Barca lui Tariceanu ia apa. Consilierul prezidential Theodor Stolojan urca pe val! [1]

INSOMAR: Discursul pro-anticipate poate conduce la o situatie favorabila pentru Opozitie

In totala contradictie cu perioada de concedii, scena politica, caracterizata luna trecuta de INSOMAR ca fiind agitata, a devenit intre timp, mult mai evident supusa unor convulsii greu de disimulat in spatele unor mesaje care invita la calm si luciditate.

Tensiunile majore nu sunt localizate, asa cum ne-am astepta, la nivelul raporturilor dintre Putere si Opozitie, ci in interiorul celor doua blocuri politice care domina scena publica romaneasca.

In principal, aceste tensiuni evidentiaza fragilitatea blocului puterii si framantarile interne ale principalului partid de opozitie.

Ele dau contur perceptibil unui conflict mocnit in interiorul Aliantei D.A., completat si, mai apoi, substituit in ultima perioada, printr-un altul aparut intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu.


PSD

De cealalta parte a baricadei, tensiunile existente in cadrul PSD se datoreaza cautarii in continuare a unei zone de autoritate necontestabile la nivelul tuturor factiunilor de putere dezvoltate in timp la nivelul partidului.

Scoaterea din joc a "liderului natural” (Ion Iliescu) a creat mai multa deruta, decat a generat incredere in proiectul de "schimbare la fata” anuntat la congresul din primavara acestui an.

Prestatiile publice ale lui Mircea Geoana, Adrian Nastase, Ion Iliescu si, intr-o masura semnificativa, chiar ale lui Miron Mitrea, au fost inegale si, in buna masura, contradictorii. Pozitiile acestora in "chestiunea inundatiilor” si a "anticipatelor” a fost unitara doar in ceea ce priveste contestarea actiunii presedintelui si a Guvernului, fiind mult mai divizata in aspectele care privesc situatia actuala din partid.


PRM

In cazul celorlalte formatiuni politice, la guvernare sau in opozitie, sunt cateva aspecte ce merita a fi retinute. Astfel, in tabara PRM, apele sunt linistite dupa episodul revenirii lui Corneliu Vadim Tudor la sefia partidului si renuntarea la ideea orientarii catre curentul popular.

Faptul ca vocea presedintelui Vadim s-a auzit mai putin in aceasta perioada, se datoreaza prezentei mai scazute decat de obicei pe frecventele audiovizualului, dar cu aceleasi tonalitati si vehementa critice.


UDMR si PC

La randul lor, UDMR si PC si-au manifestat si in aceasta ocazie dezinteresul fata de "anticipate”, enuntand constant sprijinul acordat actualei guvernari.

Deosebirile dintre aceste formatiuni, membre ale Coalitiei aflate la guvernare, s-au concretizat in privinta angajarii lor in schimbarea actualelor conduceri ale Camerei Deputatilor si Senatului: unii o sustin, altii nu.


Temele agendei

Prima tema este una impusa de inundatiile catastrofale din ultima vreme.

O a doua tema, care se afla in asteptare de cateva luni de zile si care a explodat luna aceasta este tema alegerilor anticipate.

Cea de a treia tema se refera la reforma Justitiei.


Lideri politici

Erodarea accentuata a credibilitatii premierului a contribuit esential la acumularea unui deficit de autoritate in ambele zone de actiune politica: la nivel de partid, dar si al Coalitiei aflate la putere.

In consecinta pierderii de credibilitate a premierului si actualului guvern, disputele pe tema alegerilor anticipate nu au ramas fara efect asupra cotei de incredere a presedintelui Basescu, respectiv acesta inregistrind "la unison” o scadere a popularitatii.

Pentru moment, curba deprecierii popularitatii sale nu prezinta valori ingrijoratoare, conservand inca potentialul ridicat acumulat in cursul lunii iunie, gratie rezolvarii crizei ostaticilor din Irak.

O situatie nu neaparat surprinzatoare etaleaza perceptia conduitei noului lider al PD, Emil Boc, aflat intr-un declin constant de credibilitate electorala.

Receptat mai mult ca un interpret fidel a unor decizii luate la Cotroceni si mai putin ca lider activ al unuia din cele doua partide ce formeaza Alianta, el risca sa se inscrie ireversibil pe o traiectorie descendenta a perceptiei electorale.

In totala contradictie cu dinamica descendenta a popularitatii liderilor aflati la putere se afla Theodor Stolojan.

El este singurul lider din sfera puterii care inregistreaza o crestere majora a cotei de incredere, cu 8 puncte procentuale.

Pe o panta ascendenta a increderii se afla liderii principalului partid de opozitie, cu exceptia lui Mircea Geoana a carei cota de incredere este in stagnare.

Ion Iliescu si Adrian Nastase reusesc, luna aceasta, sa opreasca declinul in care se aflau de la pierderea alegerilor la sfarsitul anului trecut, situatie amplificata, in cazul primului, si de pierderea unei pozitii centrale in PSD ori de readucerea in planul dezbaterii publice a dosarului mineriadei din 1990.


Dinamica votului

In luna iulie Alianta D.A. ar fi fost votata de 50% dintre alegatori, PSD de 32%, PRM de 10%, iar UDMR ar fi obtinut "traditionalul” sau 5% din preferintele exprimate.

Practic, Alianta urmeaza traiectoria lui Traian Basescu – de usor declin, in timp ce PSD urmeaza traiectoria lui Ion Iliescu, de usoara redresare.

Tema alegerilor anticipate tinde sa-si piarda din relevanta, devenind pe masura trecerii timpului mai curand un "contra-merit”, decat o performanta a coalitiei aflate la putere.

Mentinerea unui discurs pro-anticipate risca sa conduca la osituatie din care profit ar trage nu doar Opozitia, ci si partenerii mai putin vizibili ai Coalitiei (UDMR si PC).

Pentru moment Tariceanu a castigat puncte importante in fata "aripii Stolojan”, dar pozitia sa la nivelul partidului este inca precara, cu atat mai mult daca se ia in calcul actuala componenta a Biroului Permanent Central al PNL.


Baza sondajului

Eroarea maxima admisa pentru rezultatele obtinute, garantata cu o probabilitate de 95%, este de 2,8% l Studiul de fata a fost realizat de INSOMAR in perioada 22-25 iulie 2005.l Interviurile au fost realizate in 50 localitati urbane si 53 localititi rurale din 40 de judete si in municipiul Bucuresti.

Volumul esantionului a fost de 1222 de persoane, fiind reprezentativ pentru populatia Romaniei cu varsta de peste 18 ani.
Publicat de : ---
Data publicării: 01 Aug 2005 - 08:22
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6280&titlu=Barca_lui_Tariceanu_ia_apa__Consilierul_prezidential_Theodor_Stolojan_urca_pe_val_