Povara semianonimatului [1]

Nu e nevoie de sondaje de opinie pentru a se consemna ecoul recent încheiatei sesiuni parlamentare extraordinare.

Cu siguranță, majoritatea covârșitoare a concetățenilor noștri habar n-are ce s-a întâmplat în ultimele zile în spațiul rezervat activității "forului reprezentativ suprem al poporului român" (vezi Constituția). Nici nu este de mirare. Pe de-o parte, convocarea Parlamentului într-o sesiune extraordinară (e drept, în limitele prevederilor constituționale), justificată prin necesitatea ratificării unor ordonanțe de urgență emise de guvern după încheierea sesiunii ordinare a Legislativului, n-avea cum să trezească un interes special, nici măcar în rândurile celor preocupați, cât de cât, de viața politică a țării. A fost vorba despre 7 ordonanțe de urgență, dintre care doar una viza o temă de interes mai general, și anume responsabilitățile guvernamentale. Restul se refereau la învățământ și la câteva acorduri de împrumut externe. Pe de altă parte, atenția a fost captată de alte evenimente, cu un impact emoțional incomparabil mai mare, în primul rând inundațiile și efectele lor catastrofale. Dacă ne-am decis să comentăm o sesiune desfășurată într-o atmosferă de semianonimat (ca, de altfel, întreaga activitate parlamentară de la începutul actualei legislaturi), o facem dintr-un motiv cu "bătaie mai lungă".
Activitatea parlamentară a ieșit de mult din raza atenției populației. Motivele sunt diverse, cu greutăți specifice diferite. În legislatura precedentă s-a încheiat, practic, procesul de adoptare a legilor fundamentale ale reformei, multe acte normative supuse în sesiunea februarie-iunie 2005 dezbaterii și votului dobândind un evident caracter de rutină. Așa-numitul pachet legislativ privind proprietatea și reforma justiției - pentru care Guvernul Tăriceanu și-a angajat răspunderea - nu a făcut altceva, în cel mai bun caz, decât să continue și, eventual, să aprofundeze unele reglementări anterioare. La ceea ce a stricat ne-am referit în precedentele editoriale și, neîndoios, vom avea, în timp scurt, prilejul să constatăm efectele deosebit de negative.
Un alt motiv - poate mai important - care explică dezinteresul public față de activitatea parlamentară este lesne identificabil în însăși activitatea multor aleși ai națiunii. Sigur, nimeni nu se mai aștepta la audiențele extraordinare de care s-au bucurat transmisiile TVR de la CPUN. Milioane de oameni au "pierdut" nopțile pentru a urmări dezbateri care puteau fi acuzate de toate relele de pe lume, cu excepția celei de a avea rolul de somnifer. De un interes deosebit s-au bucurat și legislaturile imediat următoare. Și în aceste cazuri, explicația este simplă: aveau loc dezbateri autentice, confruntări cu mize clare.
Pe măsura trecerii timpului (trebuie s-o recunoască deschis, înainte de toate, împricinații înșiși), situația s-a degradat, fapt consemnat cu precizie de metronom de sondajele de opinie. Principala cauză a erodării încrederii electoratului în Parlament a constituit-o și o constituie prestația majorității senatorilor și deputaților. Aproape că nu există zi lăsată de Dumnezeu, inclusiv în perioada vacanțelor parlamentare, în care presa să nu consemneze fapte care pun în discuție responsabilitatea cu care este îndeplinit mandatul de senator și de deputat.
Anumite proceduri, extrem de importante, riscă și ele să se demonetizeze. Acum avem exemplul proaspăt al unei sesiuni extraordinare fără nimic...extraordinar. Poate doar "ciudățenia" că principala ordonanță de urgență, cea referitoare la responsabilitățile guvernamentale, a căzut ca urmare a absenteismului deputaților din coaliția majoritară, ceea ce nu a permis obținerea numărului de voturi necesar pentru adoptarea unei legi organice.
Nu știm dacă parlamentarii vor mai fi "deranjați", în perioada care a mai rămas din vacanța lor, pentru a se reuni într-o altă sesiune extraordinară. Știm doar că s-ar cuveni să mediteze la toate cele spuse până acum și să-și ia în serios mandatul. Nu de alta, dar, dacă de multe putem scăpa, de viitoarele alegeri (anticipate sau la termen) NU. Nici nu ne dăm seama cât de repede trece timpul...
Publicat de : Valentin Stănilă
Data publicării: 28 Iul 2005 - 08:40
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6221&titlu=Povara_semianonimatului