Efectul Basescu [1]

Exercitiul constitutional al presedintelui, a carui legitimitate este incontestabila, are prea multe efecte perverse pentru a fi doar inregistrat ca atare.

Pronuntandu-se public asupra conflictului dintre guvern, parlament si Curtea Constitutionala si ignorand decizia premierului, a PNL, PD si UDMR de a declansa anticipatele, seful statului a incercat sa-si demonstreze respectul fata de institutiile statului mai presus de persoane, sa arate ca este deasupra jocurilor politice si de partea poporului. A dorit probabil si sa arunce in aer speculatiile cum ca ar fi fost papusarul demisiei guvernului si al anticipatelor, ca este presedintele invaziv acuzat de opozitie, chiar si de PNL. Rezultatul a fost ca i-a iesit pe dos. Daca decizia Curtii Constitutionale a declansat un razboi institutional, criza politica a fost creata de Traian Basescu.
Fara a se lansa in comentarii de fond, Traian Basescu a legitimat in discursul sau decizia acelei Curti Constitutionale politizate, dezertoare de la misiunea apararii Legii fundamentale in favoarea mentinerii unor privilegii de casta, impiedicand curatarea instantelor de persoane tributare intereselor personale sau de partid. Reforma justitiei a fost miercuri subordonata de presedinte unui status-quo folositor doar PSD, satisfacut ieri in parlament la adoptarea raportului care masacra proiectul cabinetului Tariceanu privind reforma justitiei. Seful statului a dat astfel o lovitura fatala autoritatii Guvernului Romaniei, institutie care si-a asumat solidar raspunderea pe pachetul de legi privind justitia, care a hotarat tot solidar sa demisioneze dupa ce Curtea Constitutionala a blocat, prin respingerea celor patru articole, reforma justitiei; Guvernul Romaniei este sustinut in hotararea sa dramatica de oficiali si politicieni europeni. Cabinetul Tariceanu nu mai putea ramane in functie fara a se expune derizoriului si unei perpetue contestari.
Dorite sau nedorite, oportune sau nu, anticipatele sunt acum singura solutie pentru a reda coerenta, stabilitate si legitimitate actului de guvernare, pentru relansarea reformei. Guvernul si Alianta nu aveau insa nevoie de electrosocul politic aplicat de Basescu, pentru a ajunge pana la urma la aceeasi solutie. Puterea a fost ieri umilita in direct de ranjetele lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, pe fundalul apocaliptic al puhoaielor de apa.
Publicat de : Ioana Lupea
Data publicării: 14 Iul 2005 - 07:32
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5841&titlu=Efectul_Basescu