Liviu Dragnea ii scrie lui Klaus Iohannis: Regret ca nu am fost invitat la dezbaterea privind taxa radio-tv [1]

Liviu Dragnea, presedintele PSD, i-a trimis o scrisoare presedintelui Klaus Iohannis in care isi exprima regretul ca nu a fost invitat, in calitate de initiator al legii, la dezbaterea care va avea loc joi dupa-amiaza pe tema eliminarii taxei radio-tv

Foto: Romania TV Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

Liviu Dragnea ii solicita presedintelui sa prezinte si argumentele sale privind alternativele de finantare a celor doua posturi publice, astfel incat buna lor functionare si independenta editoriala sa nu fie afectate, potrivit News.ro.

”Stimate Domnule Presedinte, va scriu in calitate de initiator al legii prin care se elimina taxele pentru posturile publice de radio si televiziune. Regret faptul ca Presedintia nu a considerat necesar sa il invite pe initiatorul legii la dezbaterea pe care o organizeaza. In interesul unei dezbateri echilibrate va solicit sa prezentati astazi si urmatoarele argumente care explica ratiunile pentru care am propus aceasta masura, precum si alternativele de finantare a celor doua posturi publice, astfel incat buna lor functionare si independenta editoriala sa nu fie afectate”, ii scrie Liviu Dragnea presedintelui Iohannis.

Presedintele PSD precizeaza ca eliminarea celor doua taxe nu presupune in niciun caz ca cele doua posturi vor dispune de mai putine fonduri, el sustinand ca, dimpotriva, propunerea PSD le poate asigura o finantare mai consistenta si mai predictibila.

Astfel, in locul celor doua taxe, care pana acum erau platite in mod direct de cetateni, atat televiziunea publica, dar si radioul public vor primi anual, de la bugetul de stat, o suma fixa pentru fiecare cetatean al Romaniei. Aceste sume fixe vor fi aprobate in fiecare an, de catre Parlament, prin Legea Bugetului de Stat, fara a mai implica alte negocieri ulterioare cu factorii de decizie de la nivel guvernamental. Prin urmare, cele doua posturi publice vor capata mai multa independenta fata de decidentii politici, comparativ cu situatia din prezent, in care Radioul si Televiziunea publice depind in mare masura de negocierile purtate cu reprezentantii executivului pentru completarea sumelor insuficiente incasate din taxele radio-TV, sustine Dragnea.

El mentioneaza ca, de exemplu, pentru anul 2017, propunerea PSD este ca pentru postul public de televiziune sa fie alocata o suma de 34 de lei pentru fiecare cetatean roman, de unde rezulta un buget anual de aproximativ 680 milioane lei, respectiv 151 milioane euro (20 milioane cetateni x 34 lei). El arata ca, spre comparatie, conform Raportului de activitate publicat de Societatea Romana de Televiziune (SRTV) pentru anul 2015, aceasta societate a incasat din taxa TV o suma totala de 334,5 milioane lei, respectiv 74 milioane euro, adica jumatate din nivelul propus de PSD.

In mod similar, pentru Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) ar urma ca pentru anul 2017 sa se aloce prin Legea Bugetului de Stat o suma de 21 lei pentru fiecare cetatean roman, ceea ce ar reprezenta un total de 420 milioane lei, respectiv 93 milioane euro (20 milioane cetateni x 21 lei). Adica mai bine decat dublul sumei colectate din taxa radio in 2015 de catre SRR, care a raportat venituri din aceasta sursa in cuantum total de 206,7 milioane lei, respectiv 46 milioane euro, arata liderul PSD.

Liviu Dragnea sustine ca s-a inteles gresit ca in modelul actual posturile publice de radio si televiziune ar fi independente pentru ca, incasand taxe direct de la cetateni, nu ar depinde de decidentii politici pentru alocarea unor fonduri de la bugetul de stat.

”In realitate, taxele radio-TV nu asigura decat o parte din cheltuielile acestor doua institutii. De pilda, in cazul Societatii Romane de Televiziune, veniturile din taxa TV nu asigura decat 70% din cheltuieli, fiind mereu necesara interventia Guvernului pentru a transfera sume de la Bugetul de Stat. Iar aceste suplimentari de fonduri din Buget nu se fac pe baza unei reguli obiective, ci prin negocieri arbitrare intre cele doua parti, care pun cele doua institutii media intr-un raport de dependenta fata de decidentii din Executiv”, afirma Dragnea.

El spune ca, in propunerea PSD, procedura de alocare a fondurilor pentru cele doua societati va fi stabilita prin lege, ”ceea ce inseamna ca fondurile necesare pentru buna lor functionare vor fi suficiente si predictibile, indiferent de conjucturile politice si fara a mai depinde de negocieri arbitrare cum s-a intamplat pana in prezent pentru obtinerea alocarilor suplimentare de la bugetul de stat in vederea completarii veniturilor insuficiente din taxele radio-TV”.

”In ceea ce priveste independenta editoriala a celor doua institutii, aspectele care tin de asigurarea finantarii corespunzatoare nu reprezinta decat un element secundar in raport cu modul in care sunt numite persoanele din conducerea celor doua institutii media. Oricat de indestulatoare ar fi sumele alocate acestor doua posturi, independenta lor nu va fi asigurata daca numirile echipelor de management vor continua sa se faca dupa un algoritm politic asa cum s-a intamplat pana in momentul de fata. Puntem afirma cu certitudine ca situatia economica dificila in care se afla in prezent Societatea Romana de Televiziune este in mare parte rezultatul unui management defectuos care a durat o lunga perioada pentru ca numirile s-au facut mai degraba dupa criterii politice, decat profesionale”, se arata in scrisoarea lui Dragnea.

Presedintele PSD sustine ca, de aceea, o discutie serioasa privind independenta editoriala, dar si in ce priveste calitatea managementului celor doua posturi publice de radio si televiziune ar trebui sa plece in primul rand de la stabilirea unei proceduri transparente si obiective pentru numirea in conducerea celor doua posturi a unor persoane neutre din punct de vedere politic si cu o foarte buna pregatire in managementul media.

In opinia PSD, o astfel de procedura va trebui stabilita la nivelul comisiilor de specialitate din Senat si din Camera Deputatilor, printr-un consens cat mai larg din partea reprezentantilor tuturor partidelor politice care vor accede in viitorul Parlament. PSD isi manifesta deschiderea fata de eventualele propuneri venite din partea unor organisme reprezentative din domeniul media, cu o buna reputatie pe plan intern si international.

Asociatia ActiveWatch, cu sprijinul Administratiei Prezidentiale, organizeaza, joi, dezbaterea cu titlul ”Eliminarea taxei radio-tv – sprijin sau amenintare a misiunii societatilor publice de radio si televiziune?”, la care vor participa presedintele Klaus Iohannis, jurnalisti, reprezentanti ai organizatiilor de media si membri ai societatii civile.

Presedintele Klaus Iohannis va participa joi, incepand cu ora 16.00, la Biblioteca Nationala a Romaniei, la dezbaterea cu titlul „Eliminarea taxei radio-tv – sprijin sau amenintare a misiunii societatilor publice de radio si televiziune?”, anunta Administratia prezidentiala.


Publicat de : ---
Data publicrii: 11 Noi 2016 - 05:27
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57593&titlu=Liviu_Dragnea_ii_scrie_lui_Klaus_Iohannis__Regret_ca_nu_am_fost_invitat_la_dezbaterea_privind_taxa_radio_tv