CARE PE CARE [1]

Criza dintre presedintele Traian Basescu si premierul Tariceanu a atins cote maxime, situatie in care unul dintre cele doua capete ale tarii se va prabusi.

Seful statului a acuzat Executivul ca se afla sub influenta unor grupuri economice. In sprijinul afirmatiilor sale, presedintele a invocat notele informative primite de la SRI, documente aflate si in posesia primului-ministru. Referindu-se la continutul acestora, Basescu a spus: "am avut surpriza sa constat ca era foarte bine informat domnul prim-ministru despre cercurile de influenta din jurul unor ministere si al unor ministri". El a mentionat ca la momentul in care Tariceanu a cerut SRI informatii, premierul era deja in posesia lor. Practic presedintele, pe langa acuzele aduse Executivului, l-a facut mincinos pe premier.

La randul sau, Tariceanu a replicat ca primeste sistematic informatii de la SRI, dar ca Executivul se ghideaza numai dupa principiul respectarii legii. Mai mult, pentru a proba buna sa credinta, Tariceanu a anuntat ca va solicita CSAT desecretizarea documentelor primite de la Serviciul Roman de Informatii. Altfel spus, primul-ministru a infirmat acuzele presedintelui si incearca sa acrediteze ideea ca de fapt seful statului minte. Apeland la desecretizare, premierul arunca asupra spuselor presedintelui o doza maxima de neincredere. Aducerea acestor informatii in zona publica va lamuri, insa, cine a mintit: premierul sau presedintele. Unul dintre cei doi se va pravali de la inaltimea functiei in pulberea nemerniciei, tragand dupa sine si partidele sustinatoare.

Situatia in alianta D.A. este racordata la temperatura Palatelor Cotroceni si Victoria. PNL nu doreste scoaterea PC de la guvernare, in timp ce PD nu vrea sa auda de o intalnire a Aliantei cu presedintele; liberalii sunt nemultumiti de democrati pentru ca nu-si asuma guvernarea; PD le reproseaza si acum situatia ridicola in care au fost pusi in privinta anticipatelor.

La nivelul Coalitiei va fi aparent liniste, pana pe 15 septembrie. Partidele componente au decis, in scris, revocarea presedintilor celor doua Camere si modificarea Legii 215 pentru ca presedintii si vicepresedintii Consiliilor Judetene sa poata fi schimbati cu majoritate simpla de voturi. Termenul acestor masuri este jumatatea lunii septembrie. In schimb, conservatorii au obtinut sustinerea pentru o parte din proiectele lor legislative. Alianta a convenit, aseara tarziu, sa solicite o intrevedere lamuritoare cu presedintele Basescu.(Mihai TOADER)





Nemultumirile PNL
Ideea unei intrevederi intre liderii Aliantei si presedintele Traian Basescu pentru a discuta deschis recentele acuze la adresa Executivului formulate de seful statului a fost discutata in sedinta Comitetului Executiv al PNL, potrivit unor surse confidentiale, citate de Mediafax. Interventia dura a lui Basescu a fost criticata vehement de Adrian Iorgulescu si Puiu Hasotti. Acesta a reactionat si fata de comportamentul democratilor si neimplicarea lor in actul guvernarii, cerand sa se lamureasca daca PD este alaturi de PNL sau impotriva partenerului de Alianta. In privinta discutiei cu Basescu, liberalii au stabilit sa ceara aceasta intrevedere sub forma unei consultari a presedintelui cu partidele parlamentare, pe motiv ca exista o criza politica, dar consultarea sa se faca separat, mai intai cu Alianta si apoi cu celelalte formatiuni. Solicitarea trebuie sa vina insa din partea liderilor Aliantei, iar pentru acest lucru, liberalii trebuie sa-i convinga mai intai pe colegii democrati.

In sedinta de ieri s-a mai discutat despre faptul ca Tariceanu va solicita, oficial CSAT declasificarea celor 21 de dosare primite de la serviciile de informatii si la care a facut referire presedintele Traian Basescu, in interviul acordat RRA.


Melescanu a propus declasificarea
Acest subiect a fost, de asemenea, dezbatut in sedinta CEx a PNL. Propunerea privind declasificarea acelor dosare i-a apartinut vicepresedintelui Teodor Melescanu, care a afirmat ca prin acest demers se poate dovedi daca vreun ministru liberal este sau nu corupt. In sedinta Consiliului National de Conducere al Aliantei s-a mai discutat despre convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, intre 29-31 august, pentru modificarea regulamentelor celor doua Camere si, eventual, schimbarea presedintilor.

Liberalii afirma ca ei nu vor sa forteze declansarea alegerilor anticipate, prin scoaterea conservatorilor din Guvern si ca propunerile PC, transmise liderilor Coalitiei, vor fi abordate, ca teme de discutie. In timpul sedintei CEx, Tariceanu le-a povestit colegilor liberali despre intalnirea de la Snagov cu Dinu Patriciu, Sorin Rosca Stanescu si Peter Imre.

Premierul a explicat ca la masa lor a venit, pentru putin timp, consilierul de stat la Presedintie, Elena Udrea si ca nu s-a discutat despre anticipate sau alte subiecte la care a facut referire Basescu. (R.G.)

Asa cum ZIUA a avertizat in repetate randuri, joaca de-a guvernarea amana integrarea


Aderarea Romaniei tinde catre 2008

Tandemul se va alatura "in cativa ani", a declarat comisarul european pentru extindere Olli Rehn cu privire la Romania si Bulgaria * Cancelarul Schröder considera si el ca amanarea este foarte probabila



Aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana ar putea fi amanata cu un an, a afirmat marti cancelarul federal Gerhard Schröder, informeaza postul de radio german Deutsche Welle. Afirmatia demnitarului german intareste opinia ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana pare sa fie din ce in ce mai mult a fi pusa in pericol din cauza jocurilor politicianiste, dupa cum a mai avertizat cotidianul ZIUA.

Prezent la o intrunire a oamenilor de afaceri organizata la Bielefeld, seful Guvernului de la Berlin s-a referit la planurile de extindere a Uniunii, accentuand ca, in contextul intensificarii neintelegerilor cu Iranul, negocierile cu Turcia trebuie abordate cu mai multa seriozitate. Cancelarul Schröder si-a exprimat convingerea ca Romania si Bulgaria vor face parte din comunitatea europeana, chiar daca momentul aderarii ar putea fi amanat cu un an. Pe termen lung, Gerhard Schröder crede ca si Croatia va face parte din Uniunea Europeana, cu conditia ca liderii politici sa accepte o mai stransa colaboare cu tribunalul international pentru crime de razboi. Cu prilejul aceleiasi intruniri, cancelarul Schröder si-a manifestat ingrijorarea fata de potentialul pericol reprezentat de anuntata reluarea de catre Iran a cercetarilor in domeniul atomic.


"2007 sau 2008"



Opiniile sceptice referitoare la respectarea calendarului aderarii la Uniunea Europeana prevazut pentru Romania si Bulgaria, prezentate in rubrica "Observer" a cotidianului britanic "Financial Times", au fost reluate, marti, de comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, sustine publicatia amintita in editia sa electronica de ieri. "Intr-un discurs sustinut ieri (marti, n.red) la Hamburg, finlandezul a declarat ca tandemul (Romania - Bulgaria, n.red.) se va alatura 'in cativa ani'" la spatiul european, noteaza "Financial Times," citand o declaratie a lui Rehn. "Textul a fost redactat in limba engleza, iar dictionarul Observer confirma ca termenul se refera la cel putin doi ani," considera publicatia britanica, precizand ca "lingvistul lui Rehn a admis ca ¨ar putea insemna 2007 sau 2008¯." "Bulgaria nu a reusit sa-si desemneze Executivul de mai bine de o luna si se afla in regresie in ceea ce priveste drepturile omului si transparenta guvernamentala," mai explica "Financial Times," apreciind, totodata, ca "Romania saraca este macinata de coruptie".


Merkel cere indeplinirea angajamentelor



Angela Merkel, liderul Uniunii Crestin-Democrate (CDU) din Germania si posibil viitor cancelar femeie, si-a reafirmat la mijlocul lunii iulie sprijinul pentru aderarea Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana, in conditiile in care aceste doua tari vor indeplini toate criteriile de aderare.

Intr-o intalnire cu reprezentantii presei straine acreditati la Berlin, Angela Merkel a subliniat ca este in favoarea primirii Romaniei si Bulgariei in UE, dar a insistat ca cele doua tari trebuie sa indeplineasca intocmai criteriile de aderare. Liderul CDU a mai tinut sa precizeze ca nu a cerut niciodata reconsiderarea pozitiei fata de Romania si de Bulgaria dupa respingerea Constitutiei europene in Franta. Bulgaria si Romania nu trebuie sa sufere doar pentru ca francezii au anumite nemultumiri legate de Uniunea Europeana, a spus Angela Merkel.

Politicianul conservator s-a delimitat insa de posibilitatea unei aderari automate a celor doua tari in anul 2008. "Este problematic sa spui ca, daca Bulgaria si Romania nu indeplinesc la 1 ianuarie 2007 criteriile de aderare, atunci devin membre la 1 ianuarie 2008", a spus Angela Merkel, mentionand ca niciodata in istoria Uniunii nu a existat o situatie in care unei tari sa i se ofere o data certa, indiferent daca indeplinea sau nu criteriile. Referindu-se la Turcia, Angela Merkel, care propune un "parteneriat privilegiat" cu Ankara in locul aderarii depline, a avertizat ca Uniunea Europeana risca sa creeze asteptari nerealiste prin inceperea negocierilor, in conditiile in care in multe state membre exista o majoritate care se opune aderarii Turciei.


Clauza de salvgardare
Romania este monitorizata strict de Uniunea Europeana, cu o clauza de salvgardare suplimentara, foarte severa si care nu a mai fost niciodata aplicata. Aceasta prevede ca aderarea ar putea fi intarziata cu un an, cu majoritatea calificata a statelor membre, daca Romania nu este pregatita in domeniile justitiei si afacerilor interne si concurentei. Celelalte clauze de salvgardare necesita unanimitatea statelor membre pentru a fi activate.

La incheierea negocierilor de aderare, Romania si-a asumat obligatii suplimentare, adica in total 11 masuri suplimentare, care trebuie indeplinite si care vor fi monitorizate foarte strict de Comisia Europeana. La capitolul "Justitie si Afaceri Interne" este vorba de obligatii privind combaterea coruptiei, reforma administratiei, reforma justitiei, continuarea reformei Politiei, aplicarea planului Schengen, lupta impotriva criminalitatii organizate, informarea completa a Comisiei Europene privind contractul EADS, referitor la securizarea frontierelor.

La capitolul "Concurenta" masurile se refera la imbunatatirea capacitatii administrative in privinta acordarii ajutoarelor de stat, care vizeaza in special Consiliul Concurentei. Obligatia se refera la investigatiile pe care Consiliul Concurentei trebuie sa le faca din proprie initiativa si la calcularea, conform unor regulamente si a metodologiei, a ajutoarelor de stat ce pot fi acordate, precum si intarirea independentei autoritatii acestei institutii. (Anne Marie LUPASCU, George DAMIAN)


Liderii Aliantei inca mai cred in 1 ianuarie 2007
Liderii PD nu sunt ingrijorati de declaratiile cancelarului german Gerhard Schröder privind posibila amanare a aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, in timp ce liderii PNL sunt mai rezervati in declaratii. Liderul PD, Emil Boc, a declarat ieri ca, deocamdata, nu sunt date care sa convearga in acest sens. Boc si-a exprimat convingerea ca "Romania este inca in grafic". "Si putem spera ca 1 ianuarie 2007 sa fie data integrarii in UE, cu conditia ca noi sa ne facem treaba aici acasa", a mai spus Boc, citat de Mediafax. Ministrul democrat al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat, pe de alta parte, ca nu crede ca se va lua acum o astfel de decizie. El si-a exprimat convingerea ca se va tine cont de performantele Romaniei si Bulgariei pe parcursul procesului de aderare. "Pot sa va spun ca noi ne vom achita de toate obligatiile", a adaugat Blaga. Liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a spus si el ca, daca exista o astfel de declaratie, aceasta este foarte importanta si necesita o discutie in forul de conducere al coalitiei.

In alta ordine de idei, premierul Calin Popescu Tariceanu nu a dorit sa comenteze declaratiile lui Schröder, precizand ca doreste sa vada mai intai aceasta declaratie. In schimb senatorul PNL Teodor Melescanu a spus ca, din pacate, problemele care exista in Bulgaria, in crearea noului Guvern si problemele care exista in Romania creeaza o vulnerabilitate care poate duce la acest rezultat. "Cred ca asta arata cat de important este ca in perioada urmatoare sa ne concentram eforturile pe ceea ce este esential", a adaugat Melescanu. Intrebat daca politicienii romani ar putea fi vinovati de amanarea aderarii la UE, fostul ministru de Externe a raspuns: "Politicienii romani pot fi vinovati de amanarea aderarii la UE daca ratam acest obiectiv. Daca nu, din contra, trebuie sa fie felicitati". (C.E.)


"Probabila-posibila remaniere"
Partidele din Coalitia guvernamentala urma sa adopte ieri seara o decizie privind remanierea Cabinetului, a declarat Adrian Iorgulescu, membru al Biroului Permanent al PNL.

Iorgulescu a spus ca liderii formatiunilor din Coalitie - Calin Popescu-Tariceanu, Emil Boc, Marko Bela, Dan Voiculescu - reuniti la Palatul Victoria vor discuta toate problemele aflate in momentul de fata in litigiu, incepand de la cele referitoare la colaborarea intre partidele din Coalitie si pana la "probabila-posibila remaniere". "Sper sa avem o discutie pozitiva", a declarat Adrian Iorgulescu, precizand ca PNL, PD, UDMR si PC trebuie sa se puna de acord asupra prioritatilor din perioada urmatoare. "Fiecare avem propuneri si proiecte si trebuie sa vedem impreuna care sunt solutiile", a spus Adrian Iorgulescu. (Rompres)


Calendarul de masuri in Coalitie
Consiliul National de Coordonare al coalitiei guvernamentale s-a intrunit ieri dupa-amiaza, pentru a discuta masuri legate de integrarea Romaniei in UE, refacerea tarii dupa inundatii, precum si actiuni politice - schimbarea presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, modificarea legii administratiei publice locale. La reuniune au fost prezenti prezenti liderii PNL, PD, PC si UDMR, Calin Popescu-Tariceanu, Emil Boc, Dan Voiculescu si Marko Bela, insotiti fiecare de cate un reprezentant al formatiunilor respective.

Alianta D.A. doreste discutarea etapelor care ar trebui parcurse pentru schimbarea presedintilor celor doua camere legislative, precum si modificarea Legii administratiei publice locale, astfel incat presedintii consiliilor judetene sa poata fi schimbati cu majoritate de voturi, iar sefii institutiilor deconcentrate sa fie transformati din functionari publici in manageri. (O.B.)

PD l-a lasat pe Tariceanu mofluz


Alianta nu vrea sa mearga cu Tariceanu la Cotroceni
Liderii PD prezenti ieri la intrevederea cu partenerii liberali l-au "inghesuit" pe premierul Calin Popescu Tariceanu, exprimandu-si nemultumirea profunda pentru prestatia acestuia din ultimul timp. Conducerea democrata nu a fost de acord ca alaturi de PNL sa solicite o intrevedere cu presedintele Traian Basescu, sustinand ca liberalii trebuie sa isi rezolve singuri problemele pe care le au. Ei au insistat asupra faptului ca faptele grave de coruptie invocate luni de seful statului trebuie lamurite de insusi primul-ministru. Calin Popescu Tariceanu a fost cel despre care Basescu a spus ca minte, deci el este cel care trebuie sa demonstreze contrariul, au sustinut democratii. In opinia liderilor PD, "pisica moarta" este in curtea primului-ministru si el trebuie sa se ocupe de aceasta. Cat despre faptul ca Tariceanu va solicita, oficial, CSAT declasificarea celor 21 de dosare primite de la serviciile de informatii si la care a facut referire presedintele Traian Basescu, aceasta este - in opinia PD - tot problema sefului Executivului. Oricum, Tariceanu nu s-a aratat deloc incantat de posibilitatea de a merge singur la Cotrceni. La toate reprosurile care i s-au facut de catre liderii PD, Tariceanu i-a intrebat pe acestia ei ce-ar fi facut daca seful statului l-ar fi trosnit pe unul dintre ei asa cum i s-a intamplat lui.

Critici au venit si din partea liderilor liberali, mai ales la adresa presedintelui Basescu si a atitudinii sale fata de premier. Unii dintre cei mai vehementi critici au fost Puiu Hasotti si Adrian Iorgulescu, care l-au acuzat si marti seara, la sedinta conducerii PNL, pe Basescu pentru afirmatiile sale. Surse din Alianta sustin ca Iorgulescu are si nemultumiri de ordin personal, avand in vedere faptul ca de doua saptamani asteapta ca seful statului sa semneze decretele prin care sa isi poata lua oficial in primire functia de ministru al Culturii.


Din nou despre Guvernul minoritar
Un subiect asupra caruia s-a cazut de acord in Alianta, dar nu pe deplin, este cel al excluderii partidului lui Voiculescu de la guvernare. Liderii PD au sustinut ieri ferm necesitatea ca la sedinta Coalitiei, ce a urmat reuniunii Aliantei, conservatorii sa spuna explicit daca accepta calendarul propus de Alianta. Fara amanari, fara tergiversari. In caz contrar, Alianta ar urma, alaturi de UDMR, sa-si asume constituirea unui Guvern minoritar. Chiar daca in sedinta s-a stabilit ca presedintele PNL sa includa in declaratia sa si ideea Guvernului minoritar, Tariceanu nu a facut acest lucru. Mai mult, liderul PD Emil Boc nu a mai stat alaturi de Tariceanu la declaratii, ci a asteptat cativa metri mai incolo ca acesta sa-si termine declaratia pentru presa. Surse din Alianta sustin ca premierul are o relatie foarte buna cu vicepremierul Copos si ministrul Seres si nu este incantat de ideea ca acestia sa plece din Guvern.


Un calendar ferm
Cat despre calendarul propus cuprinzand masurile necesare procesului de integrare, refacerii dupa inundatii si schimbarii presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, la care se adauga si modificarea Legii administratiei publice locale, acesta are ca termen limita de indeplinire sfarsitul lunii octombrie, dupa raportul de tara. Toate detaliile privind acest calendar au fost cuprinse intr-un document, ce urma sa fie inmanat liderilor UDMR si PC. Calendarul nu este, inca, oficial. Liderii Aliantei au luat in calcul si faptul ca PC ar putea sa se angajeze sa dea testul de fidelitate, dar la vot - in Parlament - sa nu il respecte. La primul gest de acest fel, partidul lui Voiculescu va parasi guvernarea, ajungandu-se tot la Guvernul minoritar. In aceste conditii, democratii iau in calcul inclusiv retragerea de la guvernare pentru a provoca alegeri anticipate. Sursele citate au mai spus ca premierul Tariceanu nu mai pare sa respinga la fel de ferm ca pana acum ideea alegerilor anticipate, dar - in principiu - aceasta ipoteza ar putea fi discutata dupa raportul de tara. Liderii Aliantei au in vedere si alte masuri de refacere a imaginii Executivului, fiind luata in calcul si posibilitatea remanierii Guvernului.


Conservatorii nu mai au de ales



Liderul PD Emil Boc a declarat, la finalul reuniunii, ca in conducerea Aliantei s-a stabilit un calendar clar de masuri politice, care va fi discutat in Coalitie, iar cine il respecta merge mai departe, cine nu, se autoexclude. Calendarul de masuri vizeaza schimbarea presedintilor celor doua Camere si modificarea Legii administratiei publice locale, astfel incat sefii serviciilor descentralizate sa fie manageri, iar presedintii si vicepresedintii Consiliilor Judetene sa poata fi inlocuiti cu votul a jumatate plus unu din numarul consilierilor, nu cu votul a doua treimi, ca in prezent. Boc a mentionat ca "luna septembrie trebuie sa fie una dintre lunile care sa aduca schimbarea presedintilor Camerelor Parlamentului", iar termenele tuturor masurilor calendarului sunt "undeva in jurul lunii septembrie-octombrie".

"Calendarul politic este clar. Cine il respecta, merge mai departe, cine nu, evident ca trebuie sa-si asume un alt rol si o alta pozitie", a insistat liderul democrat, adaugand: "Ei nu pot sa fie si la putere, si in opozitie si asteptam un punct clar, ferm si fara echivoc din partea PC". El a spus raspicat faptul ca "PC trebuie sa treaca testul de fidelitate fata de Alianta, pe baza acestui calendar politic". Presedintele PD a subliniat, insa, ca nu trebuie pornit de la prezumtia de rea-credinta, respectiv ca partenerii din coalitie nu vor respecta calendarul de masuri. Intrebat daca, in conditiile in care PC nu ar respecta calendarul, Alianta va cere conservatorilor sa se retraga de la guvernare, Emil Boc a declarat: "Nu poti sa fii si la guvernare si in opozitie. Din punctul nostru de vedere, nu cerem nici unui partid din Coalitie sa iasa de la guvernare. Noi ii cerem sa respecte Protocolul Coalitiei si calendarul politic pe care il avem. Cine nu-l respecta, practic se autoexclude". Boc si-a exprimat unele sperante in privinta PC, afirmand: "Eu cred ca vor respecta. Daca nu vor respecta, evident ca decizia politica va fi luata in Alianta dupa". Intrebat de ziaristi daca PD are intentia sa iasa de la guvernare, Emil Boc a dat asigurari ca nu.

Daca inaintea inceperii sedintei Aliantei, presedintele democrat a declarat ca PNL si PD trebuie sa ajunga la un acord in privinta declasificarii dosarelor de la SRI primite de primul-ministru, la finalul discutiilor el a spus ca acest subiect nu s-a discutat. Si despre o eventuala intrevedere a conducerii Aliantei, Emil Boc a spus ca liderii DA trebuie sa prezinte presedintelui Traian Basescu un punct de vedere comun in acest sens. La sfarsit el a mentionat, insa, ca acest subiect nu s-a discutat. (Anca HRIBAN, Ovidiu BANCHES)

Le Monde comenteaza atacul lui Basescu


"Deceptionat de lentoarea Guvernului seful statului roman a deschis ostilitatile"
Nelinistea data de publicarea, in curand, a raportului privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana l-a determinat pe presedintele Traian Basescu sa accelereze reformele cerute de Bruxelles, nota, in editia de ieri, publicatia franceza Le Monde, care face o scurta trecere in revista a evenimentelor politice recente de la Bucuresti, explicand motivele declansarii conflictului dintre presedintele Romaniei si primul-ministru. "Deceptionat de lentoarea Guvernului de centru-dreapta, instalat in ianuarie, seful statului roman a deschis ostilitatile impotriva premierului liberal Calin Popescu Tariceanu", comenteaza autorul articolului din Le Monde, adaugand ca, principala acuza adusa de Traian Basescu primului-ministru este aceea ca nu si-a tinut promisiunea facuta in campania electorala, de a starpi coruptia. In acest context, Le Monde pune accent pe reprosurile presedintelui la adresa Executivului, pe care l-a acuzat ca actioneaza "sub influenta unor grupuri economice oculte". Amintind duelul verbal care s-a derulat in ultimele zile intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria, publicatia franceza apreciaza ca "tensiunile dintre presedinte si premier au inceput sa se amplifice dupa ce seful Executivului a revenit de doua ori asupra deciziei privind ¨demisia irevocabila¯. "Aceasta demisie era singurul mod de a organiza alegeri anticipate, permitand intarirea majoritatii coalitiei de centru-dreapta", noteaza Le Monde, explicand ca ideea anticipatelor, foarte draga lui Basescu, ar fi trebuit sa conduca la eliminarea Partidului Conservator din sanul coalitiei aflate la putere. "Refuzul premierului Taticeanu de a accepta alegeri anticipate (...) l-a facut pe presedinte sa declanseze un veritabil razboi mediatic menit sa destabilizeze un guvern pe care il considera drept incapabil de a se ridica la inaltimea provocarii europene", conchide autorul articolului din Le Monde. (D.E.)


Conditiile conservatorilor lui Voiculescu
Biroul Politic al PC, intrunit ieri intr-o sedinta care a durat peste trei ore, l-a mandatat pe liderul Dan Voiculescu sa ceara partenerilor din coalitia de guvernare sustinere pentru initiativele conservatorilor, a declarat purtatorul de cuvant al partidului, Bogdan Ciuca, potrivit Mediafax. Totodata, el a anuntat ca PC nu a fost informat de catre partenerii de coalitie despre subiectele ce figureaza pe agenda sedintei Consiliului National de Conducere (CNC). "Nu am fost anuntati de partenerii din coalitie despre ce se va discuta la intalnirea CNC de astazi, motiv pentru care Biroul Politic al partidului a discutat despre eventualele teme care s-ar putea discuta la intalnirea liderilor coalitiei", a precizat Bogdan Ciuca. Potrivit deciziei Biroului Politic al PC, presedintele Dan Voiculescu va cere partenerilor din coalitia de guvernamant sa sustina cele trei propuneri ale conservatorilor: reducerea la zero a TVA pentru produsele de baza, legea privind justificarea averilor si reprezentare in consiliile locale pentru romani in regiunile in care acestia sunt minoritari. In schimbul acestei sustineri, conservatorii si-ar putea da acordul pentru revocarea presedintilor celor doua camere legislative, dar numai dupa gasirea unei solutii constitutionale, a afirmat Bogdan Ciuca.

PC se mentine pe aceleasi pozitii si in legatura cu eventuala retragere de la guvernare. Potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant, PC asteapta din partea presedintelui Traian Basescu o cerere oficiala pentru a-si retrage ministrii din actualul guvern. (R.G.)


Guvernul hotaraste declasificarea notelor informative
Declasificarea documentelor secrete, respectiv a notelor si sintezelor informative realizate de serviciile secrete, se poate face conform Legii 182 din 12 aprilie 2002 privind protectia informatiilor clasificate.

Legea prevede ca declasificarea unor documente secrete poate fi decisa de aceleasi persoane si institutii care au abilitatea de a le clasifica. Iata care sunt acestea, potrivit articolului 19 din legea amintita:

a) pentru informatiile strict secrete de importanta deosebita:

1. presedintele Romaniei;

2. presedintele Senatului si presedintele Camerei Deputatilor;

3. membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii;

4. primul-ministru;

5. membrii Guvernului si secretarul general al Guvernului;

6. guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei;

7. directorii serviciilor nationale de informatii;

8. directorul Serviciului de Protectie si Paza;

9. directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale;

10. secretarul general al Senatului si secretarul general al Camerei Deputatilor;

11. presedintele Institutului National de Statistica;

12. directorul Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat;

13. alte autoritati imputernicite de Presedintele Romaniei sau de primul-ministru;

b) pentru informatiile strict secrete - imputernicitii prevazuti la lit. a), precum si functionarii cu rang de secretar de stat, potrivit competentelor materiale ale acestora;

c) pentru informatiile secrete - imputernicitii prevazuti la lit. a) si b), precum si functionarii superiori cu rang de subsecretar de stat, secretar general ori director general, potrivit competentelor materiale ale acestora.

Articolul 24, paragraful (3) mentioneaza ca: incadrarea informatiilor secrete de stat in unul dintre nivelurile prevazute de lege la art. 15 lit. f), precum si normele privind masurile minime de protectie in cadrul fiecarui nivel se stabilesc prin hotarare a Guvernului. Paragraful (4) spune ca informatiile clasificate pot fi declasificate prin hotarare a Guvernului, la solicitarea motivata a emitentului, iar paragraful (10) stipuleaza clar: Declasificarea ori trecerea la un nivel inferior de clasificare este realizata de persoanele sau autoritatile publice competente sa aprobe clasificarea si nivelul de secretizare a informatiilor respective.

In cazul nostru, fiind vorba de note informative ale SRI transmise in special primului ministru, ca beneficiar al informatiilor, declasificarea se face printr-o hotarare de Guvern. Legea prevede insa ca pentru operatiuni privind declasificarea trebuie sa existe motive bine intemeiate. Daca ciondaneala intre palatele Cotroceni si Victoria si unele suspiciuni ale presedintelui Traian Basescu sunt motive suficient de intemeiate, atunci ne putem astepta pe viitor si la alte surprize privind regimul documentelor secrete in Romania. Care sa vizeze oameni politici, de afaceri, eventual si jurnalisti.
Publicat de : Radu TUDOR
Data publicćrii: 11 Aug 2005 - 08:42
 

Link ŗtire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6608&titlu=CARE_PE_CARE