Creierele lui Tariceanu [1]

Patriciu, Rosca Stanescu si Imre sunt numele pe care nu le-a rostit ieri presedintele Basescu in interviul, plin de acuze si dezvaluiri, acordat pentru Radio Romania

Dinu Patriciu
"Omul de afaceri". Asa a fost numit, incriptat, primul dintre cei trei sfetnici care l-au convins pe Tariceanu sa nu demisioneze.
Sorin Rosca Stanescu
"Ziaristul". Cu aceasta sintagma, Basescu l-a descris pe directorul "Ziua", cel care a fost, pana nu demult, unul dintre apropiatii sai.
Peter Imre
"Reprezentantul unui trust de tigari". Cel de-al treilea sfatuitor la care s-a referit Basescu este director la Philip Morris Romania.
Intre litoral si Bucovina, Traian Basescu a facut o escala la Radio Romania Actualitati unde a spus tot ce a pastrat sub tacere timp de trei saptamani, de cand a inceput criza politica. Subiectul interviului acordat ieri lui Paul Grigoriu a fost premierul Calin Popescu-Tariceanu, caruia i-a cerut sa aleaga intre colaborarea cu presedintele si cea cu grupurile de interese.
Seful statului l-a acuzat pe Tariceanu ca a mintit cand a sustinut ca nu stie nimic despre grupurile de interese care incearca sa influenteze guvernul. Premierul ar fi primit
17 note din partea serviciilor de informatii, in care i se aduceau la cunostinta incercarile unor structuri economice de a-si promova interesele prin acte normative. Presedintele i-a reprosat primului-ministru ca s-a consultat cu persoane private cand a luat decizia de a renunta la demisie, calcand, nedemocratic, peste hotararile politice ale Aliantei.
Ultima ora: Tariceanu recunoaste!
Calin Popescu-Tariceanu a recunoscut, ieri, ca pe 17 iulie s-a intalnit, la un restaurant din Snagov, cu Dinu Patriciu si Sorin Rosca Stanescu. "Tot atunci am invitat sa ia loc alaturi de noi si un important consilier prezidential, care era impreuna cu sotul", se afirma intr-un comunicat al premierului.
Din informatiile obtinute de noi, consilierul la care se face referire este Elena Udrea.
"Problema este ca va trebui sa aleaga daca vrea sa-l aiba partener de guvernare pe presedintele Romaniei sau grupuri din afara guvernului si in afara partidelor."
Traian Basescu
"Nici masa luata in restaurantul public si nici discutia cu acesta din urma (Peter Imre - n.r.) nu au avut vreo influenta asupra deciziei de a renunta la anticipate."
Calin Popescu-Tariceanu
Traian Basescu l-a aruncat peste bord pe Tariceanu
Seful statului i-a cerut premierului sa aleaga intre el si grupurile de interese
Presedintele Traian Basescu a lansat ieri un atac fara precedent la adresa premierului Calin Popescu-Tariceanu, in cadul emisiunii "Sfertul academic" de la Radio Romania Actualitati. Seful statului l-a avertizat pe primul-ministru ca trebuie sa aleaga, "daca vrea sa-l aiba partener la guvernare pe presedintele Romaniei sau grupuri din afara guvernului si din afara partidelor".
Traian Basescu a recunoscut ca are neintelegeri cu primul-ministru. "Eu nu fac nici un secret din a spune ca este evident, in ultima perioada avem viziuni diferite si o sa vin chiar cu aceasta afirmatie legata de existenta unor grupuri de interese care risca sa se apropie, sa influenteze membri ai guvernului", a afirmat Traian Basescu, mentionand ca i-a spus premierului ce-l nemultumeste. El a explicat ca a decis sa faca aceste declaratii ca sa nu cada in aceeasi capcana in care a cazut Ion Iliescu care a aparat
PSD-ul tot timpul cat a fost la putere, chiar daca stia ca e un partid de corupti.
Va cere declasificarea probelor de la servicii
Basescu s-a declarat surprins de reactia publica a sefului guvernului, care a solicitat SRI sa-i ofere informatii. "Cred ca este timpul sa iesim din minciuna. Primul-ministru a primit 21 de documente de la SRI, iar eu am solicitat SRI-ului sa-mi puna si mie la dispozitie aceleasi documente. Sunt documente importante care nu pot fi facute publice." Presedintele a afirmat insa ca ar putea cere SRI desecretizarea acestora.
"Eventual voi merge pana la a cere declasificarea lor pentru a proba minciuna, daca va fi cazul. Ce-am constatat in aceste 21 de documente? Dintre ele, patru fusesera aduse si la cunostinta presedintelui, 17 au fost strict pentru uzul guvernului; toate, deci cele patru documente primite de mine ca presedinte au fost puse si la dispozitia primului-ministru. (...) Deci, din cele 21, patru au fost primite si de mine, si de primul-ministru, 17 insa au fost strict la dispozitia guvernului, documente pe care eu nu le-am primit". Basescu a precizat ca in acele documente atentionau asupra unor influente si erau menite sa-l previna pe premier ca deja au inceput presiunile din exterior. A adaugat ca in acele documente se vorbeste despre presiuni si influente asupra secretarilor de stat si asupra ministerelor pe diverse teme.
Premierul a cazut in capcana oamenilor din jurul lui
"Din acest motiv ma surprinde capcana in care probabil a fost impins premierul de oameni din jurul lui sa ceara public SRI-ului sa-i dea documentele. SRI-ul i le-a pus la dispozitie, si eu am cerut sa fiu si eu informat cu setul de documente care se transmite premierului. Am avut surpriza sa constat ca era foarte bine informat dl prim-ministru despre cercurile de afaceri din jurul unor ministere si al unor ministri - despre cercurile de influenta, nu de afaceri", a precizat seful statului. El a explicat ca in interventia sa de la Comitetul de Integrare Europeana s-a referit la influenta deciziei politice din afara factorului politic si nu a vizat problema coruptiei. "Aici s-a ajuns, la aceasta dezbatere, acum, pentru ca ea a fost stimulata de iesirea nefericita, dupa parerea mea, a premierului, care a vrut sa acopere niste realitati", a explicat Basescu.
Presedintele ii cere premierului sa faca echipa
El a sustinut ca "premierul Tariceanu stia lucrurile acestea sau cea mai mare parte dintre ele, si decat sa strige public la SRI sa-i dea informari pe care le primise, mai bine facea ce am promis in campania electorala". Basescu l-a asigurat pe Tariceanu de tot sprijinul sau, dar a repetat ca premierul trebuie sa aleaga intre parteneriatul cu presedintele si cel cu grupurile de interese. Basescu a subliniat ca este un politician de buna credinta si chiar isi doreste un parteneriat adevarat cu premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Presedintele a adaugat ca a facut toate aceste declaratii pentru ca nu vrea sa-i treaca mandatul si sa spuna "m-au infrant structurili sau structurile. Ma bat cu ele si incerc sa trezesc guvernul sa se bata cu aceste structuri. El si-a exprimat convingerea ca si premierul Calin Popescu-Tariceanu va agrea acest mod de abordare a lucrurilor. Singura conditie este, in opinia lui Basescu, "sa prefere in continuare sa faca echipa cu mine ca si in campanie, si nu cu cercuri din afara guvernului".
Cu cine s-a sfatuit in taina tariceanu?
"Stiu despre intalnirea premergatoare anularii (demisiei - n.r.) cu un important om de afaceri, cu un foarte important ziarist care are si el afaceri legate de omul de afaceri si cu un foarte important reprezentant al unui trust de tigari, care a avut loc la doua zile dupa intalnirea dintre ziarist si omul de afaceri. Acolo s-au schimbat deciziile. Or, schimbarea deciziei politice in alte structuri decat in structurile politice nu are nimic comun cu democratia si, mai mult decat atat, desi respectivul ziarist vorbeste ca in toate tarile sunt grupuri de interese care influenteaza decizia politica, raspunsul meu la campania pe care o duce este unul singur: da, dar grupurile mafiote nu."
Traian Basescu
Dinu Patriciu. CEO Rompetrol si prieten cu premierul Calin Popescu-Tariceanu. A fost retinut in luna mai de Parchetul General pentru evaziune fiscala si eliberat la cateva ore pe motive de procedura. Confirma ca s-a intalnit cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, dar infirma ca ar fi discutat despre retragerea demisiei.
Sorin Rosca Stanescu. Directorul ziarului "Ziua" si administrator al ziarelor "Averea" si "Gardianul", prin societatea Fulcrum. Ziarul "Ziua" i-a apartinut lui Dinu Patriciu inainte de a fi preluat de Petrom Service. Are in continuare cel putin relatii de prietenie cu omul de afaceri liberal. Este autorul unui editorial ("Directia de atac a presedintelui", 3 august, "Ziua") in care sustine ca "grupurile de interese sunt nu numai legitime, ci si indispensabile intr-o societate democratica moderna, bazata pe economia de piata". Sorin Rosca Stanescu a refuzat sa comenteze: "Eu sunt in proces cu "Evenimentul zilei". Nu dau explicatii acestui ziar".
Peter Imre. Director corporate affairs la Philip Morris Romania, importanta multinationala din industria tutunului. Peter Imre a fost unicul partener de negocieri pentru Ministerul Finantelor la stabilirea noilor accize la tutun, fapt criticat de ceilalti producatori de pe piata. Are o locuinta de vacanta in acelasi bloc cu Calin Popescu-Tariceanu, langa Coral Beach in Navodari. Intrebat daca s-a intalnit cu premierul inainte ca acesta sa anunte ca renunta la demisie, Peter Imre ne-a declarat: "Nu confirm. Nu comentez. Cred ca cel mai bine ar fi sa comenteze domnul Tariceanu pe aceasta tema, daca are ceva de spus". ( Laura Gafencu)
Dinu Patriciu: "Ne-am intalnit si inainte, si dupa anuntul privind renuntarea la demisie"
EVZ: Dumneavoastra sunteti acel om de afaceri care, in urma unei intalniri cu premierul, l-a determinat pe acesta sa renunte la demisie?
Dinu Patriciu: Eu m-am intalnit cu domnul Tariceanu si inainte, si dupa anuntul domniei sale privind renuntarea la demisie, dar nu am discutat niciodata acest subiect cu dumnealui.
Cum comentati atacul presedintelui la adresa premierului?
Eu nu am ascultat interviul, dar, in orice caz, mi se pare cat se poate de hazardat sa-l acuze cineva pe Calin de minciuna.
Seful statului a mai spus ca un ziarist l-a amenintat ca il "termina" in ziarele pe care le controleaza, avertismentul telefonic avind loc chiar "in ziua in care Parchetul ancheta un oarecare personaj". Credeti ca Traian Basescu il viza pe Sorin Rosca Stanescu, "personajul" de la Parchet fiind dumneavoastra?
Mi se pare absurd. Este categoric exclusa o asemenea ipoteza.
Exista grupuri de interese care influenteaza executivul? Faceti si dumneavoastra parte din ele?
Eu nu am vazut declaratiile de astazi, dar va pot spune ca o influenta a grupurilor de interese economice este absolut necesara. Aceasta consultare cu mediul de afaceri este cat se poate de utila. Ea trebuie insa sa se desfasoare intr-un cadru oficial sI legal. Oricum, obiceiul de a face justitie in public trebuie uitat daca vrem sa avem o democratie adevarata. (Oana Dobre)
Premierul Tariceanu: o replica "didactica"
Tariceanu s-a aparat, ieri seara, replicand politicos acuzelor aduse de Traian Basescu. El s-a declarat de acord cu presedintele in ceea ce priveste schimbarea climatului politic si combaterea coruptiei, a enumerat o lunga lista a celor cu care se consulta, incepand cu colegii de partid si Banca Mondiala si terminand cu "taranul de la Maracineni", precizand insa ca deciziile le ia singur, si a repetat obsesiv ca guvernul respecta legea si nu a adoptat nici o hotarare care sa serveasca interese obscure. "Presedintele spune foarte clar si raspicat ca nu exista coruptie la nivelul guvernului si acelasi lucru il spun si eu foarte clar si raspicat", a afirmat premierul. El a spus ca existenta grupurilor de interese "nu e un secret pentru nimeni", dar ca acestea exista peste tot si se manifesta "in mod transparent". Primul-ministru a aruncat in derizoriu notele SRI inovcate de Basescu, afirmand ca acestea nu vizau chestiuni care tin de siguranta nationala. Cat priveste relatia cu presedintele, Tariceanu a spus: "Avem aceleasi scopuri si aceeasi agenda, chiar daca uneori avem pozitii diferite". (Adriana Tomasevici)
Voiculescu da cu tifla Aliantei
Domnule Voiculescu, cum va raspunde Partidul Conservator solicitarii de a sustine schimbarea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor?
Noi nu suntem pentru schimbari de dragul schimbarii. Noi am putea, eventual, sa fim de acord sa discutam in legatura cu modul in care poate fi revocat presedintele Senatului sau al Camerei Deputatilor. E vorba, deci, de conditii de revocare pe termen lung, nu dupa fiecare legislatura, dupa fiecare an electoral, cum se schimba puterea, sa apara reguli noi.
Ati afirmat ca schimbarea presedintilor celor doua Camere trebuie sa tina cont si de prevederile actualei Constitutii, care spune ca acestia sunt alesi pe patru ani. In conditiile acestea, credeti ca se va reusi schimbarea celor doi presedinti?
Nu. Eu cred ca nu se va reusi acest lucru. Se poate discuta, repet, despre revocare, revocarea fiind bazata intotdeauna pe motive si fiind valabila nu pentru Nastase sau Vacaroiu, ci pentru oricare presedinte de Camera, indiferent de la ce partid provine.
Considerati ca exista motive pentru schimbarea lui Nastase si Vacaroiu?
Din cate cunosc eu, nu exista astfel de motive. Nici o lege importanta care sa vizeze integrarea europeana nu a fost respinsa de parlament. Parlamentul, pana acum, cu presedintii pe care ii are, nu a fost o frana si nu s-a manifestat ca un factor de instabilitate politica.
Le veti transmite colegilor din coalitie aceste puncte de vedere?
Evident. Le vom transmite punctele noastre de vedere legate de aceasta chestiune, plus trei propuneri pentru care noi ne luptam de foarte mult timp. Este vorba de un pachet de legi pentru sprijinirea capitalului romanesc, este vorba de un program prin care, daca se majoreaza TVA cu 3% , noi am solicitat ca TVA pentru paine, lapte, zahar si ulei sa fie zero, iar, zicem noi, cel mai important lucru este o reparatie morala, pentru ca trebuie odata pentru totdeauna sa clarificam cine a furat, cine n-a furat in toata perioada asta, cine a facut avere cinstita, cine nu a facut. Pentru asta, in loc de vorbe si tratative politice, noi am propus o lege clara de justificare a averilor.
Sa inteleg ca sustinerea pentru cele trei proiecte este esentiala pentru ca Partidul Conservator sa sutina schimbarea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor?
In momentul in care vom avea un calendar foarte clar prin care propunerile noastre vor fi acceptate, sigur ca problemele ridicate de dansii vor fi privite si de noi pozitiv, in sensul rezolvarii lor.
Si daca nu veti obtine sprijinul colegilor de coalitie?
Sunt doua aspecte. In primul rand raspunderea fata de opinia publica va fi a lor, pentru ca ar fi clar ca nu doresc clarificarea averilor ilicite, nu doresc un sprijin social pentru cei care o duc foarte greu in Romania, nu doresc promovarea intereselor capitalului romanesc si, in final, inseamna ca programul de guvernare pentru care noi am semnat, acordul de colaborare in cadrul guvernului, nu functioneaza.
Si atunci veti parasi coalitia de guvernare?
Da. Definitiv. Domnul presedinte Basescu ne-a invitat la guvernare, invocandu-se nevoia de stabilitate politica, iar acum domnul presedinte Traian Basescu are obligatia morala de a ne cere public si oficial iesirea de la guvernare. Daca o va face, noi ii vom respecta cererea cu conditia ca premierul Tariceanu sa fie cel care, din punct de vedere concret, tehnic, pragmatic, va demite ministrii Partidului Conservator. Pentru ca ministrii nu pot fi demisi de presedinte, ci numai de premierul Tariceanu. (Silviu Sergiu)
Ultimatum la ultimatum
Presedintele PC muta din nou pisica in mijlocul curtii Aliantei. Maine, coalitia ar trebui sa stabileasca un calendar pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere si modificarea Legii administratiei publice locale. Aliatii stabilisera ca, daca aceste planuri vor esua, sa se declanseze alegeri anticipate.
Pentru a readuce pacea in Alianta, cele doua formatiuni mai decisesera ca, in aceasta saptamana, sa ceara PC sa se hotarasca daca sustine demersurile PNL-PD sau joaca in continuare la doua capete.
Surse din cadrul PNL afirma ca liderii liberali justifica "nevoia de diplomatie" in raporturile cu PC prin nevoia de sustinere parlamentara. Liberalii considera ca in acest moment singura solutie pentru a-i neutraliza pe conservatori ar fi racolarea a cat mai multi dintre parlamentarii PC.
Ordonanta Luca, impinsa in guvern de ministrul lui Voiculescu
Cazul privatizarii Petrom - in care sunt implicate gruparile de afaceristi din jurul lui Dan Voiculescu si Liviu Luca - a fost un alt argument folosit ieri de seful statului pentru a-si sustine teoria despre grupurile de interese care au influenta in guvern. "Am avut informatii dintr-un minister, deci nu de la servicii, si am discutat cu cativa ministri - "mai, cum va explicati privatizarea celor 8a, ordonanta asta care apare pe ordinea de zi, in conditiile in care nu prea era avizata de toate ministerele". "Pai, e o presiune!" "Bun! Gasiti o forma echitabila de transfer a celor 8a catre salariatii de la Petrom si nu creati conditii ca acele 8a sa ajunga intr-o singura mana. Gasiti formula, cu diferenta pe bursa, cu orice". De trei ori a intrat acea ordonanta pe ordinea de zi si de trei ori aceiasi ministri a trebuit s-o blocheze", a spus Basescu. Ministerul la care se refera Basescu, fara sa-l nominalizeze, este cel al Economiei si Comertului, condus de Codrut Seres, ministru reprezentand partidul lui Dan Voiculescu. Analistul Cristian Parvulescu este de parere ca declaratia presedintelui reprezinta "o punere in garda pentru moment a celor doua grupuri rivale. Cele doua tabere erau in ofensiva, iar interventia lui Basescu este o somatie la repliere. Daca nu se repliaza, probabil va urma un contraatac, pe filiera institutiilor statului", a spus Parvulescu. (Oana Dobre)
Pace in jurul Petrom?
> Marul discordiei dintre gruparile Voiculescu-Luca a fost vanzarea a 8% din actiunile Petrom catre angajati.
> Liviu Luca, seful sindicalistilor din Petrom, l-a acuzat pe Dan Voiculescu ca vrea sa puna mana pe actiunile salariatilor.
> Guvernul a respins un proiect prin care Ministerul Economiei, condus de Codrut Seres, membru al partidului condus de Voiculescu, propunea ca actiunile sa fie vandute prin intermediul Asociatiei Salariatilor.
> Dan Voiculescu s-a situat, public, pe o pozitie diferita de Seres, dar nu s-a delimitat de ministrul sau si nici nu i-a retras sprijinul politic.
Basescu: Un ziarist m-a amenintat
Presedintele Traian Basescu a criticat presa pentru modul in care a reactionat la afirmatiile sale referitoare la grupurile de interese. El afirmat intr-un interviu dat la Radio Romania ca a primit chiar amenintari din partea unui ziarist.
"Este un ziarist care avea acces la mine de multa vreme, dar care si-a permis in ziua in care Parchetul ancheta un oarecare personaj sa sune si sa ameninte. Deci s-a ajuns pana acolo incat un ziarist isi permite sa sune la presedintele Romaniei, si asta e sistemul mafiot care reactioneaza, si sa ameninte - "in toate ziarele pe care le controlez, si o sa vezi ce o sa fac, te termin, te...".
Asa gandeste un ziarist, iar eu nu spun prostii", a precizat presedintele. Seful statului nu a vrut sa faca nominalizari. Un ziarist apropiat presedintelui Traian Basescu a fost Sorin Rosca Stanescu, al carui fiu Mircea Stanescu a candidat si a fost ales parlamentar pe listele Partidului Democrat, supervizate chiar de actualul presedinte al Romaniei, la acea vreme lider al democratilor.
Sorin Rosca Stanescu conduce in prezent trei publicatii: "Ziua", "Gardianul" si "Averea". Personajul anchetat de Parchet ar putea fi omul de afaceri Dinu Patriciu, pe care toate cele trei ziare conduse de Sorin Rosca Stanescu l-au aparat dupa retinere. "Ziua": "Ancheta comunista in cazul Rompetrol" (30 mai) "Gardianul": "Cazul liberalului Dinu Patriciu: arestarea de vineri a esuat!" (28 mai), "Cea mai lunga noapte la Parchet" ("Averea", 28 mai). (Laura Gafencu)
Basescu suparat pe guvern
Sistem mafiot de alocare a energiei
Seful statului este nemultumit si de ceea ce se intampla in sectorul energetic. "Aveam obligatia sa facem liberalizarea la energie in 2006; dintr-o data, ne-a lovit graba si facem liberalizarea pana la 83% anul acesta si nu in 2006 (...) in conditiile in care - scuzati-ma ca o spun - este un sistem, ca sa nu-l etichetez , inechitabil de alocare a energiei", a spus Basescu, care a adaugat ironic ca "o sa ne pupe toata lumea pe frunte ca ne-am depasit performantele la ceva; nu reusim sa le prindem din urma pe cele la coruptie, la lupta impotriva coruptiei, dar se pare ca ne depasim in probleme de energie".
El a amintit ca, in campania electorala, reprezentantii Aliantei il criticau pe Dan Ioan Popescu pentru smecheriile cu Hidro, dar acum "constatam ca ne plac si nu modificam nimic".
Continuarea politicii PSD in domeniul sanatatii
Presedintele Traian Basescu a criticat extrem de dur situatia din sanatate. Seful statului a apreciat ca, de cand au venit la putere, reprezentantii Aliantei nu au reformat acest sistem, ci doar au continuat politica dezastruoasa a PSD pe care au criticat-o timp de patru ani.
"Am venit la putere, am vazut ca e placut chiar cand esti la putere sa fie un sistem, asa, cu datorii tot timpul, cu bani care nu stim unde se duc, cu medicamente mult mai scumpe, cu lucrurile neclare din punctul de vedere al listelor de asistenta, cu un sistem nereglementat solid, ne-a placut si am zis - e bine si asa." Traian Basescu a precizat ca in nici unul dintre programele Aliantei "nu scrie ca o sa continuam sa toleram ce este in sistemul de sanatate".
Basescu: La vama contrabanda e in floare
Presedintele Traian Basescu a avertizat ieri, pe postul national de radio, si asupra coruptiei din sistemul vamal. El a precizat ca, din informatiile pe care le detine, singurul loc in care s-a introdus legea vamala este Constanta-Sud, la terminalul de containere. "Deocamdata este singurul loc despre care am informatii ca se face vama asa cum trebuie, numai in Constanta-Sud, nici macar in tot portul Constanta, iar in restul vamilor sa nu mai vorbim, contrabanda e in floare", a atras atentia Traian Basescu. ( Laura Gafencu)
Publicat de : Laura Gafencu, S.S.,
Data publicării: 09 Aug 2005 - 09:16
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6534&titlu=Creierele_lui_Tariceanu