Problema Sanatatii - versiunea pesedista [1]

Senatorul PSD Sorin Oprescu a prezentat, ieri, la sediul PSD din Kiseleff, versiunea sa despre criza din Sanatate, ca reactie la ultimele declaratii ale presedintelui Traian Basescu pe acest subiect.

Potrivit senatorului, problemele in sistem sunt vechi si ele incep chiar de la legea asigurarilor pentru Sanatate, gandita intre anii 1994-1996 si votata in 1997.


Una dintre cauzele crizei este faptul ca doar doua treimi din banii colectati ca asigurari de sanatate ajung sa fie folositi in acest scop, o treime fiind folositi in alta parte. Lucrul se intampla usor, arata Oprescu, deoarece banii se colecteaza la Ministerul Finantelor.

O alta problema este ca prin legi organice multe categorii de oameni au fost scutite de plata asigurarilor de sanatate. Rezultatul final este ceea ce Oprescu numeste "rostogolirea datoriilor". Mecanismul a ramas acelasi in decursul guvernarilor, a recunoscut Oprescu: "le-a placut si alor mei, le place si lor".

Senatorul a explicat cum se defasoara negocierea pentru bugetele spitalelor de obicei la sfarsitul lunii februarie sau la inceputul primaverii. El arata ca, in primul rand, se discuta de masa salariala, apoi se hotarasc banii pentru materialele sanitare si medicamente. Bugetul pentru acestea nu ajunge decat pentru sase luni. Cum plata medicamentelor se face dupa o perioada de 180 de zile, materialele comandate pana in toamna ajung sa fie platite anul viitor, la urmatoarea alocare de fonduri. Iar situatia se repeta in fiecare an. Exista si un ciclu al crizelor din Sanatate, in martie si septembrie, cea din toamna fiind destinata obtinerii unei rectificari bugetare.

Sistemul functioneaza totusi prin aceea ca producatorii fac avansuri de medicamente. Oprescu a explicat disponibilitatea producatorilor prin considerentul ca "cel mai bun partener e statul, chiar daca plateste mai tarziu". Senatorul a criticat si faptul ca ministrii Sanatatii sub orice putere nu au cerut bani mai multi pe motiv ca asteapta sa primeasca bani si nu reactioneaza. In schimb, spune Oprescu, s-a desfasurat o ofensiva impotriva directorilor de spitale pentru ca acestea sunt cele mai mari consumatoare de bani. S-au propus tot felul de licitatii, spune Oprescu, dar separat de ministerul de resort ceea ce a dus la achizitionarea de materiale de calitate slaba.

"In timpul bombardarii cu izotopul Blanculescu, licitatiile nationale au dus la preturi de 5-6 ori mai mari la produse medicale", spune Oprescu. Dar "nimeni nu-l impiedica pe ministrul Sanatatii sa iasa din minciuna", a spus Oprescu, ca aluzie la "iesirea din minciuna" propusa de presedintele Basescu. "Aruncarea vinei in ograda PSD nu subliniaza decat impotenta de a reforma un sistem", a comentat Oprescu, care considera ca avem de-a face atunci cu o vanatoare de vrajitoare. El a ironizat raportul ministrului Mircea Cinteza care incepe cu prezentarea sistemului sanitar ca un bolnav cu tot felul de afectiuni preluat astfel de la fosta guvernare. Daca nu se iau in considerare solutii realiste, declaratiile la adresa Sanatatii sunt "o manevra politica de a iesi sa facem figuratie pentru ca lumea sa aplaude la scena deschisa", crede Oprescu.

Senatorul, care este director la doua spitale din Capitala, s-a declarat fara emotii cu referire la incompatibilitatile semnalate de presedintele Basescu, afirmand ca directorii spitalelor, chiar daca sunt parlamentari, "au fost controlati cot la cot cu ceilalti" de organismele de control. Deocamdata insa, spune Oprescu, nu exista un proiect de lege care sa prevada o incompatibilitate de acest fel.
Publicat de : C.S.
Data publicării: 15 Aug 2005 - 08:06
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6755&titlu=Problema_Sanatatii___versiunea_pesedista