N-au dansat decat o seara [1]

Ocupantii Palatului Cotroceni si ai celui din Piata Victoriei au fost in consonanta doar pentru o noapte, in briza marii.

Traian Basescu a iesit ieri la rampa acuzandu-l pe primul-ministru Tariceanu ca stia de existenta asa-numitelor tabere de interese. Mai mult, seful statului a pus decizia „unilaterala“ adoptata de catre premier in problema anticipatelor pe seama unor intalniri de taina pe care acesta le-ar fi avut cu anumiti actori de pe scena economica si media.






Sambata seara, presedintele si premierul petreceau ca doi buni prieteni



„Stiu despre intalnirea premergatoare anularii cu un important om de afaceri, cu un foarte important ziarist care are si el afaceri legate de omul de afaceri si cu un foarte important reprezentant al unui trust de tigari, care a avut loc la doua zile dupa intalnirea dintre ziarist si omul de afaceri. Acolo s-au schimbat deciziile. Or, schimbarea deciziei politice in alte structuri decat in structurile politice nu are nimic comun cu democratia si, mai mult decat atat, desi respectivul ziarist vorbeste ca in toate tarile sunt grupuri de interese care influenteaza decizia politica, raspunsul meu la campania pe care o duce este unul singur: da, dar grupurile mafiote, nu. Grupurile de interese, da. Ele o fac transparent, sunt organizate in structuri ale societatii civile“, a tunat Basescu.

Declaratiile presedintelui statului vin pe fondul informatiilor transmise de SRI Palatului Victoria care sustin inexistenta „pericolului ca oameni din Guvern sa intre sub influenta unor grupuri de interese economice“.

Iritat, Basescu a contrazis punctul de vedere exprimat de SRI si preluat de Guvern, sustinand ca premierul a primit de la SRI 21 de documente din care reiese ca unii membrii ai Guvernului se afla sub influenta unor grupuri de interese economice. Presedintele a respins speculatiile referitoare la folosirea logisticii serviciilor de informatii in spectrul politic.

„Nu am folosit niciodata si nu voi folosi serviciile de informatii in lupta politica. Dimpotriva, am pus capat unor tentative de a fi utilizate, servicii departamentale, cum ar fi cel de la Armata. A existat un nefericit care s-a gandit el ca ar fi bine sa ceara unui serviciu al Armatei informatii despre un anume politician. Mi s-a raportat si am cerut sa-si vada de misiunea pe care o au“, a aratat seful statului.

Basescu a precizat ca, spre deosebire de Tariceanu, nu avut la dispozitie decat vreo patru informari din partea serviciilor de informatii pe aceasta tema, restul informatiilor, inclusiv cele referitoare la discutiile de taina purtate de colegul sau de alianta, provenind din alte surse. „Din aceste 21 de documente eu am primit 4, iar guvernul le-a primit pe toate 21. In ele se vorbeste de influente asupra secretarilor de stat, asupra ministerelor s.a.m.d. pe diverse teme. Ma surprinde capcana in care, probabil, a fost impins premierul de oameni din jurul lui sa ceara public SRI-ului sa-i dea documentele. SRI-ul i le-a pus la dispozitie si eu am cerut sa fiu si eu informat cu setul de documente care se transmite premierului. Am avut surpriza sa constat ca era foarte bine informat dl prim-ministru despre cercurile de afaceri din jurul unor ministere si al unor ministri - despre cercurile de influenta, nu de afaceri“, a spus Basescu, aratand ca este mirat de modul in care Tariceanu a abordat problema. „El stia exact despre ce e vorba si n-avea nici o legatura cu serviciile de informatii. Dar pentru ca a existat aceasta solicitare publica a premierului catre serviciile de informatii, a existat si un raspuns al serviciilor de informatii, in urma caruia guvernul a dat un comunicat ca nu exista nici un fel de influente asupra membrilor Cabinetului“, a explicat seful statului, amenintand totodata ca va cere declasificarea celor 21 de informari pentru a „iesi din minciuna“.

Seful statului a recunoscut ca cele doua palate nu mai sunt de ceva vreme pe aceeasi lungime de unda. „Este evident, in ultima perioada avem viziuni diferite si o sa vin chiar cu aceasta afirmatie legata de existenta unor gupuri de interese care risca sa se apropie, sa influenteze membri ai Guvernului“, a afirmat Basescu.

Presedintele a acuzat cu acest prilej atat reactiile critice venite din partea „unei intregi grupari de ziaristi, printre care unii extrem de apropiati unor grupuri economice“. „Au sarit cativa ziaristi, sigur ziaristi care au si ei afaceri, sunt bine bagati in diverse segmente de afaceri. Chiar unul dintre cei care au sarit foarte agresiv este un ziarist care avea acces la mine, de multa vreme, dar care si-a permis in ziua in care Parchetul ancheta un oarecare personaj sa sune si sa ameninte. Deci, s-a ajuns pana acolo incat un ziarist isi permite sa sune la presedintele Romaniei, si asta e sistemul mafiot care reactioneaza, si sa ameninte - „in toate ziarele pe care le controlez, si o sa vezi ce o sa fac, te termin, te...“. Asa gandeste un ziarist, iar eu nu spun prostii“, a mai declarat Basescu.

Presedintele a revenit asupra interventiei pe care avut-o pe aceasta tema in cadrul Comitetului Executiv pentru Integrare, precizand ca atunci s-a referit la un subiect mult mai larg, respectiv la influenta deciziei politice din afara factorului politic si nu viza fapte de coruptie. Presedintele pune deturnarea discutiei pe tema coruptiei pe seama lui Tariceanu. „S-a ajuns, la aceasta dezbatere, acum, pentru ca ea a fost stimulata de iesirea nefericita, dupa parerea mea, a premierului, care a vrut sa acopere niste realitati“, a apreciat Basescu.

De asemenea, Basescu l-a acuzat pe premier ca a incalcat decizia luata de ambele componente politice ale Aliantei DA atunci cand a decis „unilateral“ sa nu-si mai dea demisia, blocand procedura declansarii anticipatelor. Seful statului subliniaza ca ramane in continuare adeptul alegerilor anticipate, dar precizeaza ca nu are o obsesie cu organizarea unui scrutin inainte de termen. „Este un moment formidabil ca importanta, iar guvernarea in ambiguitate nu face decat sa treaca sansa pe langa noi. Sunt convins ca o guvernare a Aliantei ar fi avut cu totul alt trend decat o guvernare in coalitie, un alt trend si din punct de vedere al coerentei si din punct de vedere al eficientei.

Singura modalitate de a incerca sa corectezi ce ti-a dat un vot exprimat de electorat ar fi utilizarea solutiilor constitutionale si rechemarea electoratului la vot“, a spus Traian Basescu, care considera ca rezistenta opiniei publice la aceasta idee se datoreaza faptului ca electoratului nu i-a fost explicat suficient de ce sunt necesare anticipatele, si anume „iesirea din ambiguitate“ si obtinerea unei guvernari puternice cu o majoritate solida in Parlament, „sansa pe care guvernul Tariceanu nu o are acum“.

Tariceanu: „Nu exista coruptie la nivelul Guvernului“

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri la Palatul Victoria ca un climat de suspiciune care ar putea sa planeze asupra Executivului este ultimul lucru de care are acesta nevoie acum. „Nu exista coruptie la nivelul Guvernului“, a tinut sa precizeze Tariceanu. Cat despre grupurile de interes economic, ele exista in mod firesc, important fiind ca totul sa se desfasoare transparent dupa model occidental. Mai mult, crede premierul, factorul politic chiar ar trebui sa sprijine firmele romanesti pentru a le promova in strainatate, ceea ce ar aduce beneficii statului roman si cetatenilor. „Grupurile de interes economic nu trebuie sa ne faca tematori decat intr-un caz: cand vin impotriva interesului national sau atenteaza la siguranta nationala“, a mai spus premierul. El a cerut celor interesati sa verifice lista cu actele normative ale Guvernului pentru a se convinge ca acestea nu aduc atingere sigurantei nationale si nici nu au favorizat anumite grupuri de interese. Tariceanu a reafirmat ca decizia de a renunta la anticipate s-a datorat inundatiilor si efortului de reconstructie a zonelor calamitate. Premierul a spus ca se consulta intotdeauna cand ia decizii si ca toata lumea incearca sa-i influenteze decizia, dar ca decizia o ia singur cu respectarea legii dupa ce a consultat toti factorii implicati. In finalul declaratiei, Tariceanu a aratat ca are aceeasi parere cu presedintele pe problemele importante ale tarii. Mai mult, zice premierul, cei doi au acelasi electorat, acelasi scop si aceeasi agenda.

„O sa creez comunitatea de informatii“

Traian Basescu a respins ideea ca ar utiliza informatiile de la serviciile secrete in batalii politice. Presedintele a declarat ca lui ii revin doar informatiile ce tin de securitatea nationala, restul fiind directionate catre alte institutii. Presedintele a facut o serie de afirmatii surprinzatoare si in legatura cu schimbarea sefilor serviciilor secrete. Basescu a afirmat ca nu are ca prioritate schimbarea sefilor serviciilor secrete „atata timp cat nu am deocamdata ce pune in loc“ , si atata timp cat nu exista o majoritate parlamentara care sa voteze propunerile presedintelui. „S-ar putea sa fiu in situatia penibila in care sa propun o schimbare si parlamentul sa o refuze“, a conchis seful statului. In ceea ce priveste comunitatea de informatii si rivalitatea starnita din aceasta cauza intre Guvern si Presedintie are la baza „o profunda neintelegere“. Presedintele a dat asigurari ca serviciile secrete isi vor pastra legile de functionare si obiectivele proprii. Sincronizarea se va face in viziunea presedintelui numai in ceea ce priveste informatiile legate de siguranta nationala si doar in scopul optimizarii analizei informatiilor. „Exista insa informatii care se culeg atat de serviciile principale, cele doua servicii mari SRI si SIE, plus de serviciile departamentale, si care nu sunt puse nicaieri cap la cap“, a sustinut seful statului. Basescu, care a declarat ca este la curent cu antipatiile unor politicieni fata de proiectul sau, a dat asigurari ca „asemenea monstri nu pot fi creati intr-un stat democratic“.
Publicat de : Marius Vulpe, C.S.,
Data publicării: 09 Aug 2005 - 09:12
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6530&titlu=N_au_dansat_decat_o_seara