Eliminarea pragului la SIF-uri, din nou pe tapet, anul acesta

     Anul 2017 va fi anul eliminarii pragurilor la SIF-uri, de 5%, in prezent, a anuntat, la inceputul anului, Mircea Ursache, vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara

.
     Discutiile despre prag reprezinta un subiect de interes pentru investitori, acestea avand influenta asupra cotatiilor celor cinci emitenti.
     Si sub guvernul Ponta, a existat intentia de eliminare a pragului la SIF-uri, insa propunerea a fost scoasa, apoi, din proiectul de lege.
     * Istoria pragului la SIF-uri
     Incepand de la listarea SIF-urilor la Bursa de Valori Bucuresti, in 1999 s-a declansat o lunga disputa in legatura cu posibilitatea ca un investitor sa achizitioneze mai mult de 0,1% din actiunile unei societati de investitii financiare, "prag" stabilit de catre conducerile SIF-urilor si consfintit prin prevederi in statutele (ulterior actele constitutive) ale respectivelor societati, prin regulamentul de tranzactionare (ulterior inclus in codul BVB) si prin regulamentele CNVM.
     Abia in 2005 cand investitorii au dobandit un sprijin solid din partea aliantei "D.A." s-a reusit trecerea prin Parlament a unui proiect de lege care trena de mai multi ani si care a ridicat "pragul" de detinere, limitand insa dreptul de vot al unui investitor sau grup de investitori care actioneaza concertat la 1% din capitalul total al unei SIF.
     Nu dupa mult timp, in Parlament a aparut un nou proiect de lege care incerca sa permita acumularea de actiuni si drepturi de vot mergand pana la 5% din totalul capitalului social. Promulgarea acestui act normativ a deschis drumul pentru o concentrare reala a capitalului in societatile de investitii financiare si a adus SIF-urile la acelasi nivel cu alte institutii financiare (operatori de piata, depozitar, case de compensatii, banci) la care exista limitari ale detinerilor sau cerinte de aprobare a unei participatii mai mari din partea actionarilor sau, dupa caz, a autoritatilor publice (necesitatea avizarii de catre BNR, de exemplu, a detinerilor mai mari de 5% in bancile comerciale).
     Argumentul principal pentru introducerea si mentinerea limitarilor a fost acela ca, in conditiile unui actionariat foarte numeros si dispersat ar fi fost relativ usor ca unii speculatori sa acapareze pozitii de control cu o mica fractiune din capitalul total si apoi sa administreze societatile doar in favoarea unor grupuri restranse de interese, cu atat mai mult cu cat piata de capital romaneasca a fost si este foarte volatila. 

     * Evolutie
     - Introducerea unui prag de detinere la SIF-uri a fost aprobata in 1997 chiar de actionarii societatilor de investitii financiare, cand a fost fixata o limita de 0,1% din capitalul social.
     - In iulie 2005, a fost aprobata prin ordonanta modificarea pragului, de la 0,1 la 1%, iar un an mai tarziu s-a decis ca limita de 1% sa se aplice si grupurilor de investitori care actioneaza in mod concertat.
     - In iunie 2009, cativa parlamentari au initiat un proiect de lege care viza eliminarea pragului de detinere la SIF-uri. Proiectul a intrat in septembrie in analiza comisiilor Senatului, care au hotarat ca eliminarea pragului este totusi riscanta si au decis majorarea pragului de la 1% la 5%.
     - Proiectul s-a intors la Camera Deputatilor, unde a stat timp de aproape doi ani.
     - Deputatii au aprobat in 15 decembrie 2011 cu 170 voturi "pentru" si 63 de voturi "impotriva" proiectul legislativ pentru cresterea pragului maxim de detinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din totalul actiunilor emise de fiecare societate.

   
Publicat de : ---
Data publicării: 30 Ian 2017 - 06:15
 

Link știre