Patru PSD-isti se viseaza KGB-isti [1]

Parlamentarii Gabriel Oprea, Eugen Bejinariu, George Cristian Maior si Ion Stan vor sa ne fie ascultate telefoanele ca pe vremea lui Ceausescu

Conform proiectului aberant initiat de „grupul celor 4”, cel mai mult ar urma sa ne asculte Serviciul Roman de Informatii (SRI), urmat de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Ministerul Justitiei, Parchetul General, Parchetul National Anticoruptie (PNA), Serviciul de Informatii Externe (SIE) si Ministerul Apararii Nationale (MApN). Un procent de 5% din „ratia de ascultare” este alocat unor institutii neprecizate.

Grozaviile proiectului de lege

> Interceptarea telefoanelor e considerata legala, in anumite situatii, chiar si fara existenta unui mandat

> Posta si telecomunicatiile sunt obligate „sa predea autoritatilor expeditiile care le sunt incredintate spre transmitere”; de asemenea, „sa inlesneasca interceptarea traficului de comunicatii si citirea corespondentei”

> Informatiile cerute „trebuie transmise concomitent cu obtinerea lor”

> Interceptarea e-mail-ului, a convorbirilor sau violarea domiciliului nu pot fi atacate in justitie

Patru parlamentari PSD au inaintat Camerei Deputatilor un proiect de lege prin care intentioneaza sa-l aduca in legalitate pe „Fratele cel Mare” al lui George Orwell, cel care urmarea totul si, implicit, stia totul. Initiativa legislativa priveste „autorizarea interceptarii comunicatiilor in activitatile de realizare a securitatii nationale”. Adaugarea sintagmei „securitate nationala” a fost folosita fortat si nu este explicata pentru a justifica interceptarea convorbirilor, a e-mail-ului, violarea domiciliului sau intruziunile in viata intima a unei persoane.

Cu bocancii in viata privata

Deputatii Gabriel Oprea, Ion Stan, Eugen Bejinariu si senatorul George Cristian Maior sunt initiatorii proiectului legislativ depus acum trei zile la Camera Deputatilor. In intentia legislativa a parlamentarilor PSD se regasesc cateva articole care incalca flagrant drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor. Astfel, interceptarea comunicatiilor (termen definit ca fiind discutie sau comunicare inclusiv prin telefon, telefonie fara fir, radiotelefon mobil, facsimil, teleimprimator sau comunicare prin telefon) este legala, in aceasta varianta, si fara existenta unui mandat emis de judecator, daca „interceptarea priveste scopuri de serviciu ale postei sau telecomunicatiilor” sau daca „interceptarea este neintentionata, rezultat al experimentarii a noi echipamente, de interceptare sau antiinterceptare ori se realizeaza studii si cercetari de imbunatatire a performantelor acestora”.

O alta grozavie trecuta in proiectul PSD-ist este si obligativitatea ca posta sau telecomunicatiile sa predea autoritatilor „expeditiile care le sunt incredintate spre transmitere prin posta sau telecomunicatii, precum si sa inlesneasca acestor organe interceptarea traficului de comunicatii si citirea corespondentei de orice fel”. Acestuia i se adauga o alta prevedere scandaloasa: „Informatiile cerute trebuie transmise concomitent cu obtinerea lor”.

Pompierii si Aviatia, liber la ascultat

Parlamentarii PSD nu dau nici o sansa de a opri in justitie interceptarea convorbirilor, a e-mail-ului, violarea domiciliului sau intruziunea in viata intima a unei persoane: „Autorizarea nu este supusa nici unei cai de atac”. Cei patru incearca sa dea libertate unor institutii precum aviatia, pompierii sau salvarea, la inregistrarea convorbirilor persoanelor-tinta.
Cei patru au gandit si infiintarea unei institutii care sa gestioneze toate informatiile obtinute prin urmarirea si inregistrarea persoanelor, Centrul Tehnic pentru Securitate Nationala.

Cel mai mult poate sa asculte SRI-ul, urmat de Ministerul de Interne, Ministerul Justitiei, Parchetul General si PNA, cu procente egale, dupa care urmeaza SIE si MApN. Interesant este existenta unui procent de cinci la suta pus deoparte, care nu a fost repartizat vreunei institutii anume. O alta prevedere ciudata face referire la „pagubele efective produse” unei persoane, daca aceasta descopera, evident, ca a fost ascultata sau urmarita si se adreseaza unei instante.

„Timpanul si Urechea” recidiveaza

Membrii PSD nu sunt la prima initiativa prin care incearca usurarea obtinerii unor informatii care restrang drepturile si libertatile personale. In 2003, guvernul Adrian Nastase a adoptat HG 952/2003, privind infiintarea Sistemului Informatic Integrat (SII). Astfel, s-a dat unda verde la crearea unei baze de date mamut, in care s-au centralizat informatiile detinute de toate institutiile publice. Desi a fost puternic atacata de organizatiile care militeaza pentru drepturile omului, guvernul Nastase nu a retras HG 952.

Maior: „Legea poate fi imbunatatita”

Senatorul PSD George Maior sustine ca proiectul de lege privind autorizarea interceptarii comunicatiilor s-a inspirat din reglementarile in domeniu existente in Franta si Italia si respecta recomandarile facute Romaniei de Consiliul de Ministri al CE. El recunoaste insa ca unele reglementari pot fi imbunatatite pe parcurs. „E doar un proiect. E bine ca se dezbate public pentru ca astfel textul poate fi imbunatatit. Vom vedea si in parlament care sunt acele articole ce trebuie corectate”, ne-a declarat Maior."Delicte contra linistii publice care constau in tulburarea acesteia prin violente, instigare publica "

"Crime si delicte contra sigurantei circulatiei pe calea ferata"

Cei patru Beria ai Romaniei

Gabriel Oprea

Cariera lui Gabriel Oprea, actual deputat PSD, a cunoscut o ascensiune uimitoare: a fost general de justitie, ministru, patron, profesor universitar sau conducator de doctorat. Printre cei care si l-au ales pe Oprea ca indrumator de doctorat se numara si Radu Timofte, seful SRI, sau Ilie Botos, procurorul general.

Ion Stan

Ion Stan, fost presedinte al Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, ridica in slavi activitatea SRI. Anul acesta, deputatul Stan nu a putut sa justifice in nici un fel lipsa numelui lui Omar Hayssam din raportul pe 2004 al institutiei conduse de Radu Timofte.

Eugen Bejinariu

Fost secretar general al guvernului Nastase si chiar prim-ministru pentru cateva zile, Eugen Bejinariu este in prezent deputat. Bejinariu si sotia lui, Camelia, au fost administrator si, respectiv, cenzor in trei dintre firmele controversatului Alexandru Bittner.

George Cristian Maior

George Cristian Maior, fost ministru adjunct al apararii, actual senator PSD, este membru in Comisia de control al SIE. „Gazeta de Cluj” a dezvaluit recent faptul ca Maior a fost coleg de facultate si prieten cu palestinianul Khaled Matar, fost sef al agenturii OEP in Romania.

Beria, seful temutului NKVD, „tatal” KGB

Lavrenti Pavlovici Beria a fost seful temutului NKVD (viitorul KGB), din 1938 si pana in 1953. Beria este considerat mana dreapta a lui Stalin, care l-a numit viceprim-ministru in 1941 si l-a promovat in biroul politic. A fost acuzat de activitati antistatale si executat in decembrie 1953. Una dintre metodele folosite cu succes de Beria, pentru a-i inlatura pe adversarii lui Stalin: obtinerea de informatii valoroase prin ascultarea telefoanelor.


Publicat de : Emilia Sercan, Silvi
Data publicării: 23 Iul 2005 - 06:32
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6080&titlu=Patru_PSD_isti_se_viseaza_KGB_isti