"Adio, dar rămân cu tine" [1]

Al doilea eșec al lui Traian Băsescu

Theodor Stolojan s-a retras de la șefia PNL și din cursa pentru alegerile prezidențiale în 2 octombrie 2004, invocând motive de sănătate, într-o atmosferă emoționantă, subliniată de lacrimile lui Traian Băsescu, în acel moment co-președinte al Alianței D.A. și șef de campanie al liderului liberal.
Zvonurile privind iminenta retragere a lui Stolojan din cursa pentru Președinție și predare a ștafetei lui Băsescu apăruseră încă de la sfârșitul lunii septembrie.
Erau niște "speculații ale PSD"
În 30 septembrie, Traian Băsescu, la acea vreme lider al PD, cataloga aceste zvonuri drept "speculații" provenite "din zona PSD". El susținea că Theodor Stolojan este candidatul Alianței PNL-PD pentru funcția de președinte al României. "Speculațiile vin din zona PSD și sunt o încercare de dezechilibrare a încrederii în tandemul Stolojan-Băsescu. Nu s-a pus și nu se pune problema schimbării locurilor între Stolojan și Băsescu", explica liderul PD.
După doar câteva zile, în 2 octombrie, zvonurile au devenit realitate.
Conducerile PNL și PD s-au întrunit de urgență, în acea după-amiază de sâmbătă, în ședințe separate, cu ușile închise, pentru a discuta posibila retragere a lui Theodor Stolojan, din motive personale, de la conducerea formațiunii liberale și din cursa prezidențială.
Mai mulți lideri ai PNL aflați atunci la sediul central al partidului, printre care Norica Nicolai și Ludovic Orban, confirmau faptul că președintele liberal Theodor Stolojan se va retrage din cursa pentru Cotroceni și chiar de la conducerea formațiunii liberale.
Conform Statutului PNL, interimatul la conducerea partidului putea fi asigurat de unul dintre vicepreședinți, șanse foarte mari având Călin Popescu Tăriceanu și Mona Muscă.
Liderul PNL București Ludovic Orban afirma că, în opinia sa, Traian Băsescu va fi candidatul Alianței la Cotroceni și că acesta urma să-și anunțe candidatura în perioada următoare, deși nu fusese încă anunțată retragerea lui Stolojan.
În cursul serii, președintele PNL Theodor Stolojan își anunță retragerea din cursa prezidențială, invocând motive de sănătate și deleagă atribuțiile de președinte al partidului vicepreședintelui Călin Popescu Tăriceanu, care devenea și co-președinte al Alianței D.A.

"Un om de mare caracter"
Stolojan a făcut anunțul care a căzut ca o bombă în viața politică românească printr-un discurs emoționant, secondat de Băsescu ale cărui hohote de plâns au desăvârșit atmosfera.
"Din păcate, drumul meu spre cursa prezidențială se încheie aici. A fost un drum de uzură, de mare efort, care a meritat fiecare clipă. Din păcate, a lăsat urme adânci. Starea mea de sănătate mă oprește din acest drum. Problemele de sănătate cu care mă confrunt pot fi remediate acum. Dacă nu mă concentrez acum asupra lor, riscă să se agraveze iremediabil", afirma Stolojan, înconjurat de reprezentanți ai PNL și PD, care arboraseră o mină de priveghi.
El a mulțumit "milioanelor de români", presei, colegilor liberali și democrați, dar mai ales lui Traian Băsescu - "un adevărat prieten, pe care te poți baza în cele mai grele momente", "un prieten de nădejde și un om de mare caracter".
vNeînfricatul comandant de navă și om politic Traian Băsescu i-a întors mulțumirile lui Stolojan, în aceeași notă dramatică. Cuvintele sale au fost mai mult bănuite decât înțelese de asistență, deoarece era înecat în lacrimi. "Stolo, îți mulțumim pentru tot ce ai făcut, pentru dorința de a da o speranță românilor într-o astfel de Românie", spunea Băsescu, ștergându-și lacrimile.
A doua zi, Băsescu își revenise complet și declara că, de fapt, starea de sănătate a lui Theodor Stolojan nu este atât de gravă pe cât se vehiculează, problema acestuia fiind de fapt stresul provocat de șantajul politic la care a fost supus în ultimul timp. Potrivit liderului PD, urmau să apară dosare - bombe de presă cu afacerea Megapower și cu un certificat medical de la un sanatoriu din Predeal de acum 20 de ani.

"Nu contează ce știe Stolojan"
Întrebat dacă Stolojan știe despre demersul său, care oferă o altă explicație retragerii acestuia, Băsescu a spus că nu contează ce știe Stolojan, important fiind acum că acesta este într-un loc unde se poate odihni.
În plus, același Băsescu, ce negase vehement cu cinci zile în urmă "speculațiile" privind retragerea lui Stolojan, afirmă cu seninătate că această posibilitate era în discuție de o lună.
La aceeași conferință de presă, Traian Băsescu își exprimă disponibilitatea de a candida la funcția de șef al statului, "dacă PNL îi va face o astfel de propunere".
"În mod categoric, dacă PNL va face această propunere voi face cursa prezidențială. Nu avem altă soluție. În lipsa unei astfel de angajări, există riscul ca turul doi să se desfășoare între Adrian Năstase și Corneliu Vadim Tudor", explica Băsescu poziția sa.
Și proaspătul președinte interimar al PNL Călin Popescu Tăriceanu declară, în aceeași zi, că fostul lider al partidului Theodor Stolojan nu are o boală incurabilă, dar că starea lui de sănătate s-ar fi deteriorat dacă nu intervenea la timp. "Nu cred, de asemenea, că Stolojan ar fi avut un alt fel de fișă medicală decât cea a unui om sănătos", a completat Tăriceanu. El a admis însă că Traian Băsescu ar putea ști mai multe despre situația personală a lui Stolojan, întrucât cei doi au avut contacte mai dese în ultima perioadă.
Între timp, filialele PNL din toată țara își exprimă susținerea pentru varianta Băsescu drept candidat al Alianței D.A. la Președinție.

Patriciu s-a opus candidaturii lui Băsescu
Imediat, în 4 octombrie, membrii Delegației Permanente a PNL votează o rezoluție care prevede desemnarea lui Traian Băsescu drept candidat la Președinția României din partea Alianței Dreptate și Adevăr. Documentul a fost adoptat cu șapte voturi împotrivă și cinci abțineri, printre cei care s-au opus numărându-se și fostul vicepreședinte liberal, Dinu Patriciu.
De altfel, Patriciu și alți membrii ai conducerii partidului au propus în ședința Delegației Permanente ca președintele interimar al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, să fie desemnat candidatul Alianței pentru Cotroceni. Propunerea a fost însă respinsă, pe motiv că atunci Băsescu era cel mai bine plasat în sondajele de opinie.
Theodor Stolojan devenise membru PNL în iulie 2000. În perioada 2000-2002 a fost președinte al Consiliului Național al formațiunii liberale, iar în august 2002 a fost ales președinte al PNL. El a fost candidat la Președinție în alegerile din 2000. Apoi a devenit candidatul Alianței PNL-PD la prezidențialele din 2004 prin decizia Consiliului Național al PD din 13 decembrie 2003 și a Delegației Reprezentanților Naționali a PNL din 5 februarie.
De asemenea, Stolojan a fost ministru de Finanțe în Guvernul Roman, în 1991, iar în perioada 1991 - 1992 a deținut funcția de prim-ministru.
După retragerea din cursa pentru Cotroceni, Stolojan s-a retras și din viața publică, iar din decembrie 2004 este consilier pe probleme economice al președintelui Traian Băsescu, rămânând membru al PNL.
Interimatul lui Tăriceanu la șefia PNL a durat până în ianuarie 2005, când a fost confirmat în funcție prin votul participanților la Congresul partidului.
Însă, acum acesta are probleme cu unii membri de partid, după jocul de-a demisia din funcția de premier. Cel care a relansat varianta Stolojan atât pentru șefia Guvernului, cât și pentru conducerea PNL este tot fostul lider liberal Valeriu Stoica.
Publicat de : Ioana Câmpean
Data publicării: 28 Iul 2005 - 08:37
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6217&titlu=__Adio__dar_raman_cu_tine__