Razboiul Tariceanu-Stolojan face prima victima [1]

Situatia din interiorul PNL se complica o data cu anuntul demisiei Monei Musca din functia de ministru si cea de vicepresedinte PNL, care, potrivit unor surse liberale ar putea fi urmata si de alte nume sonore in partid. Este important ce mutari va face pe tabla de sah partenerul de alianta al liberalilor, PD, care deocamdata, se abtine de la comentarii publice.

Mona Musca este ministrul cu cea mai mare vizibilitate si popularitate din cabinetul Tariceanu. Mona Musca este si unul dintre cei mai cunoscuti oameni din partid - ani de-a randul, din momentul venirii la sefia PNL a lui Valeriu Stoica, Mona Musca a fost unul dintre parlamentarii care, si in opozitie, si-a facut auzita vocea prin proiecte si victorii personale, convertite in imagine pozitiva si asupra PNL. A pierdut la mustata postul de presedinte al Camerei Deputatilor.

Pe de alta parte, surse din interiorul partidului au spus ca nu exclud posibilitatea ca si alti membri ai conducerii PNL, respectiv Biroul Permanent Central, cunoscuti ca fiind apropiati ai lui Stolojan, ar putea urma gestul Monei Musca. Printre apropiatii fostului lider al PNL se numara Raluca Turcanu, Cristian Boureanu dar si Ionut Popescu, toti membri ai Biroului Permanent Central - principalul for de conducere al partidului.

Un nume vehiculat la bursa zvonurilor ca fiind un posibil demisionar, dat fiind faptul ca este privit ca un apropiat al lui Stolojan, este cel al vicepresedintelui Gheorghe Flutur. El si-a schimbat insa pozitia si a infirmat aceste informatii, invocand proiecte urgente la minister, privind reconstructia dupa inundatii. Flutur a spus insa ca regreta intentiile Monei Musca si a spus ca atat premierul, cat si ceilalti membri ai PNL ar trebui sa aiba discutii cu ea in zilele urmatoare.

„Nu m-a anuntat oficial despre acest lucru. Am auzit despre declaratia ei. Eu am s-o sfatuiesc sa nu faca acest gest. In final, este un gest de atitudine si vointa personala“, a replicat Tariceanu la auzul vestii.

Flutur a insistat pe problema inundatiilor cerand colegilor de partid sa treaca pe plan secund animozitatile din partid. „Fac apel la intoarcerea la calendarul guvernamental, cu prioritate la rezolvarea problemei privind pagubele produse de inundatii. Din punctul de vedere al dezbaterii din PNL, cred ca s-au consumat acele etape pe care le-am cerut si eu, respectiv intalnirea Tariceanu-Stolojan si dezbaterile in forurile partidului pe aceasta tema.(...) Si asa s-a prelungit prea mult dezbaterea politica din aceasta vara, cu diverse teme, la nivelul intregii clase politice“, a afirmat Flutur. Totodata, el spus ca votul din Delegatia Permanenta, nu reprezinta o usa trantita in nas lui Theodor Stolojan, ci mai degraba o dezbatere utila.

Membrii Delegatiei au votat cu 63 de voturi pentru, 7 impotriva si 2 abtineri reconfirmarea lui Tariceanu in functiile de prim-ministru si presedinte al partidului. Unul dintre voturile negative acordate premierului a fost al vicepresedintelui Mona Musca.

Votul Delegatiei a fost surprinzator in conditiile in care cativa dintre presedintii de filiala membri ai acestui for de conducere au participat si la intalnirea cu Stolojan unde si-au manifestat sustinerea pentru acesta, iar votul a fost secret.

De altfel, potrivit unor surse din partid, a existat si o controversa asupra modalitatii de vot. Bogdan Olteanu a propus vot uninominal iar Mona Musca s-a opus.

In cele din urma Tariceanu a transat situatia, cerand scrutin secret. O alta discutie a fost cea privind separarea celor doua functii, de presedinte si cea de premier. Ideea avansata de Stolojan si sustinuta de Mona Musca nu a avut o prea mare sustinere in partid. Argumentul ministrului Culturii a fost acela ca un singur om nu le poate face pe amandoua.

Campeanu, reactivat, da vina pe Basescu

Senatorul PNL, Radu Campeanu, l-a acuzat pe seful statului ca se implica „mai mult decat trebuie“ in domenii de politica interna. „Eu cred ca presedintele tarii se implica mai mult decat trebuie intr-o serie intreaga de domenii de politica interna si nu m-ar mira sa fie implicat, intr-un fel sau altul, in aceasta mica involburare din PNL, care, la ora asta, cred ca s-a solutionat“ a spus Radu Campeanu. Pe de alta parte el s-a pozitionat impotriva separarii functiei de presedinte al PNL si cea de premier. El a explicat faptul ca, in toata traditia europeana, presedintele partidului aflat la guvernare detine si functia de prim-ministru. Campeanu a mai adaugat ca premierul nu este un functionar, ci un om politic care vede drumul inainte, stabileste regulile generale pentru acesta si le aplica spre binele general. „Nu face socoteli de tehnocrat“, a mai spus senatorul liberal.

Ce ramane in suspensie

Alegerile anticipate - PNL pare sa fi parasit ideea, insa PD si Traian Basescu mai cred ca situatia actuala de pe scena politica poate fi transata prin scrutinul inainte de termen

Revocarea lui Nastase si Vacaroiu - PD a cerut insistent eliminarea PSD din conducerea Parlamentului si din administratie, neprimind inca un raspuns din partea liberalilor. Procedurile nu pot fi puse in practica pentru ca nu exista prevederi in acest sens intrate in vigoare si nici voturi suficiente

Remanierea - Insusita de ambele formatiuni din cadrul Aliantei, inca nefinalizata si pentru ca numele vehiculat la bursa zvonurilor pana acum s-ar putea inmulti. Apropiatii lui Tariceanu au sugerat ca remanierea va insemna in primul rand secretari de stat, prefecti si subprefecti, un esalon la care premierul are mana libera, in cazul schimbarilor de ministri avand nevoie de acceptul presedintelui.

Solutia imorala - Nu este limpede daca PUR va mai apuca toamna in Guvern. PD a cerut eliminarea partidului din coalitie, in timp ce partidul lui Voiculescu a anuntat ca nu pleaca de la putere decat la semnul lui Tariceanu. Premierul nu a anuntat ce va face.
Publicat de : Cristina Faighel
Data publicării: 28 Iul 2005 - 08:44
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6227&titlu=Razboiul_Tariceanu_Stolojan_face_prima_victima