Vadim, file de poveste [1]

Fragmente “ratacite” dintr-un dosar de Securitate arata vechi preocupari ale liderului PRM


“Academia Catavencu” a intrat in posesia unor presupuse file din dosarul de Securitate al lui Corneliu Vadim Tudor care releva fapte de natura penala savirsite de seful PRM inainte de 1989: pedofilie si proxenetism. Revista publica extrase din convorbiri telefonice interceptate de fosta Securitate, in care Corneliu Vadim Tudor ii promitea prietenului sau de la Uniunea Scriitorilor, Eugen Barbu, intilniri cu minore de 15 ani. “Academia Catavencu” ofera date de autentificare a dosarului si scrie ca aceste documente au fost ascunse de trimisul PRM in CNSAS, Constantin Buchet.

In numarul de ieri al “Academiei Catavencu” sint redate pasaje din stenogramele unor convorbiri telefonice, dar si din rapoartele ofiterilor care-l urmareau pe Corneliu Vadim Tudor. Din acestea reiese ca, timp de mai multi ani, unul dintre subiectele de conversatie intre cei doi scriitori erau partidele de amor. Mai mult, intr-o discutie telefonica a acestora (care dateaza din 21 septembrie 1981) intervine si o voce feminina (“numita Gina de la Pescarus“), care intr-un limbaj vulgar ii povesteste lui Eugen Barbu ce face in acel moment si ii cere sa-l cunoasca. In raport se relateaza ca C.V. Tudor ii promite lui Eugen Barbu ca o sa vina mai pe seara la el pentru ca “acuma sta sa-si revina ca “l-a demolat asta””. Alte rapoarte de Securitate aratau ca, in multe discutii, Vadim ii vorbeste despre “persoana” si “copila” care vrea sa-l intilneasca, eventual cind nu este sotia sa acasa. Dovada ca liderul PRM, pe atunci scriitor, si Eugen Barbu puneau la cale tot felul de aventuri cu minore apare dupa mai multi ani, in 1986, cind ofiterul care-l fila pe Vadim Tudor scrie ca acesta a fost vizitat “de o iubita de-a lui, Anita Barton, de 15 ani”. Filmul intregii povesti, sau jurnalul mizeriei - asa cum il numeste “Academia Catavencu” - incepe in 1981 si se deruleaza pina in 1987. Saptaminalul a descoperit ca aceste file din dosarul lui Vadim Tudor “au fost ascunse cu complicitatea lui Constantin Buchet, secretarul Colegiului CNSAS, pentru a nu incapea pe mina cercetatorilor”. “In toamna anului trecut, Vadim i-a ordonat lui Buchet ca informatiile care privesc viata personala din dosarele demnitarilor sa nu fie publicate niciodata in presa. Motiunea Buchet a invins, si partea cea mai penala a dosarului Vadim Tudor a ramas inaccesibila”, scrie “Academia Catavencu”. “Ceea ce am descoperit in dosarul rusinii este absolut socant: senatorul Vadim Tudor poate fi acuzat de pedofilie si proxenetism. Pentru aceste fapte grave, maestrul Eugen Barbu si ucenicul sau C.V. Tudor ar fi trebuit sa fie condamnati la ani grei de inchisoare. Ca Securitatea nu a predat probele Militiei demonstreaza ca cei doi se bucurau de intregul sprijin al Departamentului Securitatii Statului”, adauga “Academia Catavencu”. Potrivit revistei, informatiile despre “aventurile” celor doi se regasesc in Dosarul 176, volumul 3, filele 288-291.

Dosarul 176, vol. 5 - cosmarul lui Vadim

Potrivit “Academiei Catavencu”, “proxenetul care conduce astazi destinele unui partid parlamentar a putut sa publice in 1983 volumul de poezii Saturnalii, ce a declansat “reactii virulente atit in tara, cit si in strainatate din partea evreilor”, asa cum reiese dintr-un alt document al Securitatii (Dosarul 176, vol. 5). In acelasi dosar mai scrie asa: “Despre C.V.T. se mai cunoaste ca este un element mercantil, folosind orice prilej pentru a se deplasa in strainatate cu echipe de fotbal, in scopul achizitionarii de aparate si casete video, inclusiv cu valuta procurata ilegal, unele dintre acestea comercializindu-le ulterior. La fiecare deplasare are un cistig intre 200 si 300 mii lei”. Fireste ca aceste date nu puteau fi niciodata publicate, gratie complicitatii lui Buchet. Recent, cotidianul “Adevarul” dezvaluia ca Buchet, secretarul CNSAS, a scris urmatoarele in octombrie 2002: “Trebuie sa precizez ca, in intreaga mea perioada de activitate, am incercat ca atitudinea mea publica si activitatea institutionala sa fie in consonanta cu spiritul abordarii partidului asupra problematicii continute de Legea 187/1999. De asemenea, am cautat ca abordarile, pozitiile mele sa fie sincrone cu ideologia politica a PRM, in aceste chestiuni legate de istoria contemporana a Romaniei”. Despre fata nevazuta a ideologiei PRM, tocmai ati apucat sa cititi in rindurile de mai sus”, incheie “Academia Catavencu”.

Extrase din dosarul publicat de Academia Catavencu

Dosarul 176, volumul 3, filele 288-291, intocmit de fosta Securitate, privind stenograma convorbirilor dintre Eugen Barbu si Corneliu Vadim Tudor.
21.09.1981, la ora 14.14
Eugen Barbu (E.B.) este sunat de Coneliu Vadim Tudor (C.V.T.):
C.V.T.: Alo, salut “patronelo”!
E.B.: Mai, acum nu este ora 12.00.
C.V.T.: Pai, de ce?
E.B.: N-a fost vorba ca dai telefon?
C.V.T.: Pai, daca am fost “arestat” de numita Gina (?) de la Pescarus. Uite, vrea sa-ti transmita salutari.
E.B.: Da. Cine-i?
Dna: Alo! Domnu’ Barbu?
E.B.: Da.
Dna: Buna ziua!
E.B.: Ce cauti acolo?
Dna: Unde?
E.B.: La Vadim.
Dna: Nu sint la Vadim.
E.B.: Dar unde?
Dna: La Athénée Palace.
E.B. (rizind): Bravo! Si ce faceti voi?
Dna: Stam si ne f....
E.B. (rizind): Vai! Ce... aoleu!
Dna: Imi place de dvs.
E.B.: Iti sufla Vadim, da-l incoace sa-l instruiesc.
Dna: As vrea sa ne intilnim.
E.B.: Bine, fii cuminte acolo.
Dna: Da, da. Vi-l dau la telefon.
C.V.T.: Patroane, te-a sunat “persoana”?
E.B.: Nu.
C.V.T.: M-a sunat pe mine sa-mi ceara numarul, dar i-am spus ca e riscant sa ti-l dau pentru ca se intoarce doamna. A insistat, dar nu i l-am dat. Insa suna dumneata.
E.B.: Nu fac chestia asta.
C.V.T.: Iti dau numarul.
E.B.: Nu fac chestia asta. Tu nu vii incoace, ce faci?
C.V.T. spune ca o sa vina mai pe seara la E.B. pentru ca acum sta sa-si revina ca “l-a demolat asta”.
10.11.1981, la ora 14.33,
Barbu este sunat de C.V. Tudor, relatarea ofiterului de Securitate.
(...) E.B. spune ca aseara la ora 22.00 l-a cautat, dar nu era acasa. C.V.T. spune ca la ora aceea “era la biserica alba, sugea a doua tita” si a ajuns acasa pe la ora 1.00 dupa care a citit pina la ziua”. (Filele 255-256).
22.09.1986
Apar primele nume in stenogramele convorbirilor telefonice purtate de Barbu cu Tudor: “In cursul dupa-amiezii, “Ticu” (numele conspirativ al lui Vadim Tudor - n.r.) a fost vizitat de o iubita de-a lui ANITA BARTON, de 15 ani. A mai avut o serie de telefoane de aranjamente si pile, precum si referitoare la filme si casete. La ora 19.05 ANITA era inca la el. A venit la ora 15.00”. (Fila 31).
24.06.1987, la ora 10.05
“Maestrul” (numele conspirativ al lui Eugen Barbu - n.r.) este sunat de C.V.T. Vadim ii zice ca l-a sunat copila, care i s-a parut socata, n-a vrut sa-i spuna de ce prin telefon si de aceea se gindeste daca “Maestrul” i-a zis sau i-a facut ceva. Readuc discutia la copila care l-a sunat, speriata, pe el. Vadim il intreaba pe “Maestru” daca i-a scos cumva vreun testicol, motiv pentru “patron” de a se amuza”. (Filele 6-9).
20.06.1987, la ora 9.31
“Maestrul” discuta cu Vadim la telefon. “Maestrul” ii cere lui Vadim sa dea telefon la Ani pentru a-i aranja o intilnire (amoroasa) cu aceasta. Vadim asteapta ca Ani sa-l sune pentru a perfecta o eventuala intilnire intre ea si “Maestru”. (Filele 15-16). Misterioasa copila este Anisoara Burlan, in virsta de 15 ani.

Vadim amesteca dosare

Corneliu Vadim Tudor a trimis un comunicat in care, intentionat sau nu, afirma ca “absolut toate filele din Dosarul 176, al lui Eugen Barbu, nu corespund originalului”. Cu toate acestea, atit din documentul publicat de “Academia Catavencu”, cit si din pozitia oficiala pe care am solicitat-o ieri revistei, reiese clar ca extrasele provin din dosarul de Securitate al lui Corneliu Vadim Tudor, si nu al lui Eugen Barbu. Presedintele PRM se foloseste de acest argument pentru a spune ca dosarul nu este cel original, intrucit in cel pe care-l are el “nu e vorba de nici o Anisoara Burlan, ci de convorbiri literare ale cunoscutului creator cu scriitori”.
Intrebat telefonic daca se recunoaste in stenogramele din dosarul 176, Vadim Tudor a pretins ca e un fals ordinar, continuind apoi sa profereze injurii la adresa jurnalistilor de la “Academia Catavencu”. Vadim s-a folosit in apararea sa de argumentul ca in dosarul lui de Securitate nu exista numarul 176 si ca a dedus ca e vorba de dosarul lui Eugen Barbu. El a refuzat motivatia ca dosarul 176 nu exista tocmai fiindca Constantin Buchet ar fi ascuns aceste file. (A.M.)

Gheorghe Onisoru: “Este posibil ca documentul sa fie adevarat”

Presedintele Colegiului CNSAS, Gheorghe Onisoru, ne-a declarat: “Este posibil ca documentul prezentat sa fie adevarat, dar nu am de unde sa stiu acest lucru pentru ca Dosarul de Securitate al liderului PRM contine 19 volume”.
In opinia lui Onisoru, ceea ce s-a publicat, daca este adevarat, “nu poate fi un secret pentru ca acest dosar este public din momentul in care oricine a fost acreditat la CNSAS - inclusiv unii jurnalisti - l-a putut consulta la sala de lectura”. Intrebat daca Buchet a aplicat in CNSAS politica PRM cu privire la accesul la dosarele Securitatii, Onisoru a raspuns: “Cam da”, adaugind ca “nu a facut acest lucru batind cu pumnul in masa”.

Constantin Buchet: “Nu m-am documentat in adincime”

Constantin Buchet - numit de parlament in CNSAS la recomandarea PRM - neaga orice implicare in ascunderea dosarului lui C.V. Tudor. El spune ca “in cea mai mare parte a convorbirilor transcrise de Securitate, Vadim si interlocutorii sai - inclusiv Eugen Barbu - au discutii pe teme literare, legate de mediul literar”. Intrebat daca documentul publicat de Academia Catavencu este real, Buchet a evitat un raspuns transant: “Nu m-am documentat in adincime”. In privinta faptului ca i se reproseaza atitudinea lui in defavoarea obiectului de lucru al CNSAS si in favoarea liderului PRM, Constantin Buchet declara: “Nu am ce sa-mi reprosez. La voturi foarte grele, pe dosare serioase, eu, in Colegiu, am votat alaturi de cei care ma acuza de partizanat”. Si insista: “N-am demolat nimic din spiritul si din activitatea CNSAS”.

Unii se abtin

Pe de alta parte, Claudiu Secasiu, membru al CNSAS, a refuzat sa faca vreun comentariu pe marginea “Dosarului Vadim” sub pretextul ca “nu sint parte in acest dosar”. La insistentele noastre, Secasiu a replicat: “Nu pot sa confirm; nu pot sa comentez”. Mircea Dinescu, membru CNSAS, ne-a expediat scurt, spunind ca nu cunoaste subiectul. La fel a procedat si ex-membrul CNSAS, Horia-Roman Patapievici.

Alina Mihai, Cristian Oprea

Publicat de : ---
Data publicãrii: 27 Ian 2005 - 13:14
 

Link ºtire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=614&titlu=Vadim__file_de_poveste