Amiralul flotei-fantomă [1]

Clauza de salvgardare evocată de oficialii europeni în cazul în care în sectorul justiției nu se înregistrează progresele așteptate, atârnă deasupra capetelor guvernanților noștri ca o sabie a lui Damocles, mai mult ca oricând.

Pericolul este evocat de debutul procesului privind vânzarea flotei care a avut loc miercuri, în absența unuia dintre principalii acuzați - președintele Băsescu.

Se părea că precizarea făcută de consilierul prezidențial Renate Weber e de natură să clarifice lucrurile: dl Băsescu se bucură de imunitate prezidențială, și ca atare, dânsul va putea fi chemat în fața justiție abia peste 5, dacă nu peste 10 ani. În plus, cu prilejul vizitei la PNA, președintele a anunțat că și-a retras plângerea făcută împotriva procurorilor care au instrumentat cazul, ca un gest de bunăvoință menit să instaureze pacea între instituții.

Însă analizele și luările de poziție generate de eveniment aduc la iveală detalii care complică lucrurile. Unele dintre ele sunt în mod evident forțate, altele însă rezistă judecății la rece.
Prima idee ar fi aceea că Traian Băsescu n-a fost trimis în judecată pentru fapte comise în timpul exercitării mandatului și, ca atare, n-ar avea cum să se bucure de imunitate.

A doua este că așazisa ''împăcare cu PNA'' ar fi, de fapt, o manevră dubioasă, deoarece nu președintele era cel care-i dăduse în judecată pe procurori ci anchetatul Traian Băsescu, condiție în care președintele nu avea dreptul să implice instituția într-un astfel de troc. În fine, ultima idee este că dacă dorea să demonstreze că este de bună credință, dl Băsescu n-ar fi trebuit să accepte disjungerea cauzei sale și ar fi trebuit să se prezinte miercuri la tribunal alături de ceilalți prezumtivi făptuitori.

Toate aceste lucruri pot induce ideea, în rândul oficialilor europeni, că justitția română nu reușește să se desprindă de sechelele trecutului și că ea continuă să aplice standarde duble în înfăptuirea misiunii sale. Și, în consecință, să genereze apelul la clauza de salvgradare și să amâne cu cel puțin un an intrarea României în UE.

Cred că dl Băsescu s-a aflat el însuși în fața unei decizii delicate. Chiar dacă încă din 1995-1996 când a început scandalul flotei, a fost singurul acuzat care a renunțat la imunitatea parlamentară pentru a se pune la dispoziția anchetatorilor, manevra de acum este de natură să inducă dubii legate de răspunderea sa față de ceea ce s-a întâmplat cu flota.

Ar fi fost, poate, cel mai nimerit prilej de a-și dovedi cu argumente nevinovăția, spulberând încă din 2005 suspiciunile care, vrând-nevrând, vor continua să bântuie publicul până în 2010.

Octavian Andronic
Publicat de : ---
Data publicării: 27 Ian 2005 - 13:41
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=624&titlu=Amiralul_flotei_fantoma