OUG 14, care abroga ordonanta de modificare a codurilor penale, aprobata in unanimitate de Senat [1]

Senatorii vor dezbate, marti, in plen, proiectul de lege de aprobare a OUG 14/2017, prin care a fost abrogata ordonanta de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala care a generat protestele de strada din ultimele doua saptamani

. Intrata in procesul legislativ in procedura de urgenta, OUG 14 a primit, luni seara, raport favorabil din partea Comisiei juridice senatoriale.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

UPDATE: OUG 14, care abroga ordonanta de modificare a codurilor penale, a fost aprobata, marti, in unanimitate de Senat.

Senatorul PMP Traian Basescu a propus plenului Camerei superioare ca atat OUG 13, cat si OUG 14 sa fie lasate "asa cum sunt" pentru a nu genera confuzii, urmand ca ambele sa fie respinse in Parlament dupa punerea in acord a Codului penal si a Codului de procedura penala cu deciziile CCR si cu Directiva 343 a UE."Personal — si credeti-ma ca o spun din experienta — am impresia ca Parlamentul si prima Camera sesizata, Senatul, au intrat intr-un joc al populismelor, un joc pe care nu avem dreptul sa il facem. Spre exemplu, vrem sa ne dovedim loialitatea fata de cine nu stiu, abrogand sau aproband prin lege OUG 14. Unii colegi, in exces de loialitate, tot asa — neintelegand fata de ce, vor si 13 si 14. Parerea mea (...) este ca oricare dintre actiunile pe care le introducem va genera mai multa confuzie si pot sa va dau cateva articole din Constitutie ca sa va arat ca vor aparea din nou discutii, dispute, confuzie. De aceea, cred ca o pozitie matura a Parlamentului ar fi urmatoarea: lasati 13 si 14 asa cum sunt. OUG 13 este abrogat prin OUG 14. Iar Comisiile juridice ale celor doua Camere sa ia toate deciziile CCR si Directiva 343 a UE sa faca toate modificarile si la momentul la care trecem toate modificarile la Cp si Cpp, prin Parlament, abrogam ambele OUG, si 13 si 14. Le respingem. Cred ca altfel intram intr-un joc din care si judecatorilor le va fi greu sa se descurce", a declarat marti Traian Basescu.

Senatorii din comisia juridica au adoptat, cu unanimitate de voturi, un raport favorabil proiectului de lege de aprobare a OUG 14/2017 si au admis doua amendamente formulate de USR prin care au fost puse in acord doua articole din OUG 14 cu deciziile Curtii Constitutionale (CCR).

Astfel, a fost modificat alineatul (5) al articolului 25 din Codul de procedura penala declarat neconstitutional de catre CCR anul trecut (decizia 586/2016) si a fost introdusa posibilitatea recuperarii prejudiciului prin intermediul unei actiuni civile in cazul in care intervine prescriptia raspunderii penale.

Un alt articol din Codul de procedura penala amendat de comisia juridica a Senatului pentru a fi pus in acord cu o decizie a CCR de anul trecut (decizia 614/2016) a fost articolul 215, alineatul doi care priveste controlul judiciar. CCR a statuat ca prevederile acestui articol sunt constitutionale in masura in care prelungirea masurii preventive a controlului judiciar se face cu aplicarea prevederilor articolului 212 alin. (1) si alin. (3) din Codul de procedura penala. 

Proiectul de aprobare a ordonantei va ajunge, marti, in sedinta de plen a Senatului, iar apoi va fi trimis Camerei Deputatilor, care este forul decizional in acest caz. 

In cadrul sedintei comisiei juridice, senatorii PNL si cei ai USR au propus si respingerea OUG 13, la pachet cu aprobarea OUG 14. 

”E important sa le discutam impreuna, existand un risc destul de mare sa dam un semnal prost daca am discuta azi exclusiv OUG 14. Exista o temere reala ca, adoptandu-se exclusiv OUG 14, creem sau lasam o bresa pentru a putea fi activate ulterior dispozitiile OUG 13”, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.

Fosta sefa a liberalilor a fost sustinuta de senatorul USR, George Drica. ”Imbratisam acelasi punct de vedere, aceste ordonante sa mearga impreuna si sa ajunga impreuna la vot. Daca se doreste rezolvarea acestei probleme si dorim sa stingem definitiv aceasta situatie, e musai sa respingem OUG 13 si sa discutam pe OUG 14. Daca lasam OUG 13 in procedura parlamentara si votam exclusiv OUG 14, riscam sa deschidem o cutie a pandorei”, a declarat senatorul USR.

Presedintele comisiei juridice, social-democratul Serban Nicolae, s-a opus insa discutarii OUG 13 la pachet cu OUG 14, iar colegii sai de la PSD si ALDE i-au urmat exemplul. Propunerea PNL si USR a cazut la vot, cinci senatori (PNL, USR si UDMR) pronuntandu-se pentru discutarea la pachet a celor doua ordonante, iar restul de sase (PSD si ALDE) s-au abtinut.

Guvernul a adoptat, in seara zilei de 31 ianuarie, prin Ordonanta de Urgenta, modificarea codurilor penale, fara avizul CSM. Cinci zile mai tarziu, duminica 5 februarie, Guvernul a abrogat, prin Ordonanta de Urgenta, OUG 13/2017.

In aceeasi zi, Ministerul Justitiei a transmis CSM solicitare de avizare a proiectului de ordonanta de urgenta care abroga OUG 13, desi actul normative fusese publicat in Monitorul Oficial si isi producea efectele.


Publicat de : ---
Data publicrii: 15 Feb 2017 - 05:45
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=59346&titlu=OUG_14__care_abroga_ordonanta_de_modificare_a_codurilor_penale__aprobata_in_unanimitate_de_Senat