Votul uninominal, îngropat în proiecte electorale [1]

Președintele UDMR Markó Béla i-a atacat, ieri, pe partenerii de Coaliție, care au propus reluarea discuțiilor pe tema introducerii votului uninominal.

A refuzat să pronunțe vreun nume, deși criticile erau clar îndreptate împotriva lui Emil Boc, liderul udemerist arătând că declarațiile făcute de președintele PD pe acest subiect au “iz electoral”. “Trebuie să renunțăm la ideea că suntem într-o permanentă campanie electorală și trebuie să surprindem permanent, să spunem ceva nou. Nu este bine”, a conchis Markó Béla. Președintele Uniunii a recunoscut deschis că formațiunea pe care o conduce este total dezavantajată de votul uninominal, riscând să rămână astfel în afara Parlamentului: “UDMR se teme că, după introducerea sistemului uninominal, ar rămâne cu câteva mandate”.

Modificările pe care președintele PD, Emil Boc, dorește să le aducă legilor electorale se referă, pe de o parte, la introducerea votului uninominal atât la nivel local, cât și la nivel parlamentar, iar pe de altă parte, la stoparea migrației politice.
“Consilierii locali și județeni urmează să fie aleși pe circumscripții bine definite, direct de către cetățeni, iar președinții consiliilor județene vor fi desemnați prin vot, la fel ca și primarii. În acest fel, președinții consiliilor județene nu vor mai deveni obiect de troc politic. Avantajul votului uninominal la nivel local ar fi responsabilizarea aleșilor și faptul că, după patru ani, vor trebui să dea socoteală electoratului pentru activitatea depusă”, explica liderul PD în urmă cu câtea zile.
Emil Boc pledează pentru introducerea votului uninominal în ambele Camere ale Parlamentului, însă se declară de acord cu acest sistem chiar și numai în Senat.
Opoziția și Puterea se bat în inițiative
Intenția democraților de a modifica legile electorale nu este singulară. Deși au avut posibilitatea să facă aceste modificări în cursul anului trecut, când au fost schimbate legile electorale după amendarea Constituției, aproape toate partidele s-au trezit ulterior că ele sunt necesare. Se poate spune că există o adevărată bătălie în ințiative. Cu câteva luni înainte ca Emil Boc să se trezească că vrea vot uninominal, conservatorii lui Dan Voiculescu au depus, la Senat, o inițiativă legislativă în acest sens. Pentru a demonstra că introducerea acestui tip de vot este dorită și de către electorat, PC a demarat și o amplă acțiune de strângere de semnături de la cetățeni, pe care le-a depus odată cu inițiativa.
Conservatorii au reușit să strângă nu mai puțin de 100.000 de semnături și „amenințau”, la acea dată, că, pe baza lor, vor solicita președintelui Traian Băsescu să demareze organizarea unui referendum pentru introducerea votului uninominal. Proiectul PC prevede ca senatorii să fie aleși prin vot uninominal, la fel și un număr de deputați egal cu cel al senatorilor. Restul de deputați, aproximativ jumătate din numărul total, ar urma să fie aleși pe listele de partid.
Și fostul partid de guvernământ a depus un proiect pentru schimbarea legislației privind alegerile. La sfârșitul lui martie, 19 senatori și deputați PSD au depus, la Camera Deputaților, un proiect de lege privind instituirea votului uninominal pentru ambele Camere ale Parlamentului. „Inițiativa ne aparține. Ne uităm cu mirare cum alți lideri politici, în criză de subiecte, relansează această inițiativă”, spune secretarul executiv al social democraților, Dan Mihalache, făcând trimitere la Emil Boc. Proiectul pesedist prevede alegerea senatorilor si a deputaților pe bază de vot uninominal majoritar, în două tururi de scrutin, pentru un mandat de patru ani.
De curând, și un parlamentar al PD, Valentin Iliescu, și-a anunțat intenția de a promova un proiect în acest domeniu. Deputatul democrat susține că va prezenta colegilor din Biroul Permanent Național al PD un cod electoral prin care să fie introdus votul uninominal, așa cum spunea și Emil Boc, atât la nivel parlamentar, cât și la nivel local. Iliescu dorește ca fiecare politician care dorește să ajungă în Parlament să prezinte la înscrierea la Biroul Electoral un dosar cu semnăturile a 1% din persoanele cu drept de vot din circumscripția pe care dorește să o reprezinte. De asemenea, deputatul PD vrea ca persoanele care aspiră să devină președinți ai României să adune nu mai puțin de 1 milion de semnături pentru a-i fi acceptată candidatura.
În ceea ce privește migrația politică, deși există multe declarații, până în acest moment, în Parlament nu a fost depus decât un singur proiect legislativ care se referă exclusiv la acest subiect. El a fost realizat de fostul ministrul al Culturii, Mona Muscă, și de purtătorul de cuvânt al PNL Eugen Nicolăescu și prevede ca primarii care pleacă sau sunt dați afară din partidul care i-a susținut în campanie să își piardă mandatul și să se organizeze alegeri anticipate.
Publicat de : Raluca DUMITRIU, M.S
Data publicării: 18 Aug 2005 - 07:55
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6847&titlu=Votul_uninominal__ingropat_in_proiecte_electorale