Senatorii pesedisti au simplificat procedura de demitere a presedintelui Romaniei [1]

Presedintele Romaniei va putea fi demis din functie daca in cadrul unui referendum jumatate plus unu din cetatenii care se prezinta la vot, se exprima in acest sens, a decis ieri plenul Senatului.

Articolul a fost votat, ca amendament la Legea referendumului, la initiativa a trei senatori PSD, Doru Ioan Taracila, Antonie Iorgovan si Serban Nicolae. Prin adoptarea acestei prevederi, PSD a reusit o lovitura extraordinara la adresa actualei coalitii si a presedintelui Traian Basescu. Legea referendumului in vigoare precizeaza ca demiterea presedintelui se face prin referendum daca jumatate plus unu din totalul cetatenilor cu drept de vot cer ca seful statului sa fie scos din functie. Amendamentul senatorilor PSD scade in mod semnificativ numarul de voturi cu care presedintele poate fi demis, facilitand astfel in mod considerabil aceasta procedura. Guvernul a trimis la Senat ordonanta de modificare a Legii referendumului pentru a atinge scopurile avute in vedere de presedintele Traian Basescu si de coalitia de guvernamant: modificarea Legilor justitiei, ale combaterii coruptiei si, eventual, chiar revizuirea Constitutiei in sensul restrangerii puterilor Curtii Constitutionale. Senatorii majoritatii, cu gandul la vacanta parlamentara pierduta pe jumatate, au votat cu ochii inchisi, fara sa-si dea seama in ce capcana i-au varat colegii lor din Opozitie. Din fericire pentru Traian Basescu, proiectul de lege va merge la Camera Deputatilor, care va decide in mod definitiv. Traian Basescu poate spera ca deputatii coalitiei vor fi mai atenti la Camera si vor elimina amendamentele PSD. Coalitia guvernamentala a esuat, ieri, in incercarea de a trece prin Senat cele mai importante acte normative ale pachetului legislativ pentru care a convocat sesiunea extraordinara. Constienti ca nu dispun de voturile necesare, liderii Coalitiei au incercat sa forteze atat Regulamentul Senatului, cat si Constitutia, prin propunerea de retrimitere la comisiile de specialitate. Acest lucru ar fi insemnat, in opinia Opozitiei, fie ca Senatul sa lucreze si astazi, in ultima zi a sesiunii extraordinare, fie prelungirea acesteia, lucru neacceptat de majoritatea senatorilor, dornici sa plece spre casa cat mai repede. In schimb, Puterea s-a incapatanat sa ceara retrimiterea la comisii, in vederea discutarii in toamna, la sesiunea ordinara. In acest caz, cele 30 de zile constitutionale pentru discutarea in Parlament a unei ordonante de urgenta ar fi fost depasite, ceea ce ar fi insemnat aprobarea tacita a actelor normative respective.
Publicat de : Beatrice Nechita, M.
Data publicării: 29 Iul 2005 - 08:48
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6258&titlu=Senatorii_pesedisti_au_simplificat_procedura_de_demitere_a_presedintelui_Romaniei