Palatele Cotroceni si Victoria s-au atacat permanent in noua luni de guvernare [1]

Ministri corupti, alegeri anticipate, criza inundatiilor - toate au fost subiecte de conflict intre presedinte si premier

Noua luni de zile in chinurile coabitarii. Doar atat a trebuit cuplului care conduce Romania, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu, sa declanseze conflictul intre orgolii ce a condus la aruncarea tarii intr-o criza politica nedorita. Si cum orice minune tine trei zile, cuplul Basescu-Tariceanu s-a fisurat incet-incet. Subiecte precum alegerile anticipate, implicit demisia premierului, contractul cu firma Bechtel, criza inundatiilor sau comunitatea de informatii au reprezentat o parte a discordiei intre presedinte si primul ministru. Astfel, sub mantaua Constitutiei, presedintele Basescu a reusit sa il atace pe primul ministru de cate ori a avut ocazia, prin intermediul PD, partid al carui sef din umbra a ramas. Asa ca, la Cotroceni, seful statului se lupta sa domneasca si peste guvern, iar in partea cealalta, la Palatul Victoria, premierul se chinuie sa dea impresia ca e in fruntea unui guvern solid si bine inchegat. Altminteri, este singur.

Pentru Basescu, premierul Tariceanu a fost inca de la inceput un sef de guvern provizoriu, atata timp cat, la scurt timp dupa preluarea mandatului, arunca pe piata ideea anticipatelor. Insa Tariceanu s-a trezit si a renuntat sa isi prezinte demisia mult asteptata, chiar si sub "amenintarea" Cotrocenilor.

Razgandirea premierului a starnit iritarea sefului statului, care, conform unor surse guvernamentale, l-ar fi sunat pe acesta si i-ar fi spus ca va cere retargerea ministrilor PD din guvern, daca nu demisioneaza. Dar, Tariceanu a ramas! Basescu a scos "asul din maneca" – pe Theodor Stolojan, pe care tine mortis sa-l puna in fruntea Guvernului, potrivit tot unor surse din apropierea administratiei prezidentiale.


Anticipate - Ne dati ori nu ne dati?

La inceputul lunii aprilie, premierul Tariceanu declara, pentru moment rezervat, ca este de acord cu anticipatele: "In momentul in care vom observa ca aceasta majoritate nu este suficienta pentru a ne putea permite indeplinirea obligatiilor asumate prin programul de guvernare, nu am nici un fel de rezerva sa mergem catre alegeri anticipate". O luna mai tarziu, in mai, liderul PD, Emil Boc, mentiona ferm ca partidul pe care il reprezinta nu renunta la alegerile anticipate. La scurt timp, Presedintele anunta ca va discuta cu premierul Tariceanu despre anticipate. Dar, intre timp, primul ministru isi schimbase pozitia mentionand ca ar fi acceptat ideea organizarii alegerilor anticipate doar daca Romania nu ar fi trebuit sa raspunda unor constrangeri legate de calendarul european de integrare si mai mult, sustinea ca seful statului este de acord cu el. Ulterior, premierul chiar ajunsese la concluzia ca Alianta si Guvernul functioneaza bine si ca nu vede de ce ar trebui organizate alegeri anticipate. El a spus ca, potrivit unui proverb, "nu se schimba caii la caruta care urca dealul". "Noi urcam un deal greu, care este cel al integrarii europene. Vreau sa va spun ca, dincolo de orice alte considerente, eu cred ca Romania nu are voie sa rateze integrarea la 1 ianuarie 2007", a adaugat Tariceanu.


Tara e stabila, liber la anticipate!

Dupa povestea demisiei premierului, care s-a sfarsit prin ramanerea lui in functie, presedintele a revenit la acest subiect, atacandu-l puternic pe seful Executivului: "Anul viitor anticipatele vor fi inutile ca obiectiv. Va pot spune ca tara este stabila si ca ar fi ramas stabila, in acceptiunea europeana, si daca se declansa procedura alegerilor anticipate. Ne-am agatat de momentul emotional si dramatic al inundatiilor, justificand sacrificarea sanselor unei guvernari extrem de puternice". Dar, Tariceanu nu cedeaza presiunilor prezidentiale, el mentinandu-si deocamdata pozitia referitoare la alegerile anticipate – nu avem nevoie acum de ele.


A fi sau a nu fi un guvern corupt?

Una dintre cele mai proaspete controverse dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu se refera la avertizarea "servita" de primul om in stat, prin care acesta atragea atentia ca exista pericolul ca oameni din Guvern sa intre sub influenta unor grupuri de interese economice. "Seful statului a cerut Guvernului sa actioneze doar sub influenta programului de guvernare si nu a unor lucruri ce pot schimba decizia politica", a declarat Adriana Saftoiu, purtatorul de cuvant al Presedintiei, pe 3 august. Tariceanu a rectionat prompt si a cerut SRI informatii despre membrii Executivului, inscriindu-se astfel in istorie ca primul premier care adopta public o astfel de atitudine. Dar, chiar, inainte de a primi notele informative de la SRI, Tariceanu a tinut sa sublinieze ca, personal, nu are suspiciuni. "Presedintele nu a facut o apreciere concreta. Eu pot sa va spun ca nu am indicii ca ar exista anumite influente asupra unor membri ai Guvernului", a spus premierul.

Finalul acestui subiect a dat castig de cauza primului ministru, care dupa o analiza a informatiilor primite de la SRI, a concluzionat ca nu exista in cadrul Guvernului persoane sub incidenta unor grupuri de interese economice.


Tariceanu e si el om?!?

Una dintre cele mai puternice lovituri pe care le-a primit Guvernul Tariceanu din partea Cotrocenilor a venit in plina criza a inundatiilor. Tara se afla deja sub ape, dar a trecut o buna perioada de timp pana ca autoritatile sa se sesizeze. In al douasprezecelea ceas s-a intamplat si minunea! Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a decis sa mearga printre sinistratii din zonele cele mai afectate de inundatii si sa-i incurajeze promitandu-le ajutor. Satul de atatea noroaie, primul ministru nu a reusit sa-si urmeze planul si le-a servit "napastuitilor" o portie strasnica de aroganta. "Ce vreti? Sa va fac hotel?", intreba el ironic si iritat. Aceasta iesire jenanta pentru un politician nu a ramas netaxata.

Presedintele Traian Basescu a criticat modul in care Guvernul a gestionat problema inundatiilor, mentionand ca Executivul a fost ineficient. Mai mult, el a subliniat ca "tactul in relatiile cu acesti oameni este in astfel de situatii mai important decat actiunile". Ulterior acestor critici a venit si "spovedania" primului ministru: "Eram intr-o zi in care mai aveam doua probleme grele pe cap si sunt om, iar nervii mai cedeaza. Imi pare rau, imi cer scuze pentru raspunsul pe care l-am dat, nu cred ca era cea mai buna solutie".


Razboiul pe Comunitatea de informatii

Formarea comunitatii de informatii a fost inca un subiect fierbinte al cuplului Basescu-Tariceanu. Presedintele declara ca, in timpul crizei jurnalistilor ostatici, a simtit nevoia existentei unei comunitati de informatii. El a explicat ca important este ca informatiile sa nu fie folosite in slujba unui partid politic sau a unei singure persoane, precizand ca aceasta comunitate trebuie sa se afle sub umbrela unei institutii neutre politic si anume Administratia Prezidentiala.

Premierul Tariceanu, prin vocea liberalului Radu Stroe, presedintele Comisiei parlamentare a SRI, a avansat posibilitatea ca aceasta structura sa fie sub tutela Executivului.


Bechtel, autostrada buclucasa

Proiectul Autostrazii Brasov-Bors, care ar trebui construita de firma americana Bechtel, a fost si el subiectul unor intense controverse. In timp ce premierul Tariceanu a sustinut intotdeauna ca este pentru construirea a cat mai multe autostrazi dar in limitele bugetului, Basescu insista pe ideea continuarii proiectului, cu finantare din afara tarii. Primul ministru a mai mentionat ca proiectul Bechtel este unul de interes regional nu national. "Pentru Autostrada Bechtel, vom vedea cati bani mai avem. Astazi Romania nu isi poate permite sa construiasca simultan doua autostrazi", a spus Tariceanu in urma cu aproximativ doua luni.

"Vor fi gasite surse de finantare din afara UE", a replicat liderul PD, Emil Boc.
Publicat de : Claudia Cristofan, L
Data publicării: 08 Aug 2005 - 04:45
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6470&titlu=Palatele_Cotroceni_si_Victoria_s_au_atacat_permanent_in_noua_luni_de_guvernare