Biciul si zaharelul [1]

Traian Basescu promite sa nu slabeasca Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu, pana cand acesta isi va face treaba. Basescu are de gand sa traga Executivul de urechi pana cand acesta ori isi va face lectiile, ori va lasa locul unuia mai harnic.

Dupa ce luni, intr-un interviu la postul public de radio, presedintele a dat cu biciul in Guvern, ieri a indulcit tonul, dar a ramas la fel de ferm. "Guvernul se bucura de tot sprijinul meu cu conditia sa sustina angajamentele facute in campania electorala si sa nu faca legi pentru diferiti clienti politici", a subliniat ieri Basescu, intr-o declaratie de presa facuta la Cotroceni. Presedintele a acceptat, in principiu, o intrevedere cu liderii Coalitiei, dar a tinut sa mentioneze ca aceasta trebuie pregatita, pentru ca, a spus seful statului: "Nu sunt de acord sa avem o intalnire care sa rezolve probleme de imagine". Basescu a explicat ca "pregatita" inseamna ca cele patru partide vor trebui sa raspunda unor restante in raport cu angajamentele Aliantei din campania electorala. In privinta declasificarii celor 21 de documente informative, masura ceruta de premier, presedintele a spus doar: "aici trebuie respectata legea". De altfel, SRI a atras ieri atentia ca notele sale informative pot fi declasificate, conform legii, peste 40 de ani.

Seful statului a salutat noul Protocol semnat de partidele Coalitiei miercuri seara si asumarea unui calendar de masuri. Documentul s-a concretizat dupa o discutie de patru ore la Guvern intre liderii Coalitiei, in cadrul careia liderul PC Dan Voiculescu a venit cu o scrisoare de sustinere a lui Tariceanu. La randul sau, premierul nu a fost atat de vehement in privinta excluderii PC de la guvernare daca acesta nu isi asuma calendarul de masuri. Conservatorii au sfarsit prin a fi de acord, dar aceasta nu inseamna neaparat ca se vor tine de cuvant. (Anca HRIBAN)

Decretul de numire a lui Morar a fost semnat


Foto: Mediafax
"Am semnat decretul de numire a domnului procuror Dan Morar in functia de procuror general al Parchetului General Anticoruptie. Din acest punct de vedere, consider ca Monica Macovei a gasit cea mai buna solutie posibila in momentul de fata. Cu speranta ca numirea lui Dan Morar va dinamiza activitatea Parchetului National Anticoruptie. Sustin fara rezerve solutia propusa de Monica Macovei de organizare de concursuri pentru functiile de sefi de sectii in PNA, precum si pentru functiile de adjuncti. Mi se pare ca desi legea nu obliga, ci creeaza drepturi pentru ministrul Justitiei, sa propuna, si pentru presedinte, sa numeasca, solutia Monicai Macovei este corecta si transparenta si care pune in afara unor dezbateri legate de apartenenta politica a numirilor ce urmeaza a fi facute".


Intalnirea cu partidele, conditionata de respectarea promisiunilor din campanie
"Cu privire la declaratiile care au fost mult interpretate in aceste zile, voi face precizari, nu inainte de a-mi manifesta satisfactia pentru faptul ca partidele coalitiei au ajuns la un protocol comun prin care isi iau angajamente de program pentru perioada urmatoare. Acest lucru s-ar putea sa fie de natura, daca protocolul este respectat de toti participantii, sa evite caderea unor legi, ordonante propuse de Guvern si care in Parlament n-au mai ajuns pana la capat datorita pierderii pe parcurs a majoritatii sau datorita votului impotriva dat de partide, de reprezentanti ai unor partide aflate in Coalitie. Vreau sa cred ca acest protocol, ce-i drept, al doilea, va fi respectat de toate partidele semnatare si nu se va intampla ca dupa primul protocol, si anume sa nu fie respectat la vot in Parlament. Am luat nota si de solicitarea celor patru partide de a avea o intalnire cu mine. Aceasta intalnire trebuie pregatita pentru ca nu sunt de acord sa avem o intalnire care sa rezolve probleme de imagine. Si pentru ca in acceptiunea mea intalnirea sa fie pregatita, va trebui ca cele patru partide sa raspunda unor restante in raport cu angajamentele Aliantei din campania electorala".


Renegociati contractele de vanzare a energiei!
In ce priveste problema energiei, o problema asupra careia eu am manifestat suspiciuni, liberalizarea cu un an mai devreme a vanzarii energiei electrice. Imi mentin punctul de vedere si ea este sustinuta de afirmatia recenta a domnului ministru Seres ca exista niste contracte beton facute deja, care nu pot fi date inapoi, care nu pot fi renegociate. Cred ca lucrurile nu stau in picioare si va rog ca nu tratati ca un atac la un ministru, ci ca pe o constatare publica, pentru ca faceam apel la ultima iesire publica la iesirea din ambiguitate si de ce nu din minciuna. Daca ai constatat ca nivelul de liberalizare de pana acum a dus la semnarea unor contracte care au concentrat accesul la energie ieftina in mana unei singurii companii, de ce continui liberalizarea fara modificarea normelor. E o intrebare publica la care nici macar nu astept raspuns. Ceea ce cred ca se poate face este sa se renegocieze contractele si sa se introduca reglementari de acces la energie, fie ca vorbim de energie de la Hidroelectrica sau de la Termoelectrica, totul trebuie sa fie reglementat sever, in asa fel incat piata energiei si fie echitabila si sa fie un mediu concurential corespunzator. Mi se pare inadmisibila secretizarea contractelor prin care Hidroelectrica furnizeaza agentilor economici energie electrica. Este o companie de stat si transparenta contractelor trebuie sa existe. Altfel, ne vom ascunde continuu sub secretul contractelor comerciale si vom inchide tot mai mult accesul la informatie si la control public.


Semnatura lui Francu, nejustificata
De ce imi mentin semnele de intrebare asupra momentului liberalizarii. Am vazut hotararea de guvern prin care toti consumatorii industriali sunt declarati consumatori eligibili, ceea ce inseamna liberalizare completa a comercializarii energiei...complet, adica 83% din piata energiei este liberalizata. Hotararea de guvern a fost intai destinata a fi semnata de doi membri ai Guvernului, ministrul Seres si vicepremierul pe probleme economice, domnul Seculici. S-a cerut o analiza de catre vicepremier, iar acest lucru se pare ca a starnit o oarecare nervozitate, drept pentru care a fost inlocuit la semnatura vicepremierul cu domnul Francu. Nu stiu inca sa fie membru al Guvernului, functia pe care o are nu cred ca justifica semnarea hotararii de guvern de liberalizare. De aceea si rugamintea publica sa se clarifice acest lucru in interiorul Guvernului.


Evitati monopolul pentru firme importante si prietene
In ceea ce priveste solutiile, eu cer public sa nu se continue angajarea de contracte suplimentare de energie in baza hotararii de liberalizare totala, inainte de a se pune in acord Legea energiei cu nevoia unei piete concurentiale corecte. Atat Legea energiei, cat si reglementarile de comercializare a energiei catre agentii economici eligibili trebuie sa fie mai bine reglementate pentru a se evita monopolul unei anumite categorii de energie pe una-doua firme importante sau prietene.


Sanatatea trebuie curatata de grupurile de interese
"De unde in campania electorala, Alianta si eu insumi, in calitate de purtator de mesaj al Aliantei, vorbeam de reasezarea sistemului de sanatate, acum aproape ca ne complacem in acelasi sistem si sanatatea merge din criza in criza din punct de vedere al asigurarii materiale, fie ca vorbim de medicamente, fie ca vorbim de functionalitatea spitalelor. Din acest punct de vedere, partidele coalitiei si in mod deosebit partidele Aliantei D.A. trebuie sa-si asume modificarea Legii spitalelor. In acest moment, Legea spitalelor face din directorii de spitale oameni inamovibili ca si judecatorii. Oricate constatari de nefunctionalitate, de proasta gestiune a resurselor financiare, de proasta gestiune a cheltuielilor s-ar face, ministerul, cel care raspunde de starea de sanatate, este tot timpul in dificultate si in situatia de a explica, in conditiile in care nu controleaza ceea ce se intampla in spitale, nu are posibilitatea sa intervina pe managementul spitalelor. Legea spitalelor trebuie sa elimine conflictul de interese. Nu e posibil sa mai mentinem o lege care permite directorilor de spitale sa fie si senatori si deputati si presedinti ai caselor de sanatate si directori de clinica si sefi de sectie, toate in acelasi timp. Domnul director de spital isi face legea in calitate de parlamentar, domnul director de spital isi stabileste consiliul de administratie in interirul consiliului de administratie al casei de sanatate si domnul director de spital se autocontroleaza, de la inaltimea functiei de presedinte sau membru al casei de sanatate. Conflictul de interese trebuie sa functioneze si in domeniul sanatatii. Daca se aplica in toata administratia romaneasca nu vad de ce nu s-ar aplica si in domeniul sanatatii. Si acolo se utilizeaza tot bani publici. Din acest punct de vedere, trebuie sa se raspunda rapid exigentelor de curatare a sistemului de sanatate de povara conflictului de interese. S-au facut pasi mici in domeniul listei de medicamente compensate. In acelasi timp insa, trebuie sa mentionez ca sunt programe foarte multe, cum ar fi programul SIDA, programul pentru diabetici si multe alte programe in care nu s-au mai facut licitatii pentru medicamentele de sustinere a programelor din 2003. In timp ce Alianta a blamat din Opozitie modul cum s-au facut achizitiile, continuam sa mergem pe aceleasi solutii ca pana acum, pornind de la premisa ca ne-am angajat ca vom face mai bine. Ne-am angajat ca vom gestiona mai bine resursa financiara. Acest lucru nu mi se pare ca se intampla acum".


Coalitia, somata sa modifice Legea spitalelor
"Tot de la problematica teribilului conflict de interese din sanatate pleaca si realitatea din spitale. In momentul de fata, spitalele au datorii acumulate de 4300 de miliarde, la sfarsitul primului semestru, dar nu raspunde nimeni de depasirile de cheltuieli alocate pentru simplul motiv ca nu se pot schimba directorii, nu pot fi acuzati de prost management. Exista o prevedere speciala din Legea spitalelor care obliga la paralelism intre functia de director si de profesor universitar. Nu poti fi director de spital daca nu esti profesor universitar la spitalele mari. Acest lcuru face ca acest conflict de interese sa genereze prost management. Sunt spitale care s-au incadrat in bugete si au gestionat corect resursa financiara si spitale care au facut datorii foarte mari, au depasit bugetele, au numar mare de abuzuri in achizitia de medicamente si totusi directorii raman, ceea ce este nestimulativ pentru spitalele care se incadreaza in bugetele alocate. Ce va spune managementul unui spital care se incadreaza in buget? Nu va spune decat sumele de buget alocate pentru ca oricum celor care le depasesc nu li se intampla nimic. Acest mod de management in sanatate este intolerabil in continuare, si cer coalitiei care s-a angajat in protocol sa dea atentie sanatatii, sa aiba in vedere modificarea Legii spitalelor".


Nu am considerat ca amenintarea "o sa te scriu" are legatura cu siguranta nationala
"Nu cred ca este cazul (n.r.-sa faca public numele ziaristului despre care presedintele a spus ca l-a amenintat). Si in sfarsit vad un ziarist care formuleaza corect. Am vazut ca s-a dus amenintarea in santaj. Eu il rog pe ziaristul care a facut-o, daca are responsabilitatea celor ce le-a discutat cu mine, sa o faca. De altfel, v-as aminti ca sunt unul dintre politicienii care au refuzat sistematic ideea proceselor cu ziaristii. De asemenea, as face precizarea ca nu am considerat amenintarea "ca o sa te scriu" ca o amenintare la adresa sigurantei nationale. Eu sunt scris de foarte multa vreme, chiar de ani de zile".


Diferenta dintre lobby si traficul de influenta
"In sfarsit, as vrea sa fac o precizare legata de subiectul venit in dezbatere, cu lobby-ul oamenilor de afaceri. Vreau sa stiti ca si eu ma intalnesc cu foarte multi oameni de afaceri. Vreau sa stiti ca sunt departe de a fi altceva decat un mic om de afaceri si eu. Deci, nu sunt in nici un caz ostil comunitatii de afaceri si in campania electorala am sustinut fara rezerve nevoia crearii unui mediu de afaceri care sa stimuleze capitalul romanesc in mod deosebit, daca este posibil. Legat de acest lucru, sustin, nu am vazut in protocolul semnat de cele patru partide continuarea programului de reducere a fiscalitatii, prin introducerea in timp util a reglementarilor care sa diminueze contributia la fonduri a societatilor si a salariatilor. De aici insa pana la a servi interesele unui mic grup, in mod netransparent, mi se pare ca este o diferenta si diferenta deocamdata este etichetata in Codul Penal ca fiind trafic de influenta. Lobby inseamna cu totul altceva decat trafic de influenta, si eu va asigur ca traficul de influenta se pedepseste si in tarile care au legea lobby-ului. Este foarte adevarat, nu imi aduc aminte ca in campania electorala sa fi sustinut in fata electoratului ca marea prioritate a Aliantei este legea lobby-ului. Eu cred ca marea prioritate a Aliantei pentru anul acesta este modificarea regulii jocului in sanatate, modificarea regulii jocului in piata de energie, care afecteaza pe fiecare roman, modificarea regulii jocului in piata achizitiei de medicamente, gasirea unor alte formule decat cele mostenite si pe care constatam ca le-am blamat in campanie si ne plac dupa ce ne-am instalat la putere".


Cum trebuie procedat cu vanzarea celor 8% din Petrom
"As veni cu o explicatie legata de vanzarea celor 8% din actiunile Petrom. Este un angajament al procesului de privatizare care trebuie respectat. Ordonanta prin care se propunea transferul catre salariati este binevenita, dar ea trebuie corect facuta in asa fel incat sa garanteze celor 50.000 de salariati ca actiunile care li se cuvin la Petrom ajung la ei. As face mentiunea ca o actiune Petrom la pretul de privatizare catre OMV, deci pretul la care au dreptul sa cumpere salariatii, reprezinta in momentul de fata circa 30 - 35% din pretul de la bursa al actiunilor Petrom. De aceea, consider ca proiectul de ordonanta, care a fost o data introdus in sedinta de guvern si respins, a fost introdus si a doua oara in aceeasi forma si iarasi respins; trebuie refacut si, prin prevederile ordonantei, sa se garanteze materializarea dreptului fiecarui salariat. Si, avand in vedere valoarea foarte ridicata a actiunilor si posibilitatea ca cei 50.000 de salariati sa nu dispuna de doua sute si circa 30, 40 de milioane de dolari pentru a cumpara cele 8% din actiuni, eu cred ca procesul trebuie extins si catre fosti salariati ai Petrom-ului care au un numar cert de ani in serviciul Petrom, iar ordonanta trebuie sa prevada foarte clar ca ceea ce nu se cumpara la un moment dat trebuie sa ajunga pe bursa, daca se va ajunge sa nu se cumpere toate actiunile de catre salariati si fosti salariati ai Petrom. De aceea mi s-a parut in neregula revenirea cu aceeasi forma a ordonantei si a doua oara si sper sa nu se mai revina si a treia oara cu aceeasi forma a ordonantei".


Concurs pentru sefii de la Vami
"Pentru intalnirea cu partidele as propune - si, de fapt, ceea va spun voi transmite si in scris Guvernului - sa aiba in vedere nevoia unei schimbari de abordare la vami. O spun fara retinere, s-au facut din nou numiri pe baze clientelare in functii de sefi de vami; au fost schimbati ai lor cu ai nostri, fara sa se tina cont de capacitatea profesionala. Propun Guvernului sa aiba in vedere solutia scoaterii la concurs a tuturor posturilor de sefi si adjuncti de sefi de vami din tara, in cel mai scurt timp. Daca nu s-au putut scoate la concurs posturile de sefi de instante, de ce? Catre instante am avut pretentia sa fac acest lucru si am considerat o mare nenorocire ca nu s-a facut, dar la sefi de vami, unde e mana Guvernului, nu facem acest lucru. Eu propun Guvernului sa scoata la concurs imediat toate posturile de sefi de vami".


Sustinere conditionata pentru Guvern
"Va asigur ca Guvernul are toata sustinerea mea, cu conditia sa respecte angajamentele pe care le-am avut in campanie, pentru ca una din grijile pe care le-am avut legate de programul electoral a fost sa facem propuneri, angajamente realiste. Ele se dovedesc realiste si va aduc un argument, reducerea la 16% a impozitului pe venit si pe profit a adus venituri mai mari in bugetul de stat. Sunt convins ca tot un efect asemanator va avea si reducerea contributiei la fonduri, pentru ca va scoate din economia subterana la suprafata o buna parte din economia romaneasca si va genera incasari mai mari la bugetul de stat. Sunt preocupat de imbunatatirea continua a mediului de afaceri si as vrea, imi doresc din tot sufletul ca acest guvern, pentru care pana la urma mi-am asumat responsabilitatea atunci cand am desemnat prim-ministru si am avut un cuvant de spus asupra multora dintre ministri, acest guvern va avea toata sustinerea mea atat timp cat nu face legi pentru clienti politici. Mi se pare incorect daca ar aparea situatii in care sa ni se poata reprosa ceea ce noi reprosam Guvernului Adrian Nastase: fabricarea de legi si ordonante pentru o anume clientela. Haideti sa facem legi pentru toata comunitatea de afaceri, sa facem legi pentru toti, pentru imbunatatirea intregului mediu de afaceri. Sa facem legi care sa serveasca economiei romanesti in ansamblul ei, si nu cate unui protejat preluat sau intarit. Este tot ceea ce imi doresc. Va asigur si pe dumneavoastra si Guvernul ca Guvernul are toata sustinerea mea, cu rugamintea sa nu facem ce am blamat la PSD".
Publicat de : ---
Data publicării: 12 Aug 2005 - 07:31
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6651&titlu=Biciul_si_zaharelul