"Legea privind liberalizarea pietei gazelor primeste amendamente chiar de la companiile care doresc neaplicarea ei"

     Deputatii USR cer Guvernului si Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor sa respecte angajamentele asumate de statul roman si sa adopte OUG 64/2016, pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale, prin care piata gazelor va fi liberalizata de la 1 aprilie 2017: "Consideram ca forma actuala a OUG 64/2016 reprezinta un avantaj pentru functionarea pietei gazelor naturale din Romania si ea trebuie lasata sa isi faca efectele incepand cu 1 aprilie 2017

. Teama ca piata nu e pregatita pentru tranzactii transparente este nejustificata deoarece astfel de tranzactii pe bursa exista deja, doar ca ele sunt la un nivel extrem de scazut".
     In opinia USR, pe langa evitarea infringementului, prin OUG 64/2016 se urmareste si transparentizarea procesului de achizitie a gazelor naturale si, in acelasi timp, tratamentul egal si nediscriminatoriu al tuturor actorilor care participa la procedura de achizitie a gazelor naturale.
     USR il acuza pe deputatul PSD Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii, ca blocheaza aceasta ordonanta impreuna cu marii distribuitori de gaze, E.ON si Engie, care au depus amendamente, in nume propriu, la legea de aprobare a OUG 64/2016. "Modul in care s-au condus dezbaterile de catre conducerea Comisiei este o dovada a faptului ca a preferat sa blocheze adoptarea actului normativ si sa plaseze responsabilitatea intarzierii catre Executiv, in speranta ca acesta va emite o noua Ordonanta de Urgenta astfel incat transparentizarea pietei gazelor naturale sa nu fie posibila in acest an", sustine USR intr-un comunicat de presa.
     In opinia USR, adoptarea Ordonantei 64 in a doua jumatate a anului 2016 a avut la baza o urgenta si doua necesitati: "Urgenta era data de faptul ca Romania a incalcat mai multe norme europene privind piata de gaze si risca un infringement care ar urma, cel mai probabil, sa impuna o serie de amenzi statului roman. Pe langa evitarea infringementului, prin OUG 64/2016 se urmareste si transparentizarea procesului de achizitie a gazelor naturale si, in acelasi timp, tratamentul egal si nediscriminatoriu al tuturor actorilor care participa la procedura de achizitie a gazelor naturale. A doua necesitate este deschiderea pietei gazelor naturale din Romania catre un grad crescut de interconectare cu celelalte state membre ale UE, mai ales in perspectiva finalizarii proiectului BRUA".
     Dan Ionescu si Sergiu Vlad, deputat, membru in Comisia de Industrii, sustin in comunicatul USR: "OUG 64/2016 impune furnizorilor sa procure gazul pe care il comercializeaza catre consumatorul final in conditii de transparenta si de concurenta economica. De asemenea, impune ca un minim de 30% din tranzactiile cu gaze naturale sa se faca prin intermediul pietelor centralizate (fata de 1,5% cat era nivelul in 2015, conform ANRE). Introducerea acestei masuri transparentizeaza formarea pretului la gazele naturale comercializate de jucatorii de pe piata, crescand astfel nivelul competitivitatii. In momentul de fata 98,5% din cantitatile de gaz de pe piata din Romania sunt vandute prin contracte directe, lipsite de transparenta si care permit preturi confidentiale sau preferentiale. Prin instituirea pragului s-ar elimina aceste proceduri curente. Intr-un raport al Curtii de Conturi se arata ca Romgaz a pierdut 177 de milioane de lei deoarece a vandut gaze pe piata reglementata la preturi mai mici decat pe piata libera, peste cantitatile stabilite de ANRE, iar acest gaz la pret mai scazut a ajuns oriunde altundeva decat la consumatorul casnic. Desi se spune in mod populist ca liberalizarea va scumpi in mod automat gazele pentru populatie, de fapt suntem in situatia in care statul reglementeaza pentru populatie un pret care e mai mare decat cel la care se ajunge prin competitia pe bursa. In plus, impactul OUG 64/2016 asupra pretului gazului pentru utilizatorii casnici va fi practic inexistent deoarece acest pret este controlat de catre ANRE pana in anul 2021. Cu toate acestea, in Camera Deputatilor se discuta despre acest OUG ca si cum ar fi vorba doar despre pretul la consumator (cu care nu are legatura, pentru ca e stabilit de ANRE) si cu scumpirea (care nu s-ar produce nici daca ar avea legatura). Pretul fix la productia de gaz romanesc insa a dus la o situatie nefireasca pe piata din Romania, unde consumatorul casnic plateste mai mult pentru transportul si distributia gazului natural decat pentru pretul materiei prime. Raportul este de aproximativ 40% costul materiei prime si 60% costul distributiei, in contradictie cu practicile din celelalte tari europene. In acest context, orice crestere de pret de pana acum s-a realizat in beneficiul distribuitorilor. Eliminarea pretului fix la producator ar duce la reechilibrarea balantei producator/distribuitor si ar forta distribuitorul sa caute cele mai eficiente resurse de pe piata. Conform raportului preliminar pe 2016, Romgaz a inregistrat o reducere a cifrei de afaceri cu aproape 16%, una dintre cauze fiind pretul la care este fortat sa isi vanda productia de gaze in timp ce competitorii externi au putut sa scada preturile si astfel sa afecteze simtitor pozitia de piata a producatorului intern. Deci nici macar pretentia ca apara economia romaneasca nu functioneaza: fortam Romgaz sa sufere pierdere si permitem celor care revand gaz rusesc sa faca profituri".
     Participarea distribuitorilor la discutiile din cadrul Comisiei poate fi normala atat timp cat se asigura reprezentarea tuturor celor implicati intr-un sector de piata, mai spune USR, dar ce se dovedeste surprinzator e aparitia unui set de amendamente care au fost supuse dezbaterii in mod oficial de catre conducerea comisiei parlamentare si care sunt semnate de E.ON, Engie si Wiee (subsidiara Gazprom din Romania). Deputatii USR acuza ca o lege care transparentizeaza piata gazelor naturale primeste amendamente in Parlamentul Romaniei chiar de la companiile care doresc neaplicarea respectivei legi.   
Publicat de : ---
Data publicării: 17 Mar 2017 - 05:31
 

Link știre