Din business in Parlament: cum vor sa schimbe Romania oameni de afaceri care au devenit parlamentari. ?Vom face proiecte de transparentizare si vom sprijini capitalul autohton? [1]

Autor: Adelina Mihai 22

.12.2016

Reintroducerea votului electronic in Parlament, recredibilizarea Legislativului, reformarea sistemului de sanatate si de invatamant si sprijinirea companiilor cu capital autohton sunt doar cateva dintre prioritatile noilor deputati si senatori care provin din mediul de business.

Antreprenorul Tudor Benga (fon­datorul Okian.ro, o platforma specializata in comercializarea online de carti in limba engleza), avocatul Remus Borza (casa de avocatura Borza si Asociatii si firma de insolventa Euro Insol SPRL), Dan Barna (consultant in fonduri europene, cofondator al companiei Structural Con­sulting, Dumitru Mihailescul (fondatorul distribuitorului de electrocasnice Marelvi din Suceava), Catalin Drula (inginerul IT specialist in infra­structura care a condus Asociatia  Pro Infrastructura), Manuel Costescu (fost bancher la JP Morgan) si jurnalistul Mihai Gotiu sunt cateva exemple de noi parlamentari care au experienta anterioara in mediul de business. Ce planuri au pentru Romania in urmatorii patru ani?

?Primul lucru pe care vreau sa il fac este reintroducerea votului electronic in Camera Deputatilor. Nu avem nici macar acea transparenta prin care oamenii sa stie cum se voteaza in Parlament, in prezent se voteaza fie cu bile, fie cu mana, pentru ca nu mai functioneaza sistemul electronic de vot. Toate actiunile care tin de transparentizarea statului sunt aspecte care ne intereseaza foarte tare si sunt cel mai sus pe lista noastra de prioritati?, a spus Tudor Benga, deputat de Brasov din partea USR, antreprenorul care a fondat Okian.ro, o platforma specia­lizata in comercializarea online de carti in limba engleza.

La randul sau, Remus Borza, un alt deputat de Brasov din partea ALDE, spune ca are cateva obiective care tin de comunitatea brasoveana care l-a ales pentru aceasta functie. Astfel, Borza vrea ca Aeroportul Ghimbav sa devina operational in timpul mandatului sau, sa se construiasca autostrada Comarnic- Brasov si sa se construiasca si un spital regional la Brasov.

?In egala masura, sunt parlamentar al Romaniei si am si niste planuri mai generale. In primul rand, trebuie sa punem umarul, indiferent de partidul din care provenim, sa recladim demnitatea si onoarea institutiei fundamentale a unei natiuni: Parlamentul. Trebuie sa il recredibilizam prin noi insine, prin fapte si mai ales prin modul responsabil prin care vom legifera?, a spus Remus Borza, care a devenit cunoscut mai ales dupa ce a preluat administrarea insolventei Hidroelectrica, companie de stat ?capusata? de contracte paguboase.

El a mai spus ca rolul noului Parlament ales este acela de a genera legi clare, fara ambiguitati, prin care sa defineasca care sunt atributiile, rolul, competentele si misiunea fiecarei autoritati de stat, pentru a nu mai exista ?suprapuneri? sau ?imixiuni de com­petente?.

?Au trecut 27 de ani de cand am abandonat un sistem etatist si am trecut la economia de piata, dar totusi marile sisteme publice au ramas nere­formate, ineficiente si mari consumatoare de resurse. Aici ma refer la invatamant, la sanatate, la infrastructura si la administratie. Prioritatea acestui legislativ este de a da acele legi care sa permita o mo­dernizare si o reforma efectiva si o modernizare a acestor institutii care sa tina cont de dinamica sociala si economica si de nevoile societatii. In rest, sper ca acest legislativ sa se comporte ca o echipa, sa dea do­vada de coeziune si sa militeze pentru apa­rarea si promovarea intereselor natio­nale?, a mai spus Borza. El a mai precizat ca va milita pentru protejarea si promovarea capitalului romanesc si a firmelor romanesti.

?Am constatat cu totii o anumita discriminare intre firmele romanesti si cele straine si au ajuns firmele romanesti sa ceara egalitate de tratament cu firmele straine. Avem nevoie indiscutabil si de capital strain, dar am ajuns intr-o situatie inadmisibila in care doua treimi din economia romaneasca sunt controlate de multinationale, iar 87% din ajutoarele de stat, din banii contribua­bililor romani, sa se duca catre firmele straine?, a mai spus Borza.

El a adaugat ca va milita pentru politici prin care firmele romanesti vor fi tratate la fel ca cele straine, pentru ca, pana la urma, acestea  au dus ?greul tranzitiei? si au cei mai multi salariati, in timp ce multinationalele au fost mai putin loiale fata de statul roman, folosind tehnica preturilor de transfer pentru a-si externaliza in tarile-mama profiturile facute in Romania.

Pentru Tudor Benga, planurile pentru acest mandat de parlamentar includ multe proiecte pe zona de transparentizare a statului, de la proiecte ce tin de bugetarea multinauala pana la legislatia electorala, pragul de semnaturi, finantarea partidelor, alegerea primarilor in doua tururi, deschiderea pieteei politice etc.

?M-am implicat in politica pentru ca daca nu o facem noi si lasam tot genul vechi de politician sa o faca nu o sa reusim sa schimbam mare lucru in tara. E nevoie de oameni din afara politicii care sa se implice, e nevoie de oameni din comunitatea de business care au construit afaceri si organizatii in mod corect si transparent tocmai pentru a schimba modul in care se face politica si rezultatele pe care le livreaza politicul?, a mai spus Tudor Benga.

 

Dan Barna,

deputat de Sibiu (USR)

Licentiat in Drept (Universitatea din Bucuresti), este unul dintre cei mai cunoscuti consultanti in fonduri europene. A lucrat si pe proiecte cu finantari europene din perioada preaderare (Phare), cat si dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. A fondat, alaturi de Dragos Jaliu, compania Structural Consulting (www.fonduri-structurale.ro), care ofera servicii de consultanta si training in accesarea si implementarea de proiecte cu finantare europeana.

 

Remus Borza,

deputat de Brasov (ALDE)

Avocatul Remus Borza, care a fondat casa de avocatura Borza si Asociatii si care coordoneaza firma de insolventa Euro Insol SPRL, a devenit cunoscut mai ales dupa ce a preluat administrarea insolventei Hidroelectrica, companie de stat ?capusata? de contracte paguboase. In prezent, dupa iesirea din insolventa, Hidroelectrica este una dintre cele mai profitabile companii locale. De asemenea, Borza si-a asumat mandatul de conducere a grupului farmaceutic Polisano din Sibiu, dupa moartea fondatorului Ilie Vonica.

 

Dumitru Mihailescul,

deputat de Suceava (PNL)

Antreprenor din Radauti, el a fondat in urma cu aproape doua decenii distribuitorul de electrocasnice Marelvi din Suceava.  Compania sa a avut anul trecut afaceri de 42,8 milioane de euro si un numar mediu de 87 de angajati.

 

 

Catalin Drula,

deputat de Timis (USR)

De profesie inginer IT, Catalin Drula este specialist in infrastructura, fiind anterior director executiv al Asociatiei Pro Infrastructura. Inainte de a deveni consilier al premierului Dacian Ciolos (de la inceputul acestui an), a lucrat, timp de un an, ca inginer de sisteme la Zipline International.

 

Tudor Benga,

deputat de Brasov (USR)

A fondat Okian.ro, o platforma specializata in comercializarea online de carti in limba engleza si din 2014 este cofondator al Frisbo, o platforma care ofera servicii operationale necesare unui retailer online. In 2015, Okian a avut vanzari de 1,6 milioane de lei.

 

 

Manuel Costescu,

deputat pentru diaspora (USR)

Nascut in Sibiu si fost elev al presedintelui Klaus Iohannis, Manuel Costescu a fost secretar de stat in guvernul Ciolos la Departamentul pentru Investitii Straine si Parteneriat Public-Privat (InvestRomania), unde a facut, pentru prima data, un site si un ghid de prezentare a Romaniei in limba engleza pentru investitorii straini. Locuieste la Londra si anterior a fost corporate banker la JP Morgan, unde avea un venit echivalent a 21.000 de euro pe luna.

 

 

Mihai Gotiu,

senator de Cluj (USR)

Jurnalistul Mihai Gotiu a fost anterior redactor-sef al publicatiilor Clujeanul si Viata Clujeanului (cu aparitie saptamanala) si al cotidianului Ziarul Clujeanului.

 

 


Publicat de : ---
Data publicării: 22 Dec 2016 - 06:07
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=58092&titlu=Din_business_in_Parlament__cum_vor_sa_schimbe_Romania_oameni_de_afaceri_care_au_devenit_parlamentari__?Vom_face_proiecte_de_transparentizare_si_vom_sprijini_capitalul_autohton?