este obligat sa-si asume modul abuziv si corupt de guvernare, asa cum reiese el din documentele secrete ale partidului. Doar asa, si bineinteles daca ii va indeparta pe cei in culpa, PSD le mai poate garanta romanilor ca nu va mai repeta practicile de partid-stat.
Teoria PSD conform careia stenogramele sunt niste "facaturi" incepe sa se zdruncine din ce in ce mai puternic. Indiciile obtinute de ziarul nostru arata ca documentele respective au fost dactilografiate pe calculatoare din guvern, din sediul PSD, precum si din interiorul agentiei Monitoring Media, care se ocupa de monitorizarea presei audio-video. Cel putin asa reiese din "semnatura electronica" a controversatelor stenograme. Sectiunea referitoare la proprietatile documentelor ii arata ca autori ai acestora pe Marioara Stanescu si Manuela Catrina. Aceasta indica faptul ca textele au fost dactilografiate atat de Marioara Stanescu (martora-cheie descoperita in urma cu doua zile de ziarul nostru), dar si de un personaj-surpriza. Proprietatile unui document Word (limbajul folosit in mod curect pentru redactarea textelor) pot fi modificate din exterior, insa un specialist IT poate, cu mandatul justitiei, sa afle daca respectivul document a fost modificat, cand si de catre cine.
Conform unor surse din PSD, Manuela Catrina era omul de incredere al Dorinei Mihailescu, fiind subordonata acesteia in DAIS, departamentul guvernamental in care a lucrat si Marioara Stanescu. La un moment dat, Catrina a fost chiar sefa de cabinet a Dorinei Mihailescu. Manuela Catrina era si o prezenta constanta la sediul PSD, de cele mai multe ori afisandu-se in preajma lui Mihailescu. Reamintim ca, potrivit unor surse din formatiunea politica, devenise deja un obicei ca Mihailescu sa-si foloseasca personalul din DAIS pentru a consemna sedintele de partid.
Desi am incercat cu insistenta sa le contactam telefonic, nici Dorina Mihailescu nici Manuela Catrina nu au fost ieri de gasit. In schimb, am reusit sa vorbim cu fiul Marioarei Stanescu. Acesta ne-a spus ca mama sa nu doreste sa faca nici o declaratie publica pe tema stenogramelor. "Tot ce are de spus va spune la Parchet", a afirmat fiul lui Stanescu.
Conform acestuia, Marioara Stanescu este o persoana "de o discretie absoluta", care nu vorbea cu nimeni, nici macar cu familia, despre ceea ce facea la serviciu.
Marioara Stanescu va fi audiata de procurori
Marioara Stanescu, martorul-cheie in dosarul "Stenogramelor", va fi audiata la Parchet, cel mai probabil, saptamana viitoare. Biroul de presa al Ministerului Public sustine ca, in urma apritiei in presa a numelui dactilografei de la Palatul Victoria, s-a decis ca femeia sa fie chemata ca martor in acesta cauza. Acum procurorii verifica toate informatiile legate de acest dosar, iar cele care se confirma vor fi inregistrate ca probe.
De asemena, magistratii au inceput urmarirea panala impotriva fostului ministru al justitiei, Rodica Stanoiu, si a lui Florin Georgescu, vicepresedinte al PSD, sub acuzatia de trafic de influenta savarsit de o persoana care detinea o functie de conducere, conform articolului 13 din Legea 78/2004.
Dosarul trebuie intocmit doar pe probe. Specialisii in drept sustin ca in acest dosar va fi nevoie ca procurorii sa probeze atat faptul ca stenogramele au existat, dar si ca cei doi au savarsit ceea ce declarau in sedintele de partid. Daca aceste lucuri vor fi demonstrate, cei implicati in dosarul stenogramelor risca sa fie condamnati la inchisoare.
"Ca avocat cred ca, daca stenogramele sunt reale, Rodica Stanoiu a vorbit in calitate de ministru al justitiei. Aceasta nu putea realiza ceea ce spunea acolo decat in acea functie. Deci trebuie adunate probe ca stenogramele sunt reale si ca, de exemplu, ministrul Stanoiu a intervenit pe langa procurori pentru a finaliza rechizitoriul in dosarul "Flota".
Mai exista totusi o alta problema, pentru cei doi s-a inceput urmarirea penala fara a li se da sansa de a fi audiati. Un asemenea dosar trebuie sa fie facut profesional si transparent, iar actele sa fie intocmite doar daca exista probe", sustine avocatul Aurelian Pavelescu. (Ramona Feraru)
Dactilografa refuza sa dea ochii cu presa
Marioara Stanescu, dactilografa care ar putea limpezi misterul stenogramelor PSD, este pensionara, dar lucreaza la Secretariatul General al Guvernului (SGG) in baza unui contract de colaborare, ne-au declarat ieri surse din executiv. Ieri, femeia nu a venit la serviciu. Colegii sai afirma ca Stanescu avea tot statut de colaborator si pe vremea guvernarii PSD, cand era dactilografa la Departamentul de Analiza
Institutionala si Sociala (DAIS), condus de Dorina Mihailescu. Functionarii din guvern care au facut parte din aparat si in epoca in care PSD se afla la putere sustin ca Marioara Stanescu si o alta colega de varsta apropiata, care se ocupa de stenografie, ar fi participat chiar la cateva reuniuni ale liderilor social-democrati.
Dezvaluirile din "Evenimentul zilei" au starnit insa ceva agitatie la Palatul Victoria. Reprezentantii guvernului s-au consultat cu juristii apoi au refuzat sa furnizeze orice fel de informatii despre Marioara Stanescu. (Adriana Tomasevici)
Manuela Catrina, omul cu reportofonul
Manuela Catrina este cunoscuta in interiorul PSD ca mana dreapta a Dorinei Mihailescu. O buna perioada, Catrina a facut parte din Consiliul National al Tineretului Social Democrat.
In anul 2000, ea a fost aleasa pe listele PSD in functia de consilier local la Sibiu. Si-a intrerupt insa mandatul de consilier pentru a veni la Bucuresti, unde a lucrat in permanenta in preajma Dorinei Mihailescu. Ajunsa in pozitia de sef de cabinet la DAIS, Catrina a facut parte, de mai multe ori, din delegatiile oficiale in afara tarii ale premierului Adrian Nastase. In timpul deplasarilor peste hotare, ea se ocupa de inregistrarea pe reportofon a declaratiilor oficiale si de transmiterea lor la Bucuresti, in vederea transcrierii. Dupa ce PSD a pierdut alegerile, Catrina a parasit guvernul la o saptamana de la instalarea noului cabinet. Noul sau loc de munca a devenit Camera Deputatilor, impreuna cu mai multi fosti angajati ai executivului care l-au urmat pe Adrian Nastase la parlament. (Oana Dobre)
Piste catre adevarul despre stenograme
Procurorii au la dispozitie mijloace tehnice pentru a afla daca stenogramele semnate "Maria Stanescu" si "Manuela Catrina" au fost intr-adevar create la guvern sau la sediul PSD. Dupa cum se precizeaza pe site-ul oficial al companiei Microsoft, orice document creat in programul Word contine, pe langa data salvarii si modificarii, si o serie de informatii despre autorul acestuia si despre cel care l-a modificat. Aceste informatii sunt salvate ca "meta data" intr-o zona ascunsa a fisierului, fara ca utilizatorul sa fie avertizat in legatura cu acest lucru. Documentele scrise in Word contin nu doar versiunea finala a textului, ci si eventualele modificari facute de-a lungul timpului, care sunt pastrate intr-o zona ascunsa. Printre informatiile memorate automat de program se numara: numele si initialele autorului, numele companiei sau organizatiei, numele computerului, numele serverului pe care a fost stocat documentul, texte ascunse ori comentarii. Scopul oficial al stocarii acestora este dovedirea unui potential plagiat sau incalcarea drepturilor de autor. Tot pe site-ul Microsoft se mai precizeaza ca informatiile din proprietatile documentului pot fi modificate sau chiar eliminate complet, insa numai de persoane cu cunostinte avansate de IT.
Acelasi site contine si instructiuni pentru stergerea informatiilor personale din documente. (Andi Laslau)
Publicat de : Oana Dobre
Data publicării: 19 Aug 2005 - 08:39
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6915&titlu=Acum__recunoasteti_?