Penal Social Democrat [1]

PSD se clatina sub povara propriilor greseli politice si afaceri dubioase. Practic partidul se confrunta cu doua crize. Una externa, generata de inceperea audierii liderilor partidului in cazul stenogramelor, iar cealalta, interna, cauzata de conflictul Nastase-Geoana.

Afacerea stenogramelor este un prilej nesperat pentru Mircea Geaona de a-si consolida pozitia. El va incerca sa scoata din joc, discret, greii PSD Rodica Stanoiu si Florin Georgescu, pusi oficial sub acuzare. Urmarirea penala impotriva celor doi s-a inceput in baza unei legi privind sanctionarea actelor de coruptie. Tinta lui Geoana ramane insa Nastase. Toate minusurile acestuia de imagine se cuantifica la procentele presedintelui PSD. In conditiile in care razboiul se duce pe fata si in public, este de asteptat ca Mircea Geoana sa puna umarul serios la sifonarea fostului presedinte al partidului. Pe de alta parte, ancheta penala in care se afla Dan Ioan Popescu, care l-a ridiculizat tot timpul pe Geoana, sau Miron Mitrea sunt prilejuri ideale de reglare a conturilor si plata a politelor. Formal, liderul PSD isi declara solidaritatea cu cei incriminati si solicita Procurorului General al Romaniei sa asigure independenta politica a justitiei. Fostul secretar general al PSD, Cozmin Gusa, audiat ieri in calitate de martor in scandalul stenogramelor, a explicat ca discutiile puteau fi inregistrate fie de o persoana importanta din partid, fie de serviciile secrete. El a lasat sa se inteleaga ca varianta serviciilor secrete este mai plauzibila intrucat presedintele Basescu nu a facut schimbari la nivelul conducerilor acestora. (Mihai TOADER)

A inceput urmarirea


foto: Mediafax
Cozmin Gusa a declarat ieri ca procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au inceput urmarirea penala impotriva unor membri ai Partidului Social Democrat reclamati in legatura cu presupusele stenograme ale partidului de catre mai multe organizatii non-guvernamentale. Presedintele Partidului Initiativa Nationala (PIN), Cozmin Gusa, a fost audiat ieri, timp de aproximativ doua ore, de catre procurorii care ancheteaza dosarul stenogramelor atribuite unor sedinte ale Biroului Executiv Central al PSD.


Gusa, martor principal
In jurul orei 10.30, la intrarea in sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), Gusa a declarat ca pe citatia primita de la procurori nu era trecuta calitatea procesuala in care va fi audiat. Dupa aproximativ doua ore, timp in care presedintele PIN a stat de vorba cu procurorii, la iesire a spus ca are calitatea de martor in acest dosar, intrucat a participat la "doua din cele cateva zeci de sedinte" carora le sunt atribuite stenogramele publicate la finele anului trecut. "Mi s-a comunicat ca am calitatea de martor, fiind prezent la doua din cele cateva zeci de sedinte ale delegatiei permanente sau ale BExC si ca aceasta calitate nu a fost trecuta pe citatie pentru ca a putut fi scrisa numai dupa inceperea urmaririi penale in acest dosar", a spus Gusa. Intrebat impotriva cui a fost inceputa urmarirea penala in dosarul stenogramelor, Gusa a raspuns ca vizati sunt cei reclamati de reprezentantii ONG-urilor care au facut plangerea referitoare la stenograme. "(S-a inceput urmarirea penala, n.r.) impotriva celor reclamati de catre reprezentantii unor ONG-uri. Am citit aceasta plangere a lor facuta in 21 decembrie 2004, in care se refera la lideri ai PSD", a declarat liderul PIN.


"Recunosc ca fiind reale cele doua stenograme"
Cozmin Gusa a declarat ca nu are cunostinta ca in perioada ianuarie 2001-iulie 2003 sa se fi inregistrat sedintele PSD si ca nu a vazut nici o stenograma a acestor sedinte pana la aparitia lor in presa. El a aratat ca cele doua stenograme care au aparut in mass-media si care faceau referire si la el sunt reale in cea mai mare parte. Intrebat cum explica aparitia stenogramelor, desi acestea nu erau inregistrate oficial, Cozmin Gusa a spus ca exista doua posibilitati: sa fi fost inregistrate cu ajutorul unei persoane cu functie importanta in partid sau de catre serviciile secrete. "Explicatia pe care le-am dat-o totusi procurorilor, avand in vedere faptul ca recunosc ca fiind reale cele doua stenograme ale sedintelor la care am participat, este ca fie au fost inregistrate printr-o decizie de care eu nu am avut cunostinta - dar trebuia sa fie o decizie secreta a cuiva care are legatura cu partidul, sa fie inregistrate cu aparatura de la distanta - sau, mult mai plauzibil, au fost inregistrate ilegal, cu aparatura de ascultare de la distanta, care nu poate sa fie decat in posesia institutiilor statului care se ocupau cu munca de informatii in acel moment. Banuiesc serviciile secrete. Fie s-a inregistrat din sediu, fie de catre serviciile secrete, sunt doua variante. Nu vad ce alte institutii puteau sa ajunga in perimetrul sedintelor PSD, din cladirile PSD", a declarat Gusa, la finalul audierilor de la PICCJ.


PSD sau serviciile secrete
El a explicat ca sedintele inregistrate si transcrise in stenogramele atribuite PSD se desfasurau fie la sediile centrale, fie la salile grupurilor parlamentare. Prima varianta - cea in care sedintele ar fi fost inregistrate cu stiinta unui membru din PSD - este "mai putin plauzibila", este "nebuloasa", a spus Gusa. "Ar fi fost nevoie de o desfasurare de forte la nivelul sediilor PSD care nu ar fi trecut neobservata", a completat el. Referindu-se la varianta in care sedintele fostului partid de guvernamant au fost inregistrate de catre serviciile secrete, Gusa a apreciat ca, daca lucrurile "chiar stau asa", este vorba despre "cel mai flagrant act de politie politica". "Ca sa ajungi in proximitatea acelor sedii si sa inregistrezi cu atata acuratete dialogurile trebuia sa ai aparatura specializata care, in mod oficial, nu se afla decat in dotarea serviciilor de informatii.


Curiozitatea lui Iliescu
Gusa a mai spus ca "daca punem la socoteala faptul ca sefii serviciilor de informatii nu au fost schimbati de Traian Basescu dupa 2004, parca se brodeste, dar deja suntem la capitolul scenarii". Liderul PIN a mai spus ca, avand in vedere ca pana in 2004 serviciile secrete au fost coordonate de Ion Iliescu, "este posibil ca acesta sa fi avut curiozitatea sa afle ce se discuta la sedintele PSD".


Numitor comun
Liderul PIN a mai precizat ca exista un numitor comun al organizatiilor care au facut aceasta plangere. Gusa a spus ca o parte din ele au sustinut CDR in campania electorala si sunt sau au fost finantate de George Soros. Totodata, Cozmin Gusa a spus ca nu este pentru prima data cand este citat la Parchet. "Am mai fost citat pana acum. Trebuia sa ma prezint la Parchetul General in perioada 10-15 iulie, dar la acea data nu eram in tara. Nu pot sa nu fac o apropiere intre discutiile care se purtau atunci referitoare la alegerile anticipate si prezenta mea la Parchet - daca m-as fi dus in iulie - in legatura cu stenogramele", a mai adaugat liderul PIN. (Bogdan GALCA)





Geoana invoca atacul politic


Mircea PAUN - ZIUA foto
Liderul PSD Mircea Geoana a apreciat ieri ca reluarea dosarului "stenogramelor PSD" reprezinta un atac politic impotriva formatiunii pe care o conduce, atac lansat in timpul campaniei electorale de anul trecut. Geoana a insistat: "Este vorba despre reluarea unor teme de campanie, a fost un atac politic in timpul competitiei electorale, care este reluat acum impotriva Opozitiei. Este un lucru intolerabil". El a anuntat ca a cerut in mod oficial Procurorului General al Romaniei sa clarifice daca in acest caz au aparut elemente noi fata de etapele precedente. Proba demonstrarii veridicitatii acestor stenograme cade in sarcina celor care acuza, a sustinut totodata Mircea Geoana.

"Daca exista entitati statale sau parastatale care au facut eventual inregistrari la PSD, trebuie sa raspunda conform legii. La PSD nu s-au facut inregistrari, nu exista stenograme propriu-zise si consideram ca procurorul general trebuie sa faca imediat clarificari in aceasta chestiune", a declarat presedintele PSD, care a mentionat ca cei care vor fi atacati politic vor fi sprijiniti de partid. "Cei care sunt dovediti in spete individuale ca au incalcat legea vor plati individual, dar cand este vorba de un atac politic, asa cum este cazul stenogramelor, ne vom apara colegii fara nici o ezitare", a precizat Geoana. Intrebat daca si cazurile Miron Mitrea si Dan Ion Popescu reprezinta atacuri politice, Mircea Geoana a spus ca in clipa in care vor exista dovezi tangibile, concrete, atunci partidul va lua o decizie. "Cand vad insa ca apar inainte in presa diverse piese dintr-un dosar, cand se face circ la televizor, cand se pune afirmarea vinovatiei inaintea probarii acesteia, este clar ca am serioase dubii despre motivarea acestor atacuri", a spus Geoana. El a mentionat ca in cazul in care vor aparea dovezi incontestabile privind vinovatia vreunui lider al PSD atunci partidul va actiona conform statutului. (M.T.)




Rodica Stanoiu si Florin Georgescu, pusi oficial sub acuzare

Ei sunt cercetati in baza articolul 13 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, care prevede inchisoare de la unu la cinci ani



Rodica Stanoiu - fostul ministru al Justitiei si Florin Georgescu - fost vicepresedinte al PSD (foto), sunt pusi oficial sub acuzare in dosarul stenogramelor, de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Potrivit Ministerului Public, "in dosarul penal 685/P/2005 (care contine denuntul mai multor ONG-uri privind eventuale fapte de coruptie ce ar reiesi din sedintele PSD si cuprinse in stenograme-n.r.) au fost efectuate acte premergatoare inceperii urmaririi penale, sub aspectul infractiunii prevazute si pedepsite de articolul 13 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie fata de Rodica Stanoiu si Florin Georgescu", se arata in comunicat. Potrivit articolului 13 din Legea 78, fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid sau intr-o formatiune politica si care foloseste influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani. "Din cauza imposibilitatii solutionarii cauzei in aceasta faza, lipsind suportul magnetic si originalul stenogramelor, Serviciul anchete speciale din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a apreciat ca se impune inceperea urmaririi penale pentru a se putea administra toate probele in conditiile prevazute de Codul de procedura penala, in special probele testimoniale, care pot demonstra autenticitatea si veridicitatea sau neautenticitatea si neveridicitatea materialelor care au stat la baza sesizarii, dar si eventuale expertize in raport de modul in care se va dezvolta suportul probator", se arata in comunicat.


Presiuni asupra Curtii de Conturi
Stenogramele sedintelor PSD - pe care mass-media le-au dat publicitatii in a doua jumatate a lunii noiembrie 2004 - contin declaratii pe care Florin Georgescu le-ar fi facut la adresa presedintelui Curtii de Conturi, care "nu ar mai asculta" de directivele partidului. Acest fapt - sustin organizatiile neguvernamentale - poate fi corelat cu declaratiile presedintelui Curtii de Conturi, care afirma la un moment dat ca se fac presiuni asupra sa de cand a anuntat ca sunt verificate institutii precum Banca Nationala a Romaniei, Ministerul Finantelor si al Transporturilor. Societatea civila arata in denuntul pe care l-a inaintat Parchetului ca procurorii trebuie sa verifice daca nu cumva, prin conduita membrilor PSD, "au fost favorizate persoane care au comis infractiuni de natura economico-financiara (evaziune fiscala, deturnare de fonduri)" si daca functionari din cadrul Curtii de Conturi "au fost impiedicati, prin constrangere morala, sa sesizeze organele de urmarire penala in legatura cu infractiunile constatate in cadrul exercitarii atributiilor de serviciu". "Ajutorul dat unui infractor fara o intelegere stabilita inainte sau in timpul savarsirii infractiunii, pentru a ingreuna sau zadarnici urmarirea penala, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infractiunii" constituie - potrivit Codului penal - infractiunea de favorizare a infractorului.


Unda verde pentru dosarul lui Basescu
Stenogramele contin informatii cu privire la Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei, care ar fi afirmat ca ar fi asteptat "unda verde" pentru ca Traian Basescu sau alte persoane sa fie anchetate. Potrivit organizatiilor neguvernamentale, faptul ca pentru un ministru al Justitiei, la trimiterea in judecata a unei persoane nu primeaza probele de vinovatie/nevinovatie, ci hotararea din sedinta de partid prin care sa se dea "verde" reprezinta un motiv serios pentru ca Parchetul sa verifice daca atitudinea demnitarului nu a influentat deferirea in justitie a unei persoane nevinovate, ceea ce in Codul penal se numeste represiune nedreapta. Represiunea nedreapta - care este fapta de a pune in miscare actiunea penala, de a dispune arestarea, de a trimite in judecata sau de a condamna pe o persoana, stiind ca este nevinovata - este o infractiune prevazuta de Codul penal. Potrivit Mediafax, sustinerile pe care le-ar fi facut Stanoiu privind anumite dosare care se refera la oameni din PSD si care au fost tinute in stand-by ar constitui infractiunea de favorizare a infractorului, iar ONG-urile au cerut sa se cerceteze acest aspect. Totodata, societatea civila arata ca stenogramele cuprind declaratii ale lui Adrian Nastase, Octav Cozminca si Serban Mihailescu cu privire la fostul presedinte al Comitetului Judetean Dambovita (Cucu), care ar fi obtinut nelegal fonduri comunitare prin firmele sale si ale sotiei sale. Acest fapt i-ar fi nemultumit pe cei trei demnitari, astfel incat - potrivit stenogramelor atribuite PSD - lui Cucu i s-ar fi propus sa-si dea demisia pentru a nu fi arestat. (D.E.I.)




Fraudarea alegerilor a fost uitata

Parchetul a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul neregulilor de la vot


ZIUA foto
Cozmin Gusa a declarat ieri ca a aflat de la procurorii Parchetului General ca s-a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul plangerii privind fraudarea alegerilor si care a fost formulata si depusa in decembrie 2004 de catre co-presedintii Aliantei "Dreptate si Adevar", Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu. "Mi s-a spus ca n-au fost probe suficiente. Acesta inseamna ca anchetatorii n-au luat in considerare semnaturile lui Basescu si Tariceanu", a spus liderul PIN. Inaintea turului doi al alegerilor prezidentiale de anul trecut, Cozmin Gusa a fost unul din cei care au acuzat fraude grave si a prezentat numeroase documente in acest sens.

Mai multe organizatii neguvernamentale, majoritatea membre ale Coalitiei pentru un Parlament Curat (CPC), au sustinut ca primul tur de scrutin al alegerilor generale si prezidentiale din 24 noiembrie 2004 nu a fost corect, responsabilul fiind organizatorul alegerilor, PSD. Partidul lui Adrian Nastase a fost acuzat atunci ca a deturnat, in favoarea sa, cateva sute de mii de voturi. Liderii Opozitiei de atunci, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, au solicitat anularea scrutinului, din cauza fraudarii masive, aducand la randul lor acuzatii serioase Puterii de atunci. Atat reprezentantii Aliantei PNL-PD, cat mai ales organizatiile neguvernametale, care au avut observatori la alegeri, au elaborat un adevarat manual al tehnicilor de fraudare a scrutinului pe baza sesizarilor din teren.


PSD, campion la turismul electoral
Alianta a invocat nefolosirea cartii de alegator ce a permis turismul electoral, la care PSD a fost campion, actiune facilitata de usurinta dezlipirii autocolantului cu stampila "votat", dar si de bunavointa membrilor Birourilor Sectiilor de Votare care au acceptat alegatori din alte zone pe listele suplimentare. La acestea s-au adaugat voturile fictive - in locul unor persoane ce nu au venit la vot, a votat altcineva sau au fost inventate nume si coduri numerice personale; voturile excedentare, adica au fost introduse in urne buletine de vot, tiparite nelegal sau disparute anterior, acoperirea acestei fraude facandu-se prin completarea gresita a proceselor verbale.

Presedintele ProDemocratia Cristian Parvulescu a prezentat o serie intreaga de "inginerii" prin care a fost fraudat scrutinul: metoda "suveica", "urna mobila" - folosita abuziv, dar si "mobilizarea fortata", adica aducerea fortata a alegatorilor la vot, prin conditionarea ajutoarelor sociale sau a altor forme de suport pentru persoanele sarace. Nici un reprezentant al PNL sau PD nu a reactionat ieri la decizia Parchetului, desi majoritatea lor a sustinut anul trecut ca PSD "a furat alegerile". (B.G.; A.H.)



Macovei cere cele 40 de dosare de mare coruptie pomenite de Diaconescu
Daniel Morar a fost instalat oficial, ieri, in functia de procuror general al Parchetului National Anticoruptie (PNA), la ceremonie participand ministrul Justitiei, Monica Macovei, si procurorul general al Romaniei, Ilie Botos. Macovei a declarat ca la sfarsitul anului trecut, Cristian Diaconescu, fostul ministru al Justitiei, declara ca la PNA sunt aproape de finalizare aproximativ 40 de dosare de mare coruptie, despre care insa nu se stie nimic. "Cristian Diaconescu a spus ca 40 de dosare de mare coruptie sunt aproape de finalizare, insa eu nu le-am vazut, nu stiu de ele. Ar fi interesant de aflat ce s-a intamplat cu aceste dosare, sper sa le gasim", a precizat ministrul Justitiei. El a anuntat ca "s-a terminat cu numirile peste noapte ale procurorilor si cu aflatul din presa cine va fi numit in vreo functie".


DIICOT va trece la PNA
Ministrul Justitiei a cerut eficienta, independenta si responsabilitate din partea tuturor procurorilor, solicitandu-le totodata sa iasa din starea de pasivitate in care se afla. De asemenea, Monica Macovei a afirmat ca, peste un an, il va evalua pe Daniel Morar, cel care preia acum sefia PNA si ca acesta va raspunde pentru ceea ce a facut. Ea a mai precizat ca nu trebuie sa existe doua institutii care sa se ocupe de marea coruptie - PNA si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - si, ca urmare, vor avea loc modificari ce nu vor afecta insa autonomia PNA. Monica Macovei a adaugat ca va introduce la PNA si DIICOT o politica de resurse umane, pentru ca procurorii acestor institutii trebuie sa aiba anumite calitati.


Evaluarea procurorilor
La randul sau, Daniel Morar a afirmat ca, la sfarsitul lunii septembrie, dupa evaluarea tuturor procurorilor anticoruptie, va hotari "cine ramane si cine nu". Totodata, noul sef al PNA a spus ca anchetatorii nu vor fi supusi presiunilor politice. "Scopul meu este ca PNA sa devina o institutie credibila si performanta, care sa nu mai faca discriminari intre persoane", a spus noul sef al PNA. Procurorul General al Romaniei, Ilie Botos, a afirmat ca il va sprijini pe Daniel Morar, "dincolo de orgolii si in slujba societatii". Totodata, Botos a subliniat ca trebuie sa fie creat un nou profil de procuror.
Publicat de : Bogdan GALCA
Data publicării: 17 Aug 2005 - 08:00
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6804&titlu=Penal_Social_Democrat