Adio UE in 2007! [1]

Reactiile politicienilor din Alianta la anuntul posibilitatii de amanare a aderarii Romaniei si Bulgariei la UE au fost destul de parcimonioase. De exemplu, premierul Tariceanu, cu ocazia CNC-ului Aliantei de ieri, nu a dorit sa comenteze stirea motivand ca nu a citit-o.

Dar cu o seara inainte, la iesirea de la Comitetul Executiv al PNL, el l-a criticat invaluit pe presedintele tarii pentru ca provoaca criza politica in tara: „Atunci sigur ca nu trebuie sa ne miram ca s-ar putea ca in toamna Romania sa primeasca un calificativ care sa nu fie multumitor si sa vedem ca Romaniei i se aplica clauza de salvgardare“.






Tandemul Basescu - Tariceanu este pe cale sa intarzie cu un an la intalnirea cu Europa



Emil Boc a spus ca deocamdata nu exista asemenea date care converg in acest sens. „Cred ca Romania este inca in grafic si ca 2007 poate fi data integrarii in UE cu conditia sa ne facem treaba aici acasa“, s-a exprimat optimist presedintele PD.

Fostul ministru de Externe, liberalul Teodor Melescanu a fost ceva mai realist: „Problemele care exista in Romania si Bulgaria creeaza o vulnerabilitate care ne poate duce la acest rezultat din pacate“.

Peter Eckstein Kovacs, senator UDMR, a declarat ca „momentan, aderarea Romaniei se discuta intr-un cadru extrem de clar: ca data fixa pentru aderare avem 1 ianuarie 2007, apoi avem si clauza de salvgardare care prevede posibilitatea amanarii aderarii cu un an.

Bineinteles, aceste declaratii nu sunt de bun augur. In spatele acestei pozitii se afla doua lucruri: unul este independent de rezultatele noastre, este vorba de situatia interna din UE, apoi este perceptia oficialilor europeni despre situatia din Romania. Sigur, noi putem aspira la aderarea la termen daca ne facem temele“.

Intrebat daca exista o legatura intre declaratiile oficialilor europeni si situatia politica actuala din Romania, senatorul UDMR a afirmat ca „Stabilitatea politica este un criteriu in evaluarea pasilor facuti si aceste frictiuni a caror amploare e greu de evaluat de catre oficialii europeni nu ne ajuta“.

Conservatorii s-au aratat si ei ingrijorati de posibilitatea amanarii si au facut apel la maturitate politica. Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al PC: „Amanarea este o posibilitate, la fel cum este si integrarea la termen. Integrarea la termen tine numai de noi, singurii care pot sa ne amane aderarea suntem tot noi. Cred ca in perspectiva aderarii, un mediu de lucru inflamat nu este de dorit. Avem convingerea ca factorii politici vor da dovada de maturitate si vor pune inainte interesul national“.

Deputatul PSD Vasile Puscas s-a declarat foarte ingrijorat de declaratiile lui Gerhard Schroeder si de „stridenta si intensitatea avertizarilor lui Olli Rehn“. El spune ca a observat ca, in preajma redactarii raportului de tara si pentru Romania si pentru Bulgaria, „tot mai frecvent dinspre state membre ale UE, dar si dinspre oficiali comunitari, se induce aceasta perspectiva a scenariului doi privind aderarea celor doua tari, respectiv aderarea in 2008“.

Acest lucru inseamna pentru Puscas ca „la o prima citire a rapoartelor de progrese transmise de cele doua tari, ca si evaluarea evolutiei din cele doua tari, induce aceasta solutie de amanare datorita neindeplinirii criteriilor de aderare asa cum s-au angajat cele doua tari“.

Lucian Bolcas, vicepresedinte al PRM, nu s-a aratat surprins de posibilitatea amanarii aderarii. El a afirmat ca „declaratiile sunt reale, privesc o situatie reala si se bazeaza pe realitatile triste ale Romaniei. Conflictul presedinte-premier nu are neaparat o legatura cu acest lucru, dar el reprezinta varful aisbergului in acest munte de incompetenta al Guvernului“.
Publicat de : Eliza Olteanu, C.S.
Data publicării: 11 Aug 2005 - 08:56
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6619&titlu=Adio_UE_in_2007_