"UniCredit" vrea sa obtina 13 miliarde euro printr-o emisiune de actiuni

     *  Banca elimina mii de posturi si taie cheltuielile
       "UniCredit" SpA, cel mai mare grup bancar din Italia, vrea sa obtina 13 miliarde de euro (13,8 miliarde de dolari) dintr-o emisiune de actiuni care va fi cea mai mare din tara, ca parte a strategiei pe trei ani lansate ieri de institutia creditoare

.
     Emisiunea de actiuni, menita sa majoreze capitalul bancii, va fi lansata in primul trimestru din 2017, iar fondurile astfel obtinute vor ajuta la scoaterea din bilantul institutiei a unor credite neperformante in valoare de 17,7 miliarde de euro. Banca spera ca astfel isi va majora profiturile si dividendele pana in 2019, conform Bloomberg. Banca nu va plati dividende pentru anul curent.
     Totodata, "UniCredit" va concedia inca 6.500 de angajati pana in 2019, ducand totalul disponibilizatilor la 14.000, in vederea reducerii costurilor sale anuale cu 1,7 miliarde de euro.
     "UniCredit" si-a stabilit o tinta de profit net de 4,7 miliarde de euro pentru 2019, fata de 1,5 miliarde in 2015, chiar daca veniturile din vanzarile sale sunt asteptate sa creasca cu numai 0,6% in intervalul mentionat.
     Analistii sunt mai putin optimisti, anticipand un profit de 3,9 miliarde de euro.
     "Am adoptat actiuni decisive ca sa facem fata expunerii la creditele neperformante si pentru sprijinirea viitoarei profitabilitati a bancii", a afirmat Jean-Pierre Mustier, directorul executiv al bancii.
     Mustier a lansat, in luna iulie a acestui an, un program amplu de restructurare strategica destinat imbunatatirii bazei de capital a bancii. Masurile de restructurare vor ajuta "UniCredit" sa ajunga la un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de peste 12,5% pana in 2019, in conditiile in care, la finele lunii septembrie 2016, acest raport era de 10,8%.
     Costurile totale nete ale bancii vor scadea la 10,6 miliarde de euro, de la 12,2 miliarde de euro in 2015.
     Potrvit planului sau pe trei ani, "UniCredit" se va concentra pe crestere organica si nu urmareste sa realizeze vreo achizitie.
     "UniCredit" isi va constitui provizioane de 8,1 miliarde de euro pentru creditele neperformante, in conditiile in care intentioneaza sa elimine din contabilitatea sa astfel de imprumuturi in suma de 17,7 miliarde de euro, in vederea securitizarii sau vanzarii. 

     "UniCredit" avea 123.000 de angajati la finele lunii septembrie 2016.
     * 
     Administratorul francez de active "Amundi" SA a decis, saptamana aceasta, sa cumpere divizia de profil apartinand bancii italiene "UniCredit", "Pioneer Investments", pentru care va plati 3,6 miliarde de euro.
     * 
     Luna aceasta, "UniCredit" si-a vandut participatia de control de 32,8% din divizia sa "Bank Pekao" SA, a doua mare banca din Polonia dupa active, catre asiguratorul local PZU SA si fondul guvernamental de dezvoltare PFR, pe 10,6 miliarde de zloti (2,6 miliarde de dolari).
     * 
     Noul premier italian, Paolo Gentiloni, a declarat ieri, in discursul sau inaugural din Parlament, ca este gata sa vina in sprijinul sectorului bancar, transmite Reuters.
     "Vreau sa spun foarte clar ca guvernul este gata sa intervina pentru a garanta stabilitatea bancilor si economiile cetatenilor", a declarat Paolo Gentiloni in Camera Deputatilor, in primul sau discurs in calitate de premier, potrivit Agerpres.
     "Monte dei Paschi di Siena", a treia mare banca italiana, a confirmat saptamana aceasta ca va incerca sa stranga cinci miliarde de euro de pe piata pentru recapitalizare, insa sansele de succes par foarte mici. Analistii apreciaza ca, cel mai probabil, statul italian va trebui sa intervina cu o injectie de capital la banca italiana.

   
Publicat de : ---
Data publicării: 14 Dec 2016 - 05:50
 

Link știre