Video Camera Deputatilor si Senatul nou alese s-au reunit separat. Zece senatori au lipsit de la prima sedinta/ Deputatii au votat in unanimitate Comisia de validare [1]

Camera Deputatilor a votat, marti, in unanimitate, Comisia de validare a mandatelor noilor alesi, formata din 30 de deputati care apartin partidelor parlamentare, la prima sedinta a plenului fiind prezenti 256 de deputati din totalul de 329 de deputati

.

Cei 256 de deputati au votat in unanimitate Comisia de validare a mandatelor din care va face parte 14 deputati PSD, 6 PNL, 3 USR, cate doi deputati de la ALDE, UDMR si PMP, precum si un deputat din parte minoritatilor nationale.

Potrivit Regulamentului, numarul deputatilor care vor fi desemnati in Comisia de validare de catre fiecare grup parlamentar se stabileste in functie de proportia membrilor sai in numarul total al deputatilor.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 524002, "containerid": "crt-524002"}); /* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrormipfomkid', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });

Comisia de validare functioneaza pe intreaga durata a mandatului Camerei Deputatilor.

Comisia de validare isi alege un presedinte, un vicepresedinte si un secretar, care alcatuiesc biroul comisiei, si se organizeaza in 9 grupe de lucru, compuse din cate 3 membri, cu respectarea proportiei prevazute la art. 4 alin. (1) din regulament.

Comisia de validare verifica si se pronunta asupra contestatiilor continute in dosarele primite de la Biroul Electoral Central, nesolutionate sau a caror solutionare s-a facut cu incalcarea dispozitiilor legale referitoare la procedura de solutionare, precum si asupra indeplinirii de catre fiecare deputat a conditiilor de eligibilitate si a depunerii la dosar a tuturor documentelor cerute de legislatia in vigoare pentru validarea mandatelor.

Sedinta de plen a fost condusa decanul de varsta Miron Ignat (minoritati), ajutat de deputatii Mara Mares (24 ani, PNL) si Andrei Pop (25 ani, PSD).

Zece senatori au lipsit de la prima sedinta a Camerei superioare a Parlamentului

Presedintele- decan de varsta al Senatului, Leon Danaila, a spus, marti, in deschiderea primei sedinte a Senatului, ca sunt prezenti 126 de senatori, restul de 10 lipsind, decanul de varsta afirmand ca, de-a lungul vremii, Senatul si-a demonstrat vocatia de principal promotor al democratiei.

Prima sedinta a Senatului a fost condusa de decanul de varsta al noilor senatori, Leon Danaila, in varsta de 83 de ani. El a fost secondat de patru secretari asistenti, respectiv cei mai tineri senatori de la PNL, PSD, USR si PSD.

"Incepem activitatea parlamentara in legislatia 2016-2020. Va informam ca in Senat au fost alesi 136 de senatori. Din acest total se afla in sala 126 de senatori, 10 fiind absenti. Asadar cvorumul legal de lucru este indeplinit", a spus Leon Danaila.

El le-a prezentat noilor sai si cateva ganduri personale.

"Avem sansa unui mandat care sa ne dea tuturor posibilitatea sa contribuim la intarirea institutiei emblematice pentru orice democratie, adica a Parlamentului. De-a lungul vremii Senatul Romaniei si-a demonstrat cu prisosinta vocatia de principal promotor al democratiei romanesti, un puternic for de dezbatere politica a tuturor problemelor cu care se confrunta societatea. Este rolul nostru sa contribuim activ la mentinerea echilibrului intre structurile de conducere ale tarii, la apararea drepturilor si libertatilor democratice si la promovarea idealurilor nationale", a spus Danaila.

Potrivit decanului de varsta a Senatului, Revolutia din Decembrie 1989 a reprezentat "poarta prin care Romania a intrat intr-o noua etapa istorica, revenind la un regim democratic, autentic, bazat pe alegeri libere si plurarism politic".

"Dupa un sfert de secol, iata, am inceput sa ne raportam la reperele esentiale ale democratiei - alegeri libere, respectarea drepturilor omului, separatia puterilor in stat. Este de neimaginat un stat puternic in lipsa unei democratii autentice, iar o democratie autentica nu este posibila fara un parlament puternic si respectat. Domnilor senatori, am fost investit de romani pentru a conferi legislativului, in actualul mandat, capacitatea de a exprima concludent, coerent, in acord cu nevoile societatii, Parlamentul Romaniei trebuie sa-si recapete reputatia si autoritatea de care cetatenii au atata nevoie. Asa sa ne ajute Dumnezeu!", a conchis presedintele-decan de varsta al Senatului.

Lucrarile Camerei Deputatilor si ale Senatului sunt conduse de cel mai in varsta deputat sau senator, in calitate de presedinte de varsta, asistat de cei mai tineri patru deputati, respectiv senatori, in calitate de secretari.

Pentru validarea mandatelor, Camera Deputatilor si Senatul aleg, in prima lor sedinta, o comisie compusa din 30 de deputati, respectiv 15 senatori, care sa reflecte configuratia politica a Camerei respective.

Comisia de validare intocmeste un raport in care vor fi nominalizati deputatii pentru care se propune validarea, invalidarea sau, dupa caz, amanarea validarii mandatelor sau prezinta, in scris, in plenul comisiei, propunerile de validare sau invalidare privind dosarele de senatori repartizate.

Dupa aprobarea, cel mai probabil in cursul zilei de miercuri, a raportului de validare de catre plen, va fi depus juramantul de catre deputatii si senatorii ale caror mandate au fost validate, vor fi alesi presedintele Camerei Deputatilor si al Senatului, precum si ceilalti membri ai Biroului permanent, si se vor constitui comisiile parlamentare.

 

Citeste si: Numele lui Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, este vehiculat ca premier PSD-ALDE Citeste si: Lia Vasilescu, primarul Craiovei: Am preluat mandatul de deputat, dar nu am decis daca renunt la primarie Citeste si: Petru Filip, presedintele Comisiei de politica externa din Senat: S-a vrut sa arunce relatiile ruso-turce in aer / Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe : Un act de agresiune la adresa unui stat Citeste si: Raluca Turcan, liderul grupului PNL din Camera. Alina Gorghiu ar putea face parte din conducerea Senatului Citeste si: Kelemen Hunor despre discutia cu PSD-ALDE: Vorbim doar despre o colaborare parlamentara punctuala Citeste si: Purtatorul de cuvant al PPE: Dragnea a renuntat de fapt doar la pensia pentru o zi

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrotlppdvnoaf', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrowkijqxdkqk', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });
Publicat de : ---
Data publicării: 21 Dec 2016 - 05:44
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=58028&titlu=Video&_nbsp_Camera_Deputatilor_si_Senatul_nou_alese_s_au_reunit_separat__Zece_senatori_au_lipsit_de_la_prima_sedinta/_Deputatii_au_votat_in_unanimitate_Comisia_de_validare