"Mai multi operatori de gaze nu si-au respectat obligatia de stocare"

     * Parlamentarul spune ca Romgaz este singura companie care a inmagazinat si pentru cei care nu au facut-o
     * Iancu: "Sistemul energetic ar fi putut intra in avarie, daca viscolul s-ar fi prelungit si nu ar fi venit weekend-ul"
       Sistemul energetic ar fi putut intra in avarie in urma cu doua saptamani, daca nu ar fi venit weekend-ul, iar perioada de viscol nu ar fi luat sfarsit, intrucat nu existau stocuri suficiente de carbune, a declarat, ieri, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu

.
     El a fost intrebat de ziaristi care este cauza preturilor uriase din aceste zile de pe bursa de energie, care au ajuns la 600 de lei pe MWh, de doua ori mai mari fata de inceputul anului.
     Prezent la Adunarea Generala a membrilor Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, Iulian Iancu a spus: "Aceste varfuri s-au inregistrat pentru ca noi nu am putut sa valorificam din timp stocurile atat la gaze naturale, unde nu am realizat stocurile la nivelul potentialului zacamintelor noastre si unii operatori chiar nu si-au realizat obligatia si, cu toate acestea, nu a fost luata nicio masura din partea celui care avea responsabilitate directa, adica Ministerul Energiei. Realitatea este ca nu a fost constituit stocul de carbune in centrale, noi vorbim de capacitatea disponibila atunci cand da comanda dispecerul national. Erau stocuri pentru doua zile jumatate, trei zile, patru zile, ceea ce este de neimaginat pentru functionarea unui program de iarna stabilit prin Hotarare de Guvern. Deci, nu a fost respectata Hotararea de Guvern, nu au fost realizate stocuri".
     Potrivit acestuia, la centrala Isalnita erau constituite stocuri pentru doua zile si jumatate, la Turceni pentru trei zile si jumatate, la Rovinari pentru patru zile si jumatate, iar la Deva pentru doua zile jumatate - trei.
     "Daca nu ar fi venit perioada de weekend, cand scade consumul si, din fericire, s-a diminuat viscolul si a putut sa intre energia eoliana, atunci, cu un aport foarte mare, de 2.000 de MW, sistemul ar fi putut sa intre in varful maxim de criza, adica putea sa intre in avarie", a sustinut Iancu, potrivit Agerpres.
     Deputatul a adaugat ca, timp de trei zile, sistemul energetic romanesc a functionat la limita, fara rezerva de capacitate.
     "Functionarea la limita, in cazul Romaniei, s-a inregistrat pentru trei zile consecutiv, cand am functionat fara rezerva de capacitate. Acela este un moment de criza. Dar momentul de criza nu s-a datorat lipsei de capacitate in sistemul energetic romanesc, ci lipsei de resursa de materie prima, adica in cazul nostru noi nu am avut stoc de carbune", a precizat el.
     Iulian Iancu a adaugat ca ministrul Energiei a prezentat corect situatia la Guvern cand a aratat ca mai sunt stocuri doar pentru patru zile, in timp ce, in spatiul public, au aparut informatii ca de faptul stocurile ar fi fost mai mari.
     Parlamentarul a spus: "Nu poti sa iti permiti sa intri in iarna fara stocuri de carbune. In contradictoriu, s-a spus ca avem 800.000 de tone, dar acesta era carbunele din cariera si nu carbunele din curte (curtea centralei - n.r.). Ca sa-l aduci din cariera in curte s-a observat ca nu poti sa incarci decat 12 navete pe zi, ca nu poti din cauza faptului ca a crapat linia ferata, ca trebuie sa schimbi de pe o locomotiva electrica pe una Diesel, ca e inghet, ca e frig, ca ingheata carbunele, ca nu arde... Cine nu cunoaste detaliile poate sa se joace cu aceste cuvinte si sa spuna ca da, am avut stoc in cariera. Cariera e la 50 de kilometri, la 40 de kilometri, adica nu e disponibila la comanda dispecerului energetic national. Stocurile calculate sunt cele pe care le am in curte, disponibile, la comanda dispecerului din centrala si a dispecerului energetic national".
     El a revenit la ideea ca nici operatorii de gaze nu si-au respectat obligatiile privind cantitatea de gaze pe care trebuiau sa o stocheze.
     Intrebat cine sunt acesti operatori, el a raspuns: "Sunt mai multi operatori care nu si-au respectat obligatia de stocare, nu ii stiu pe dinafara. Singurul care a inmagazinat si pentru cei care nu au inmagazinat a fost Romgaz. Deci, ce vedem? O companie in care statul este majoritar devine responsabila, inmagazineaza si pentru ceilalti. De ce ceilalti nu si-au respectat obligatiile? Cum sa-si permita sa nu respecte obligatiile care vizeaza securitatea si functionarea sistemului energetic national? Acestea sunt intrebari asupra carora ar trebui sa ne aplecam in perioada urmatoare si sa nu mai permitem un astfel de comportament. Pentru ca prioritatea sistemului energetic nu este partea comerciala, ci partea de siguranta".
     Iancu a mai spus ca ar trebui sa fie majorata capacitatea de stocare de gaze a tari, de la 3,1 miliarde de metru cubi in prezent, pana la 4 miliarde si, etapizat, la 6 miliarde de metri cubi.
     "Romania are acest potential. Este o activitate care este remunerata corespunzator si sustinuta de Uniunea Europeana printr-o directiva speciala care se adreseaza securitatii in alimentarea cu gaze, deci avem si resurse europene pentru finantare, dar pentru noi inseamna principala siguranta a sistemului, care ar contribui cel mai mult la pretul mic, adica inmagazinezi vara, cand producatorul nu are unde sa vanda gazele si inmagazineaza la un pret mic, iar eu iarna nu mai platesc un pret atat de mare la energie", a adaugat Iulian Iancu.
     El a explicat ca pretul pe bursa a fost majorat si de faptul ca, din cauza debitului scazut al Dunarii, s-au consumat mai multe gaze de import, care au un pret foarte mare in aceasta perioada de varf de consum.
     "Evident, cand nu ai energie, pretul spot de pe bursa este mare, acest lucru se intampla oriunde in lume. La bulgari, sarbi, greci si unguri au fost preturi si mai mari, singurii in regiune care au avut preturi mai mici decat noi au fost cehii. Deci, noi nu am fost chiar pe varf de pret, dar puteam fi pe un pret mai mic. Aici sunt si cauze obiective. Un aport foarte mare il avea de obicei, in aceasta perioada, si energia hidro. Din pacate, in acea perioada de inghet, debitul Dunarii a scazut de la 4.600 - 5.600 (de metri cubi pe secunda - n. r.) media multianuala, la 1.800, prin urmare un aport foarte mare de energie hidro ieftina a disparut si ea a fost completata cu gaz natural din import. Gazul natural, cand il iei in varf de consum, are un varf de pret si a contribuit de asemenea la aceasta crestere de pret", a aratat Iancu.   
Publicat de : ---
Data publicării: 27 Ian 2017 - 05:19
 

Link știre