Conversia creditelor in valuta - tergiversata din nou

     *  Parlamentarii au agreat ca vor discuta pe conversia la curs istoric
     *  Noutatile solicitate ieri: un prag pentru creditele ce vor intra sub incidenta legii si conversia unui singur imprumut pentru un client
       Deputatii din comisiile juridica si de buget au amanat din nou discutiile pe textul proiectului legis¬lativ privind conversia creditelor contractate in valuta

. Dezbaterile au fost amanate pentru luni, parlamentarii hotarand ca, daca textul va fi agreat intr-o forma sau alta, atunci initiativa sa intre pe ordinea de zi de marti a plenului.
     Avocatul Gheorghe Piperea sustine ca amanarea acestor discutii nu este de bun augur, intrucat parlamentarii vor intra in curand in campanie electorala.
     Sedinta reunita de ieri a durat doar trei sferturi de ora, liderii comisiilor parlamentare anuntand ca nu pot tine sala ocupata mai mult.
     Discutiile purtate intre parlamentari, reprezentantii bancilor si ai BNR, debitori si initiatori au fost aprinse si au adus si cateva noutati.
     Deputatul PSD Ciprian Nica a prezentat, in premiera, posibilitatea aplicarii unui prag in care sa se incadreze creditele vizate de lege.
     Propunerea sa a fost sustinuta de Eugen Radulescu, directorul de stabilitate din Banca Centrala, acesta cerand si includerea in proiect a unei prevederi care sa vizeze ca un client poate solicita doar conversia unui credit.
     Deputatul liberal Daniel Catalin Zamfir, care a amendat proiectul legislativ privind conversia initiat de deputatul PSD Ana Birchall, solicitand conversia la curs istoric, nu este de acord ca legea sa contina aceste criterii. Domnia sa l-a intrebat pe Ciprian Nica: "La ce sa punem prag, la inselatorie? Va rog sa nu cadeti in capcana intinsa de banci!" Daniel Zamfir i-a spus ca minte lui Eugen Radulescu, dupa ce acesta din urma a afirmat ca bancile pierd in urma Legii darii in plata.
     La randul sau, Ciprian Nica a afirmat: "Darea in plata nu am auzit ca ar fi creat probleme. Parerea mea este ca bancile nu au pierdut. Nu este moral sa dai un credit de 10 lei, sa ii iei dobanda 1 leu si pentru ca Elvetia a dat drumul la curs, sa ajunga clientii sa plateasca dobanda de 10 lei... sa li se dubleze ratele. Nu este moral si nu este corect!"
     Domnia sa a mentionat ca bancile fac profituri pe banii romanilor si scot banii in afara tarii.
     Deputatii prezenti la sedinta de ieri, atat cei din PSD, cat si cei liberali, au agreat, de principiu, ca luni, cand vor discuta pe text, vor merge pe varianta conversiei la cursul istoric, desi au mai fost prezentate alte cateva alternative, inclusiv propunerea Ministerului Finantelor Publice facuta in urma cu circa doi ani, ce prevede discount la sold, conversie la cursul zilei si garantia statului pentru jumatate din soldul ramas.
     Secretarul de stat din MFP Enache Jiru a spus, ieri, ca proiectul initiat de Ministerul Finantelor introduce un grad de indatorare de 60% (credit raportat la venituri), se adreseaza numai clientilor cu imprumuturi pentru locuinte, in toate valutele, si celor in cazul carora deprecierea cursului a fost semnificativa, de minimum 50%.
     In opinia lui Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), este foarte important ca numai cei care au dificultati in plata ratelor sa fie luati in calcul, in aceasta lege. 

 link: "Este posibil ca impactul conversiei creditelor la cursul istoric sa fie ireparabil
 
Publicat de : ---
Data publicării: 05 Oct 2016 - 05:08
 

Link știre