NUP pe toată linia în dosarele „Alegeri fraudate“ [1]

Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în dosarul „BEC”, deschis în urma plângerii formulate de Alianța PD-PNL, privind rezultatele parțiale ale alegerilor din noiembrie 2004.

Potrivit Biroului de Presă al Ministerului Public, procurorii au stabilit că faptele reclamate nu există și au decis neînceperea urmăririi penale în dosarul 860/P/2004. Soluția dispusă la data de 20 mai a.c. a fost comunicată părților, care nu au contestat-o. Astfel, dosarul cu plângerea Alianței a fost închis.


Alianța D.A. a depus, la data de 30 noiembrie 2004, sub semnăturile lui Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu, o plângere penală împotriva președintelui Biroului Electoral Central, judecătorul Emil Gherguț, precum și împotriva celorlalți membri ai BEC. În plângere se cerea cercetarea acestora pentru comiterea infracțiunilor prevăzute de articolul 108 din Legea 373 / 2004, dar și pentru abuz în serviciu împotriva intereselor statului în formă agravantă, fals intelectual, acțiuni împotriva ordinii constituționale, comunicare de informații false și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni. Potrivit articolului 108 din Legea 373 / 2004, „introducerea în uz și folosirea unui program de calculator cu vicii aparente sau ascunse, care alterează înregistrarea rezultatelor obținute în secțiile de votare, totalizează cu erori sau duce la repartizarea mandatelor în afara prevederilor legii, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani. Cu aceeași pedeapsă se sancționează introducerea de date, informații sau proceduri care duc la alterarea sistemului informațional național. Tentativa la infracțiunile prevăzute la alin. (1) și (2) se pedepsește”. Semnatarii plângerii susțineau că BEC a emis două comunicate oficiale privind rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale și parlamentare, conținând date false și contradictorii. Pe de altă parte, Alianța a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să îl excludă din magistratură pe judecătorul Emil Gherguț, din cauza considerațiilor politice făcute în legătură cu Traian Băsescu, aflat în cursa pentru fotoliul prezidențial. Acțiunea disciplinară declanșată împotriva magistratului a rămas fără efect, după ce Gherguț a cerut să fie pensionat, începând cu data de 1 aprilie a.c.

De altfel, nici ancheta Parchetului nu l-a afectat pe Emil Gherguț. Procurorii au decis neînceperea urmăririi penale împotriva acestuia, pe motiv că fapta nu există, în baza articolului 10, litera a, Cod de Procedură Penală. Surse judiciare ne-au declarat că, în urma administrării probelor, s-a stabilit că în cauză BEC a corectat erorile apărute la centralizarea rezultatelor parțiale, fără ca această operațiune să fie de natură infracțională sau de natură a frauda alegerile. În sprijinul acestei concluzii stau deciziile Curții Constituționale de validare a alegerilor, precum și informațiile furnizate de BEC.

Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale și în dosarul 858/P/2004, în care Ion Iliescu, Dan Ioan Popescu și Ionel Blănculescu erau acuzați de acte de corupție prevăzute și incriminate de articolul 102 din Legea 373 din 2004. Anchetatorii au stabilit, în urma verificărilor și audierilor de martori, că membrii prezidiului nu au influențat participanții la întâlnirea de la Teatrul Național București în ceea ce privește votarea. În baza articolului 10, litera c, Cod de Procedură Penală, în privința celor trei s-a dispus neînceperea urmăririi penale, pe motiv că fapta nu a fost săvârșită de ei. În ceea ce îi privește pe cei care au oferit pungi cu bomboane și materiale electorale participanților la întâlnirea de la TNB, s-a dispus neînceperea urmăririi penale, în baza articolului 10, litera d, C.Pr.P., pentru că fapta lor nu întrunea elementele consitutive ale unei infracțiuni.
Publicat de : Dan Cărbunaru
Data publicării: 18 Aug 2005 - 07:53
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6845&titlu=NUP_pe_toata_linia_in_dosarele_&_#8222_Alegeri_fraudate&_#8220_