DIP luat la puricat [1]

Procurorul General Ilie Botos a solicitat Comisiei de cercetare a averii demnitarilor de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) declansarea procedurii de control a averii deputatului PSD Dan Ioan Popescu, fost ministru al Economiei si Comertului.

Decizia a fost luata in urma sesizarii unei organizatii neguvernamentale, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), care a semnalat ca, din informatiile jurnalistilor si din compararea declaratiilor de avere ale fostului ministru au aparut suspiciuni privind dobandirea averii. Conform Legii 115/1996 privind declararea si controlul averii demnitarilor, Comisia abilitata are la dispozitie trei luni pentru a face lumina in cazul averii lui Dan Ioan Popescu. Anuntul privind cercetarea agoniselii fostului ministru a fost facut ieri, de reprezentantii CRJ, intr-o conferinta de presa prilejuita de lansarea Raportului "Impreuna impotriva coruptiei". El este rezultatul unui proiect demarat anul trecut, in cadrul caruia Centrul si-a propus sa fructifice informatiile privind cazurile de coruptie aparute in presa si sa le urmareasca pana la solutionare. Tot ieri, CRJ a anuntat ca ii va da in judecata pe ministrii de stat George Copos si Gheorghe Seculici intrucat sunt singurii membri ai Cabinetului Tariceanu care au refuzat sau omis sa raspunda unor solicitari ale organizatiei referitoare la completarea declaratiilor de interese. Declaratiile lui Seculici exista si au fost remise presei.

Imbogatire suspecta
In cazul lui Dan Ioan Popescu, CRJ a remarcat ca averea acestuia a crescut atat de mult in cei patru ani de mandat ministerial, incat se nasc suspiciuni cu privire la dobandirea acesteia. Conform declaratiilor de avere radiografiate de Centru, pe parcursul anilor in care a fost ministru (2001-2004) Dan Ioan Popescu - impreuna cu sotia - a dobandit trei apartamente, 16.034 mp intravilan si un autoturism Audi. "Pentru a lamuri aceste suspiciuni, Centrul de Resurse Juridice a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Acesta din urma a solicitat Comisiei de cercetare a averilor de pe langa ICCJ declansarea procedurilor de control", se mentioneaza in Raport. Amintim ca, potrivit Legii 115/1996, cercetarea averilor demnitarilor se face de catre o comisie speciala formata din doi judecatori de la ICCJ si un procuror de la Parchetul Inaltei Curti. In cel mult trei luni de la data sesizarii, comisia da o ordonanta prin care dispune trimiterea cauzei in Justitie sau clasarea acesteia.


PNA e surd la sesizari
Sesizarile CRJ adresate institutiilor abilitate au vizat si alte nume sonore precum Marian Oprisan si Radu Mazare. Astfel, Centrul a cerut Parchetului National Anticoruptie (PNA) sa descalce itele cumpararii unui complex de agrement de catre Consiliul Judetean Vrancea, existand suspiciunea ca presedintele Consiliului, Marian Oprisan, ar avea un interes patrimonial in aceasta achizitie. Desi au trecut peste trei luni de zile, CRJ nu a primit nici un raspuns de la PNA. Nici sesizarea unor ONG-uri constantene privind cercetarea legalitatii retrocedarii unor suprafete din Parcul Tabacariei de catre primarul Radu Mazare nu a avut o soarta mai buna. PNA nu a trimis nici un raspuns in acest caz, desi au trecut cinci luni de la data sesizarii.


Loteria nu dezvaluie averile oricui
Proiectul CRJ a inclus si o componenta de monitorizare a declararii averii la nivelul persoanelor cu functii de conducere sau membre in consiliile de administratie in companiile de stat sau in societatile comerciale aflate sub autoritatea consiliilor judetene sau municipale din mai multe judete. Centrul a descoperit ca, din 32 de societati monitorizate, doar 17 au pagini de Internet, iar dintre acestea numai trei afiseaza declaratiile de avere. Aceasta inseamna, potrivit reprezentantului CRJ, Radu Nicolae, ca "multe din companiile de stat, prin conducatorii lor, se auto-plaseaza in afara incidentei legii anti-coruptie, refuzand completarea declaratiilor de avere". "De-a dreptul hilar, Compania Nationala Loteria Romana ne-a comunicat intr-o adresa ca persoanele din conducerea sa si-au indeplinit obligatiile de declarare a averii, insa ca refuza sa ni le comunice", a adaugat reprezentantul CRJ.


Ministri actionati in instanta
In ce-i priveste pe membrii Executivului, acestia au raspuns, in marea majoritate, solicitarii CRJ de a-si completa declaratiile de interese cu functiile, calitatile si activitatile desfasurate de rudele de gradul I si soti/sotii. "Exceptie fac ministrii de stat Gheorghe Copos, care a refuzat comunicarea informatiilor cerute, si Gheorghe Seculici, care nu a trimis nici un raspuns. CRJ va initia actiune in instanta pentru obligarea celor doi la comunicarea informatiilor solicitate", precizeaza reprezentantul Centrului. In cazul ministrului Seculici, declaratiile de interese pentru rudele sale exista. Ele au fost completate de ministru la 1 iulie 2005 si au fost remise presei.
Publicat de : Ovidiu BANCHES
Data publicării: 09 Aug 2005 - 08:49
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6509&titlu=DIP_luat_la_puricat