Guvernul a atacat la CCR legea privind doctoratele [1]

Guvernul a depus la Curtea Constitutionala o sesizare privind proiectul de lege de modificare a OUG privind doctoratele, adoptat luni in Senat, a confirmat Liviu Iolu, purtatorul de cuvant al Guvernului, pentru Mediafax

.

Foto: rfi.ro

Premierul Dacian Ciolos a spus, la inceputul sedintei de guvern de miercuri, ca regreta decizia Parlamentului privind legea doctoratelor si demisia lui Viorel Barbu din fruntea CNATDCU, adaugand ca Guvernul va face tot ceea ce este posibil pentru ca mediul universitar sa fie ferit de plagiat si impostura.

"Sper sa gasim in Romania un echilibru institutional in privinta asumarii in mod obiectiv si profesionist a evaluarii tezelor de doctorat. Pot sa va asigur ca Guvernul va face tot ceea ce este posibil pentru ca mediul universitar si de cercetare din Romania sa fie ferit de imaginea aceasta cu impact negativ foarte mare a plagiatului si a imposturii in cercetare. Nu o lege poate sa decida daca o lucrare de doctorat este stiintifica sau nu, ci doar oameni de stiinta onesti, obiectivi, recunoscuti si profesionisti. Cred ca aici trebuie sa ajungem", a declarat, joi, Dacian Ciolos.

Si PNL contesta la Curtea Constitutionala a Romaniei legea privind doctoratele, a anuntat joi liderul deputatilor liberali Eugen Nicolaescu, care a admis ca votul colegilor de partid din Senat a fost o ”eroare”.

Senatul a respins, luni, cererea presedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care prevede ca universitatile vor fi cele care vor decide acordarea si retragerea titlului de doctor, cu 90 de voturi ''pentru'', in timp ce ''impotriva'' au votat doar 12 alesi, iar sase s-au abtinut.

Decizia Senatului de a respinge reexaminarea legii care prevede ca universitatile vor fi cele care vor decide acordarea si retragerea titlului de doctor risca sa afecteze verificarea impartiala a acuzatiilor de plagiat, a avertizat presedintele Klaus Iohannis.

"In cazurile in care exista indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate dupa criterii transparente. Decizia Senatului risca sa afecteze verificarea impartiala a acuzatiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese in ultimii ani. Este cel putin suspecta graba cu care s-a actionat pentru modificarea Legii educatiei, fara o discutie pe fond, intr-un moment in care toata lumea asteapta integritate si performanta", a scris Klaus Iohannis, pe Facebook.

Dupa decizia Senatului, presedintele CNATDCU, Viorel Barbu, a demisionat din functie, acesta declarand ca nu vrea sa conduca o "institutie decorativa". Viorel Barbu era la conducerea CNATDCU din 16 iunie, cand a fost ales prin votul membrilor Consiliului. El a fost ales la conducerea CNATDCU dupa ce in 10 iunie ministrul Educatiei aprobase noua componenta a acestui for.

Plenul Senatului a adoptat in data de 9 mai legea prin care Ordonanta de urgenta privind doctoratele a fost modificata substantial, astfel incat universitatile vor fi cele care vor decide acordarea si retragerea titlului de doctor, abrogand totodata articolul care prevedea ca "certificatele si diplomele de licenta, de master si/sau de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice, din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a acestora".

"Nu voi promulga aceasta lege (legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011, n.r.), o voi retrimite Parlamentului pentru ca prin modificarile pe care le aduce nu stabileste acel cadru legal care sa stimuleze cu adevarat performanta si care sa incurajeze excelenta in scolile doctorale. Legea nu este de natura sa garanteze respectarea normelor de integritate si nici nu clarifica regimul juridic cu privire la prevenirea si sanctionarea eventualelor abateri de la normele de integritate, in primul rand vorbim aici evident de plagiat", a anuntat Klaus Iohannis, la finalul lunii mai.

In cererea de reexaminare, Iohannis subliniase ca proiectul de lege nu clarifica situatia tezelor de doctorat aflate in prezent spre analiza la CNATDCU si nici pe cea a candidatilor care au sustinut teza, insa nu li s-a acordat inca titlul prin ordin al ministrului educatiei.

"In ceea ce priveste renuntarea voluntara la titlul de doctor, nu este clarificat statutul lucrarii de doctorat, odata cu renuntarea autorului acesteia la titlul de doctor si nici efectele ce se vor produce in planul raporturilor de munca. Totodata, norma poate afecta activitatea structurilor abilitate sa analizeze suspiciunile de plagiat si poate duce la imposibilitatea aplicarii legii prin simpla renuntare la titlu, structurile care pot dispune sanctiuni mult mai grave ca retragerea titlului nemaiavand baza legala pentru a actiona", mai argumenta Presedintia.

Proiectul trimis de Parlament la promulgare poate creste riscul ca unele scoli doctorale neperformante sau care inregistreaza evaluari individuale scazute sa isi continue activitatea si nu prevede modalitatea de organizare si functionare a Colegiu National al Institutiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (CNIOSUD), mai considera Iohannis.

Legea merge la promulgare.


Publicat de : ---
Data publicrii: 14 Oct 2016 - 05:20
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57014&titlu=Guvernul_a_atacat_la_CCR_legea_privind_doctoratele