Curtea Constitutionala a amanat a treia oara o decizie privind dezincriminarea conflictului de interese [1]

Legea care prevede ca alesii care si-au angajat rudele la cabinetul parlamentar inainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzati de conflict de interese a fost atacata la CCR de 98 de deputati de la PSD, UDMR, minoritati, plus un reprezentant PNL

.

Textul sesizarii a fost semnat de 76 de deputati PSD, 13 UDMR, 9 reprezentanti ai minoritatilor si un liberal, iar adresa de inaintare a sesizarii de neconstitutionalitate a fost semnata de liderul deputatilor PSD, Florin Paslaru, in conditiile in care proiectul a fost initiat de actualul presedinte al Camerei Deputatilor din partea PSD, Florin Iordache, si de deputatul UDMR Marton Arpad, fiind votat de parlamentari de la toate partidele.

Plenul reunit al celor doua Camere a adoptat, pe 22 iunie, cu 306 voturi "pentru" si o abtinere proiectul de lege prin care alesii care si-au angajat rudele la cabinetul parlamentar inainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzati de conflict de interese.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrormipfomkid', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });

Potrivit initiativei, interdictiile introduse prin art. 38 alin. 11 au intrat in vigoare si produc efecte juridice incepand de la data de 21 august 2013, iar actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite de deputati sau senatori inainte de aceasta data ''nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de Legea 96/2006 in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor, avand in vedere faptul ca anterior modificarilor introduse prin Legea 219/2013 nu a existat nicio restrictie cu privire la personalul angajat la birourile parlamentare, deputatii si senatorii putand dispune fara nicio constrangere legala asupra angajarii acestora''.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) au criticat initiativa, considerand ca modificarile propuse sunt in totala contradictie cu dispozitiile art. 70 si 71 din Legea nr. 161/2003 si ale art. 301 din Codul Penal – prevederi care reglementeaza conflictul de interese in materie administrativa si penala.

Legea a fost introdusa in parlament dupa ce ANI a constatat, in octombrie 2015, ca 32 de actuali sau fosti parlamentari, printre care Kelemen Atilla, Madalin Voicu, Ion Stan, Mihaita Calimente, Bogdan Ciuca, Iulian Iancu si Ion Mocioalca, au fost in conflict de interese pentru ca si-au angajat rudele la birourile parlamentare.

Potrivit ANI, 14 actuali deputati, 17 fosti deputati si un senator si-au angajat rudele in birourile lor parlamentare, valoarea totala a contractelor incheiate cu incalcarea regimului juridic al conflictelor de interese fiind de 1.062.798 de lei (aproximativ 240.000 de euro).

Astfel, au fost gasiti in conflict de interese deputatii Mihaita Calimente (PNL), Liviu-Bogdan Ciuca (ALDE), Gheorghe Firczak (Minoritati), Iulian Iancu (PSD), Miron Ignat (Minoritati), George Ionescu (PNL), Kelemen Atilla-Bela-Laszlo (UDMR), Ion Mocioalca (PSD), Iuliu Nosa (PSD), Laurentiu Nistor (PSD), Vasile Daniel Oajdea (PP-DD), Neculai Ratoi (PSD), Ion Stan (PSD) si Madalin Stefan Voicu (PSD), precum si senatorul Catalin Croitoru (PSD).

In conflict de interese au fost, in timpul mandatelor de parlamentar, si fostii deputati Aledin Amet (minoritati), Gheorghe Ana (PSD), Stefan Vasile Beres (UDMR), William Gabriel Branza (PDL), Viorel Vasile Buda (PNL), Sorin Gheorghe Buta (PDL), Petru Calian (PDL), Vasile Carare (PDL), Radu Eugeniu Coclici (PSD), Relu Fenechiu (PNL), Gheorghe Gabor (PNL), Mircia Giurgiu (PSD), Pavel Horj (PNL), Doru Brasoan Lese (PNL), Corneliu Olar (PDL), Sorin Stefan Zamfirescu (PDL) si Dan-Radu Zatreanu (PDL).

Citeste si: Deputatul PMP Adrian Gurzau cere sa fie scapat de arest: Am trei copii minori acasa, doi parinti pensionari; nu reprezint un pericol public Citeste si: COM: Am gasit banii pentru Cumintenia pamantului – sunt tot ai nostri, dar sunt in alta parte Citeste si: Ministerul Mediului a suspendat ordinul care ar fi permis impuscarea a aproape 1.700 de animale Citeste si: Klaus Iohannis: Nu voi desemna ca premier o persoana urmarita penal sau condamnata penal sau care are probleme de integritate de alta natura Citeste si: Comisiile juridica si de sanatate au respins amendamentele aduse legii antifumat si criticate de ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu Citeste si: PNL, protocol de colaborare cu PND. Liberalii, in discutii similare si cu alte partide mici/ Daniel Fenechiu: Probabil voi candida pe listele PNL

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrotlppdvnoaf', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrowkijqxdkqk', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });
Publicat de : ---
Data publicãrii: 05 Oct 2016 - 05:08
 

Link ºtire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=56802&titlu=Curtea_Constitutionala_a_amanat_a_treia_oara_o_decizie_privind_dezincriminarea_conflictului_de_interese