DNA va cere un alt mandat de arestare in lipsa pe numele lui Sebastian Ghita, in noul dosar [1]

UPDATE 23

.50
- Procurorii DNA Ploiesti vor propune Tribunalului Prahova emiterea unui nou mandat de arestare in lipsa pe numele lui Sebastian Ghita, disparut din decembrie si dat in urmarire, in cel mai nou dosar in care fostul deputat este acuzat de trafic de influenta, spalare de bani si de constituire de grup infractional organizat, informeaza DNA, potrivit News.ro [2].

În acest nou dosar, Ghita este acuzat ca a cerut bani unor firme IT pentru contracte ale caror beneficiari sunt Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Transelectrica, CNAS, Agentia Nationala de Cadastru, Consiliile Judetene Tulcea si Brasov, dar si Spitalul Judetean Ploiesti.

-------

Stirea initiala 21.11

Fostul deputat Sebastian Ghita este urmarit penal pentru patru infractiuni de trafic de influenta, trei infractiuni de spalare a banilor in forma continuata si constituirea unui grup infractional organizat, in noul dosar penal instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Ploiesti al DNA. 

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni, in acelasi dosar procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a inculpatilor Bogdan Padiu (director general al SC Teamnet International) si Cristian Anastasescu (administrator al S.C Asesoft International) pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la trafic de influenta in forma continuata, spalare a banilor in forma continuata si constituire a unui grup infractional organizat [3]

Conform aceleiasi surse, Sebastian Ghita a primit in perioada 2007 - 2014, pentru contracte atribuite de institutii si autoritati publice societatilor comerciale respective, sume de bani cuprinse intre 3 milioane si 10 milioane euro.

"În perioada 2007 - 2015 la nivelul institutiilor publice si autoritatilor publice, au fost incheiate mai multe contracte de achizitie de programe informatice finantate din fonduri publice, dar si din fonduri europene, de catre mai multe societati comerciale cu acest profil de activitate si de asocierea dintre acestea si societatile comerciale SC International SRL si SC Asesoft International SA. Pentru incheierea acestor contracte finantate din bani publici si fonduri europene, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian, reprezentant pana in anul 2012 al societatilor comerciale (...) si ulterior deputat in Parlamentul Romaniei, a pretins si primit de la reprezentantii firmelor, declarate ulterior castigatoare ale procedurilor de licitatie, sume de bani, pentru a determina factorii decizionali ai institutiilor si autoritatilor contractante sa atribuie contractele de prestare de servicii IT si/sau sa faciliteze derularea in bune conditii, firmelor ai caror reprezentanti fusesera contactati, anterior, de acesta", se precizeaza in comunicatul DNA. 

Din documentul mentionat reiese ca, pentru crearea unei aparente de legalitate in ceea ce priveste sumele primite, Ghita a indicat, ca modalitate de transfer, simularea unor operatiuni comerciale. Este vorba de incheierea unor contracte comerciale de catre aceste societati, in calitate de beneficiar, cu firme controlate de el, care apartineau grupului Asesoft/Teamnet, in calitate de furnizor, obiectul contractelor fiind prestarea de servicii IT fictive. 

Procurorii mai sustin ca lucrarile inserate in facturile emise de societatile comerciale din grupul Asesoft/Teamnet au fost executate in realitate cu propriile resurse materiale si umane chiar de catre beneficiarii lucrarilor, iar documentele justificative au atestat operatiuni care nu s-au derulat in realitate. 

"Ca urmare a acestui circuit comercial nereal, respectivele societati comerciale au virat catre societatile comerciale din grupul Asesoft/Teamnet, contravaloarea asa-ziselor lucrari prestate de acestea din urma, sumele fiind reintroduse in circuitul fiscal-economic. Acesti bani reprezinta contravaloarea influentei promise si exercitate de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian asupra unor factori decizionali din mediul guvernamental sau institutiile subordonate", se mai mentioneaza in comunicat. 

Potrivit procurorilor, in perioada 2007-2008, Ghita a pretins de la reprezentantii unei societati comerciale si a primit de la acestia, in mod indirect, suma de 4.118.388 de lei, prin simularea unor relatii comerciale intre firma respectiva si SC Teamnet International, constand in achizitionarea fictiva de servicii IT. În schimbul acestei sume de bani, el a promis ca isi va exercita influenta asupra factorilor decizionali din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, respectiv din cadrul SC Transelectrica, in vederea atribuirii si derularii in bune conditii a sapte contracte in valoare totala de 14.511.883 de euro. 

De asemenea, in perioada 2013-2014, Ghita a pretins de la reprezentantii aceleiasi societati comerciale si a primit de la ei, in mod indirect, suma de 5.957.651 de lei, prin simularea unor relatii comerciale intre firma respectiva si alte doua societati, intre care si SC Asesoft Technologies, constand in achizitionarea fictiva de servicii IT. În schimbul sumei respective, el a promis ca isi va exercita influenta asupra factorilor decizionali din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in vederea atribuirii contractului pentru implementarea sistemului informatic integrat Sistemul National "Dosarul Electronic de Sanatate" (DES). 

În perioada 2007-2014, Ghita ar fi pretins de la reprezentantii unei alte societati comerciale si a primit in mod indirect suma de 22.872.321 de lei, prin simularea unor relatii comerciale intre firma respectiva si alte patru societati, intre care SC Asesoft International si SC Teamnet International, constand tot in achizitionarea fictiva de servicii IT. În schimbul banilor, el a promis ca isi va exercita influenta asupra factorilor decizionali si functionarilor publici din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, CNAS, Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, Consiliului Judetean Tulcea si Consiliului Judetean Brasov, in vederea atribuirii si derularii in bune conditii, fara impedimente la acordarea platilor, a contractelor finantate din fonduri publice. 

"Concret, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a promis ca va interveni pe langa membri ai guvernului si pe langa functionari publici cu functii decizionale, atat in vederea atribuirii si derularii in bune conditii a contractelor finantate din fonduri publice, cat si in vederea deblocarii unor plati pentru contracte deja existente, incheierea unor contracte si acte aditionale, dar si pentru alocarea unor fonduri banesti pentru viitoare contracte in domeniul IT", se mai arata in comunicatul DNA. 

Conform anchetatorilor, in perioada 2013-2014, Ghita ar fi pretins si primit indirect, de la reprezentantii a doua societati comerciale, suma de 22.516.573 de lei, prin folosirea unor proceduri de subcontractare si simularea unor relatii comerciale intre una dintre cele doua firme si SC Teamnet International. În schimbul acestei sume de bani, el a promis ca isi va exercita influenta asupra factorilor decizionali din cadrul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, in vederea atribuirii contractului in valoare de 166.782.737 lei, incheiat in anul 2014 intre Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Mediu si asocierea formata din cinci societati comerciale. 

Dupa primirea banilor, disimulati sub forma unor operatiuni fictive derulate de SC Teamnet International cu alte firme din domeniul IT, 24.620.988 de lei au fost folositi de societate pentru cresterea artificiala a cifrei de afaceri. Scopul ar fi fost determinarea reprezentantilor Bancii Mondiale sa achizitioneze actiuni la aceasta societate si sa-i acorde un credit in valoare de 10 milioane euro. 

"În baza aceleiasi rezolutii infractionale, in perioada 2007 - 2014, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian, impreuna cu inculpatii Padiu Bogdan si Anastasescu Cristian, au disimulat adevarata natura a provenientei sumelor de bani mentionate anterior, prin inregistrarea in evidentele contabile a unor operatiuni comerciale fictive avand ca obiect pretinse prestari de servicii IT, de catre SC Teamnet International SA, SC Asesoft International SA si alte firme apartinand aceluiasi grup, cunoscand ca banii provin din savarsirea infractiunilor de trafic de influenta", se mentioneaza in comunicat. 

Procurorii mai sustin ca, incepand cu anul 2010, Ghita, Padiu si Anastasescu au initiat si constituit un grup infractional organizat, care a continuat sa-si desfasoare activitatea pana in 2014. Grupul infractional a fost initiat si condus de Ghita, iar ceilalti doi au avut atributii bine definite si repartizate pe membri in cadrul grupului, cu scopul de a obtine foloase materiale prin trafic de influenta si spalare de bani. 

"Grupul a avut o structura ierarhica, iar in ceea ce priveste sarcinile membrilor, acestea erau urmatoarele: Ghita Sebastian Aurelian a fost acela care a initiat constituirea grupului infractional organizat si ulterior a avut rolul de a pretinde sume de bani reprezentantilor unor firme IT, in scopul facilitarii obtinerii de contracte finantate din fonduri publice si derularii in bune conditii a acestora; Padiu Bogdan, in calitate de reprezentant al SC Teamnet International SA si inculpatul Anastasescu Cristian, in calitate de reprezentant al SC Asesoft International SA, aveau rolul sa asigure primirea sumelor de bani pretinse de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian si sa le introduca intr-un circuit financiar, dandu-le o aparenta de legalitate, prin dispunerea si/sau semnarea unor documente justificative fictive", se mai arata in comunicatul DNA. 

Bogdan Padiu si Cristian Anastasescu urmeaza sa fie prezentati la Tribunalul Prahova, cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile. Aceeasi instanta va fi sesizata si cu propunerea de luare a masurii arestarii preventive in lipsa a lui Sebastian Ghita.

Sursa: Agerpres [4]

Publicat de : ---
Data publicării: 28 Feb 2017 - 05:41
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=59656&titlu=DNA_va_cere_un_alt_mandat_de_arestare_in_lipsa_pe_numele_lui_Sebastian_Ghita__in_noul_dosar
  [2] http://www.news.ro/justitie/dna-va-cere-un-nou-mandat-de-arestare-in-lipsa-pe-numele-lui-sebastian-ghita-in-noul-dosar-in-care-acesta-e-inculpat-alaturi-de-sefii-de-la-asesoft-si-teamnet-1922402627002017022116791183
  [3] https://fundatia-aleg.ro/https://www.antena3.ro/actualitate/justitie/cumnatul-lui-sebastian-ghita-si-omul-de-afaceri-bogdan-padiu-retinuti-de-procurorii-dna-401553.html
  [4] http://www.agerpres.ro