Criza anexelor [1]

Faptul că 'PD nu este o anexă' a PNL este una dintre concluziile pe care formațiunea pe care a moștenit-o prin decret prezidențial, dl Boc o coace de mai multă vreme.

Obligat, de către un protocol pe care-l consideră depășit, să se mulțumească cu 'locul 2 din doi', Partidul Democrat, prin liderii săi veleitari, vede că a venit timpul să se pună lucrurile la punct. Iar acest timp era reprezentat de către alegerile anticipate, cele care ar fi statuat noua ordine din Alianță: dacă nu o supremație democrată, măcar o paritate.

Or câteva dintre deciziile premierului Tăriceanu, dar în special, celebra sa răzgândire, au afectat profund moralul democrat, pregătit, cu arme și bagaje să intre în luptă. Numai că în loc de 'foc!', s-a făcut auzită comanda 'la dreapta-mprejur!' și pregătirile de război au fost amânate pentru o dată care se va comunica ulterior.

Amânarea sau evitarea anticipatelor reprezintă șansa PNL în acest moment. La fel cum s-a întâmplat în precedenta guvernare cederistă, partidul dlui Tăriceanu asumându-și rolul conducător, și-a asumat și eșecurile și nerealizările și bâlbâielile comune.

Alianța se vede confruntată după șase luni cu o gravă criză de performanțe și de oameni. Este evident că nici PNL și nici PD nu au reușit să dea guvernului 'cadre' de calitate, care să știe cu ce se mănâncă ciorba executivă.

Guvernul Tăriceanu dă senzația unei trupe de amatori care improvizează un spectacol fără decoruri, fără costume și cu replici la libera alegere a celor mai băgăcioși. Perspectiva raportului de țară se apropie amenințător, cu toate consecințele sale, dintre care cea mai importantă pare deja să fi fost asumată de actuala putere.

Pe acest fond, bătălia surdă dintre ambițioșii și celor două partide nu face decât să mărească crăpăturile din edificiul improvizat al Alianței, până la erupții de orgolii care riscă să pună definitiv cruce acestui proiect atât de promițător la sfârșitul anului trecut.

Tot acest spectacol este privit cu amuzament și cu nu prea ascunsă satisfacție, de către un PSD care speră că timpul îi va vindeca rănile și va face să se uite partea de contraperformanță din trecuta guvernare.

Toate acestea, pe fondul unei crize asemănătoare celei de la putere , în care se confruntă nu partide diferite, ci aripile unei aceleiași (încă!) formațiuni, fiecare dintre acestea refuzând să se considere anexa celeilalte.
Publicat de : Octavian Andronic
Data publicării: 04 Aug 2005 - 04:53
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6429&titlu=Criza_anexelor