Basescu il face mincinos pe Tariceanu [1]

Presedintele Traian Basescu l-a acuzat, ieri, pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca a mintit atunci cand, intr-un comunicat al Guvernului, a sustinut ca in Executiv nu exista persoane care sa fi actionat sub influenta unor grupuri de interese economice.

"Surprinzatoare pentru mine a fost abordarea publica a premierului, pentru ca el stia despre ce este vorba si nu avea nici o legatura cu serviciile de informatii. Dar, pentru ca a existat aceasta solicitare publica a premierului catre serviciile de informatii, a existat si un raspuns al serviciilor de informatii, in urma caruia Guvernul a dat un comunicat ca nu exista nici un fel de influente asupra membrilor cabinetului. Cred ca este timpul sa iesim din minciuna. Primul-ministru a primit 21 de documente de la SRI (...) Eventual voi merge pana la a cere declasificarea lor pentru a proba minciuna, daca va fi cazul (...) Erau lucruri care atentionau asupra unor influente care se exercita si erau menite sa-l previna pe premier ca deja au inceput influente si sa previna actul final", a declarat Basescu, la emisiunea "Sfertul Academic", de la Radio Romania Actualitati. Seful statului a mai precizat ca cele 21 de documente ale SRI - din care 17 au fost adresate exclusiv Guvernului, iar 4 Presedintiei, dar si acestea au fost retrimise Executivului - "vorbeau" despre "influente" asupra unor ministri si secretari de stat. "Am avut surpriza sa constat ca era foarte bine informat primul-ministru despre cercurile de afaceri din jurul unor ministere si al unor ministri", a declarat presedintele Romaniei. El a precizat insa ca, in interventia sa de la sedinta de saptamana trecuta a Comitetului Executiv de Integrare Europeana, nu s-a referit la informarile SRI, ci la "lucruri stiute de toti". Traian Basescu a nominalizat, ulterior, patru domenii in care se exercita o influenta "din afara structurilor legitime": sanatatea, energia, vama si privatizarea Petrom.
Sanatate: "Sistemul papa resursa"
Presedintele Traian Basescu a aratat ca, in sistemul de sanatate, Romania cheltuia 800 de milioane de dolari in 1998, iar acum s-a ajuns la patru miliarde, fara ca acest lucru "sa se simta". "Noi ce am facut: am venit la putere, am vazut ca e placut chiar, cand esti la putere, sa fie un sistem... asa... cu datorii tot timpul, cu bani care nu stim unde se duc, cu medicamente mult mai scumpe, cu lucrurile neclare din punct de vedere al listelor de asistenta, cu un sistem nereglementat solid. Ne-a placut si am zis: e bine si asa. Am blamat PSD-ul in perioada 2000-2004, iar acum ne facem ca o schimbam", a declarat Basescu, aratand ca resursele au crescut de patru ori, dar nu s-a imbunatatit calitatea asistentei medicale. "Asta inseamna ca sistemul papa resursa asta si ea se indreapta spre zone unde nu trebuie sa ajunga", a apreciat seful statului.
"Coruptia din vama e la acelasi nivel"
Basescu a afirmat, la Radio Romania Actualitati, ca, desi fostul ministru al Industriei Dan Ioan Popescu a fost acuzat ca a facut "smecherii" cu Hidroelectrica, acum se mentine sistemul de vanzare a energiei ieftine produse de aceasta companie doar catre "baietii destepti". "Sunt baieti destepti care iau de la Hidro si vand la o anume clientela energia electrica si baieti fara noroc in viata care consuma numai de la Termo si de multe ori peste pretul pietei", a aratat presedintele Romaniei. El a sustinut ca piata energiei electrice nu ar fi trebuit liberalizata de la 55% la 83% fara sa se stabileasca pretul energiei si fara schimbarea sistemului "inechitabil" de alocare a acestei resurse. Basescu a aratat ca, potrivit angajamentelor luate in fata UE, Romania nu trebuia sa liberalizeze piata energiei decat in 2006. El a refuzat insa sa spuna ce companii au beneficiat de astfel de tranzactii cu energie ieftina. Seful statului s-a plans si de proiectul de ordonanta privind vanzarea a 8% din actiunile Petrom catre angajatii acestei companii. "Gasiti o forma echitabila de transfer acelor 8% catre salariatii de la Petrom si nu creati conditii ca cele 8% sa ajunga intr-o singura mana", a relatat Basescu discutia pe care a avut-o cu persoane dintr-un minister. El a spus ca persoanele care i-au relatat situatia de la Petrom s-au plans ca exista "o presiune" pentru privatizarea celor 8% din actiunile Petrom, iar proiectul ordonantei care reglementeaza aceasta problema a ajuns de trei ori pe ordinea de zi a Guvernului, fiind insa respins de fiecare data. Presedintele Romaniei a mai declarat ca in Directia Generala a Vamilor nu s-a schimbat "nimic semnificativ", singura vama unde se aplica legea fiind cea din Constanta Sud. "Coruptia e la acelasi nivel", a apreciat Basescu.
Tariceanu a revenit asupra demisiei dupa o intalnire cu "un om de afaceri si un important ziarist"
Spre finalul emisiunii, seful statului l-a acuzat pe premierul Tariceanu ca, in iulie, a luat decizia de a reveni asupra demisiei dupa o intalnire cu "un om important de afaceri, un foarte important ziarist si reprezentantul unui trust de tigari". Basescu i-a mai povestit realizatorului emisiunii ca un ziarist - despre care nu a spus daca este acelasi cu cel care l-a sfatuit pe Tariceanu sa nu demisioneze - l-a amenintat. "Unul din cei care au sarit foarte agresiv este un ziarist care avea acces la mine, de multa vreme, dar care si-a permis in ziua in care ancheta un oarecare personaj sa sune si sa ameninte. Deci s-a ajuns pana acolo incat un ziarist isi permite sa sune la presedintele Romaniei... si asta-i sistemul mafiot care reactioneaza... si sa ameninte: in toate ziarele pe care le controlez, si o sa vezi ce o sa fac, te termin, te... Asa gandeste un ziarist", a comentat presedintele. Basescu a mai reluat si afirmatia potrivit careia nu va ezita sa intervina in problemele Aliantei D.A. "Va asigur ca, daca va fi cazul, fara nici o ezitare, ii voi convoca pe presedintii Aliantei, chiar daca unul dintre ei este prim-ministru, si le voi cere sa respecte programul de guvernare. In nici un program al nostru nu a scris sa continuam sa toleram ce este in sistemul de sanatate, ce se intampla in energie...", a anuntat seful statului.

Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului:
"Ar fi trebuit sa fiu felicitat, nu criticat"
"In orice tara, indeplinirea mai devreme a programului de guvernare ar fi fost motiv de felicitare. Personal ar fi trebuit sa fiu felicitat, nu criticat. M-am saturat ca in sase luni de zile sa aud neadevaruri despre programul energetic. Nu este corect. De aceea, astazi am chemat la discutii comune, in fata presei, si ANRE, si Hidroelectrica, dar si alti factori raspunzatori de acest sector. Aceasta pentru a clarifica toate aspectele, caci nu se mai poate. In privinta ordonantei referitoare la privatizarea celor 8 la suta din actiunile reziduale ale Petrom, am mai spus-o si o repet, am procedat corect. Acei peste 50.000 de oameni din Petrom au dreptul sa-si cumpere actiunile asa cum doresc".

Ministrul Sanatatii refuza sa comenteze acuzatiile presedintelui
Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, a refuzat sa comenteze declaratiile facute de presedintele Traian Basescu, care a afirmat, intr-un intreviu acordat postului public de radio, ca banii din sistemul de sanatate nu sunt cheltuiti eficient, desi bugetul acordat acestui sector a crescut de peste patru ori in ultimii 7 ani. Desi ministrul Cinteza a refuzat sa-i dea replica presedintelui Basescu, din declaratiile de pana acum ale sefului de la Sanatate se poate deduce un raspuns. In luna aprilie, Mircea Cinteza afirma ca, pana la data de 30 mai, controalele vor face sa dispara coruptia din Sanatate. "Avem foarte putini bani pentru sanatate, deci si pentru medicamente compensate. Cu putinii bani pe care ii avem trebuie sa tratam cat mai multi bolnavi care au nevoie de medicamente", declara, intr-un interviu din luna iunie, prof. dr. Mircea Cinteza.

Seful Vamilor tace malc, ca sa nu-l supere pe Basescu
Declaratiile lui Traian Basescu, privitoare la coruptia din punctele vamale, sunt primite de seful Vamilor, Gelu-Stefan Diaconu, intr-un mod demn de un functionar disciplinat. Intrebat daca in punctele vamale exista in continuare coruptie, acesta nu a zis nici da, nici ba, insa a avut grija sa adauge: "Nu comentez declaratiile presedintelui Basescu". Potrivit secretarului general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Cristian Parvan, spaga a ramas, din pacate, "extrem de importanta" in vami. Dovada este faptul ca, desi nivelul importurilor a crescut de la an la an, volumul taxelor vamale colectate a ramas acelasi. Aceasta demonstreaza ca se apeleaza la tot felul de tertipuri pentru a plati mai putini bani statului. In cazul importurilor de produse asiatice textile si alimentare, vamesii accepta din partea importatorilor preturi false, care nici macar nu acopera costurile de productie, mai spune omul de afaceri.
Publicat de : Doru Cireasa, E.P.
Data publicării: 09 Aug 2005 - 09:05
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6524&titlu=Basescu_il_face_mincinos_pe_Tariceanu