Pesediștii i-au împins pe aliați să voteze împotriva propriei lor legi [1]

Toate cele trei ordonanțe de urgență cu caracter politic aflate, ieri, în dezbaterea Senatului au picat la vot. Un amendament – capcană la Legea referendumului a fost impus de opoziție, fapt care i-a determinat, în final, pe aliați să voteze împotriva acesteia.

Președintele Traian Băsescu a fost, ieri, la Senat, în pericol. Profitând de chiulul masiv al parlamentarilor Puterii, pesedistul Doru Ioan Tărăcilă a reușit să impună un amendament, prin care șeful statului putea fi demis cu jumătate plus unu din numărul persoanelor care se prezintă la referendum. Prevederile în vigoare stipulează că, pentru a fi aprobată propunerea supusă referendumului, este nevoie de jumătate plus unu din numărul total al celor înscriși pe liste. Amendamentul lui Tărăcilă a trecut cu 51 de voturi pentru și 44 împotrivă, dar, spre norocul coaliției guvernamentale și al președintelui, ordonanța în ansamblu a picat, neîntrunind numărul necesar aprobării unei legi organice. PSD mai reușise să promoveze și un alt amendament, prin care referendumurile nu puteau fi organizate simultan cu alegerile prezindențiale sau parlamentare. Miza acestei ordonanțe de urgență – dată de guvern pe vremea când premierul Călin Popescu-Tăriceanu se jura că demisionează - era una foarte mare pentru șeful statului și pentru PD, care vor alegeri anticipate. La o întâlnire de acum o lună cu liderii PNL, Băsescu le spusese că îi va ajuta să câștige alegerile, convocând, în ziua scrutinului, și un referendum prin care să ceară populației să se pronunțe asupra reformei în Justiție și combaterii corupției. Votând DA la referendum, alegătorii ar fi asociat cuvântul cu simbolul coaliției PNL-PD, Alianța D.A., lucru care ar fi adus un spor de voturi celor două partide.

O altă ordonanță care a fost respinsă de Senat este cea care prevedea reducerea campaniei electorale în caz de alegeri anticipate. Și acest act normativ a căzut, pentru că nu a întrunit numărul de voturi pentru legile organice – 69 -, obținând doar 47 de voturi pentru, 44 împotrivă și trei abțineri. Respinsă a fost și ordonanța prin care Guvernul interimar primea, prin lege, puteri sporite, dar în acest caz, ministrul pentru Relația cu Parlamentul îi anunțase pe parlamentari că actul normativ nu mai este susținut de către Cabinetul Tăriceanu.
Publicat de : Liliana Ruse
Data publicării: 29 Iul 2005 - 08:55
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6267&titlu=Pesedistii_i_au_impins_pe_aliati_sa_voteze_impotriva_propriei_lor_legi