"Cauza Romaniei, sustinuta neadecvat la Bruxelles"

     Federatia Pro Agro isi exprima ingrijorarea fata de pozitia Comisiei Europene cu privire la modificarile aduse Legii 321/2009 privind comercializarea produselor agricole, dar mai ales de modul in care factorii de decizie din Romania au ales sa trateze acest subiect extrem de important, se arata intr-o scrisoare deschisa transmisa ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, si premierului Dacian Ciolos

.
     "Consideram ca sustinerea cauzei Romaniei a fost facuta neadecvat in raport cu efectul asupra producatorilor romani si ca este necesara mobilizarea autoritatilor in vederea clarificarii aspectelor indicate ca neconforme cu regulamentele UE. In acest sens, prin scrisoarea deschisa adresata domnului ministru al Agriculturii Achim Irimescu si domnului Prim Ministru Dacian Ciolos, dorim sa punctam acele aspecte ce trebuie cat mai grabnic indreptate, in asa fel incat producatorii romani sa se apropie de statutul producatorilor din alte state membre UE", se arata in document, potrivit Agerpres.
     De asemenea, Federatia Pro Agro sustine ca au existat presiuni si s-a facut lobby pentru modificarea Legii 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare, iar ultimele ipoteze lansate "sunt de natura a ne ingrijora", avand in vedere ca exista sincope mari de comunicare atat la nivel intern, cat si in raport cu forul european in tratarea acestui subiect.
     "Chiar daca este un pas foarte mic, modificarea legislatiei mai sus indicata este de natura sa aplice in mod corespunzator, sa echilibreze raportul intre producatorii romani de alimente si marile magazine, grav afectate. Cu toate acestea, intr-un mod netransparent si profund incorect, au existat presiuni si s-a facut lobby pentru modificarea acestei legi, observand din ultimele declaratii publice ale domnului ministru Achim Irimescu ca aceste practici dau roade. Cum bine stim, statul francez a demarat o actiune in justitie impotriva unei retele comerciale pentru nerespectarea drepturilor producatorilor autohtoni, ori in Romania retelele comerciale impun si obtin de la producatorii romani toate taxele si serviciile interzise de Legea 321/2009 mascandu-le acum in remize si risturne", precizeaza Pro Agro.
     In opinia reprezentantilor federatiei, Romania ar fi trebuit sa aiba reprezentanti specializati care sa sustina clarificarile transmise de Comisia Europeana.
     "Corect ar fi fost ca MADR sa puna la dispozitia CE si proiectul legislativ care reglementeaza lantul scurt de aprovizionare astfel incat sa se demonstreze ca legislatia care reglementeaza relatiile comerciale intre producatori si retele nu urmareste sub nici o forma instituirea unor bariere in calea liberului acces la piata ci incearca sa reglementeze reducerea numarului de operatori in lantul alimentar astfel incat consumatorii sa aiba acces la produse proaspete si profitul sa fie impartit cat mai echitabil pe filiera de produs. MADR nu a elaborat normele de aplicare, avand pana acum o intarziere de 5 luni. Suntem convinsi ca multe din neclaritati puteau fi clarificate in acest mod", se mai arata in document.
     Nu in ultimul rand, reprezentantii Pro Agro sustin ca este necesar ca autoritatile din Romania sa se asigure ca intentia legiuitorului roman este perceputa corect la Bruxelles.
     "Este necesar sa interveniti in dialogul cu forul european, impreuna cu experti in domeniu, chiar si cu factorul politic, si sa va asigurati ca intentia legiuitorului roman este perceputa corect, respectiv conforma cu regulile aplicabile in spatiul comunitar si in deplina legalitate. Ca si pana acum, ne manifestam disponibilitatea totala de a participa la discutiile si temele de lucru necesare in asa fel incat pozitia Romaniei sa fie inteleasa si acceptata, asteptand de la dumneavoastra stabilirea unei intrevederi cu toti factorii implicati", se precizeaza in scrisoarea deschisa a Federatiei Pro Agro.
     Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara luni ca Romania risca o procedura de infringement, daca nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit careia marile magazine sunt obligate sa expuna la raft, in proportie de 51%, produse romanesti provenite de pe lantul scurt.
     "Recent a venit de la Comisia Europeana o atentionare de infringement pe prevederea legata de procentul de 51% produse romanesti provenite de pe lantul scurt, inclusa in Legea 150/2016 ce modifica si completeaza Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. In mod normal, exista doua solutii: sa renuntam la acest procent de 51% sau sa mai tergiversam o perioada", a afirmat Irimescu.
     Potrivit articolului din Legea 150/2016, "comerciantul persoana juridica autorizata sa desfasoare activitati de comercializare pentru produse alimentare are obligatia ca, pentru categoriile carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produse lactate si de panificatie, sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volumul de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse alimentare, provenite din lantul alimentar scurt, asa cum este definit in conformitate cu legislatia in vigoare".
     Proiectul de Lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit caruia magazinele mari vor fi obligate sa expuna la raft 51% produse romanesti provenite de pe lantul scurt, a fost aprobat la inceputul lunii iunie de Camera Deputatilor, ca for decizional, iar in luna iulie a fost promulgat de presedintele Klaus Iohannis. Legea urmeaza sa intre in vigoare la inceputul lunii ianuarie 2017, iar Ministerul Agriculturii trebuie sa emita pana atunci normele metodologice de aplicare.   
Publicat de : ---
Data publicării: 25 Noi 2016 - 05:57
 

Link știre