Alegeri 2016. Cum voteaza diaspora la parlamentare fata de prezidentiale. De ce nu s-au inscris romanii in Registrul electoral [1]

Expirarea termenului pana la care alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii au putut depune cererile pentru inscrierea in Registrul electoral arata ca legea nu a convins romanii din diaspora

.

Foto: www.romaniacurata.ro

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) anunta la inceputul saptamanii ca au fost validate putin peste 9.000 de cereri de inscriere in Registrul electoral depuse de alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate. Dintre acestea, 6.673 mentioneaza optiunea pentru votul prin corespondenta, iar 2.443 pentru votul in sectiile de votare.

Romanii pot vota si la sectiile de vot amenajate pe langa misiunile diplomatice, dar si la cele suplimentare, infiintate in orase unde s-au inregistrat cel putin 100 de cereri in acest sens de catre romanii rezidenti de acolo.

Daniel Tecu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Romani din Europa, a declarat pentru Romania TV.net ca sunt mai multe motive pentru care romanii de peste hotare nu s-au inscris in Registrul electoral.

"Am auzit de la foarte multi romani din diaspora ca motivul pentru care nu se inscriu este acela ca statul roman cere, pe langa o copie a documentului romanesc, si documentul de rezidenta din tara in care stau. Le este teama ca aceste date ale rezidentei lor sa nu ajunga si pe mana ANAF-ului si astfel sa inceapa o urmarire financiara a acestora", a declarat Daniel Tecu.

Daniel Tecu a mai spus ca legea electorala este proasta si pare ca a fost facuta in asa fel incat romanii din diaspora sa nu poata vota.

"Campania de informare prin care romanii din strainatate ar fi trebuit sa fie instiintati ca pentru a vota prin corespondenta trebuie sa se inscrie in Registrul electoral a fost slaba si cheltuitoare. Mai mult de 70% dintre romanii din diaspora nu stiu ca ei, pentru a vota, trebuie sa faca ceva", a adaugat reprezentantul romanilor din Spania.

Cum s-a votat in strainatate la alegerile parlamentare din 2012 si 2008

In urma cu patru ani au votat putin peste 61.000 de romani din strainatate la alegerile parlamentare, raportat la o cifra de 441.769 de cetateni romani cu drept de vot care erau inregistrati cu domiciliul in strainatate.

Din numarul total al voturilor valabil exprimate pentru Senat (59.989) - Alianta Romania Dreapta (PDL, PNTC si Forta Civica) a obtinut cele mai multe, respectiv 24.088 voturi, urmata de USL (PSD-PNL), cu 17.309 voturi si PPDD cu 13.707 voturi.

Pentru Camera Deputatilor, din 60.044 voturi valabil exprimate, 25.600 au revenit ARD, 16.686 USL si 13.491 PPDD. MAE a organizat 306 de sectii de vot in 95 de tari.

La alegerile parlamentare din 2008 s-a inregistrat o prezenta la urne de 20.500 de votanti, in cele 221 de sectii de votare din strainatate organizate atunci de MAE.

Romanii din diaspora s-au mobilizat mai bine pentru alegerea presedintelui

In 2014 au votat in al doilea tur de scrutin 377.551 de romani din strainatate, conform datelor Biroului Electoral Central, iar in 2009 s-au prezentat la urne peste 147.000 de cetateni romani. Lupta dintre Iohannis si Ponta a dublat numarul romanilor care au iesit la vot in 2014 fata de 2009.

Si in 2009, si in 2014, prezenta masiva la vot a romanilor din strainatate a fost decisiva pentru alegerea castigatorului, Traian Basescu, respectiv Klaus Iohannis.

Citeste si: Hotararile de guvern privind alegerile parlamentare, publicate in Monitorul Oficial. Cand incepe campania electorala

Leontin Cojocea, presedintele Centrului de Asistenta si Servicii a Cetatenilor Romani din Italia (CASCRI), enumera mai multe motive pentru care romanii din strainatate nu s-au inscris in Registrul electoral:

- Neclaritatea si nesimplificarea prevederilor legislative adoptate si totodata modificarea tardiva si partiala a acestora, din partea autoritatilor, care nu au tinut cont nici de solicitarile facute de catre organizatiile romanesti reprezentative din afara granitelor tarii si nici de necesitatile cetatenilor romani din strainatate;

- Negarantarea prin metodologia adoptata a caracterului universal, egal, direct, secret si liber exprimat al votului, in conditiile legislatiei actuale in vigoare aprobate si a modificarilor ulterioare adoptate, conform prevederilor legii 299/2015, Art. 2 alin.(1);

- Nerespectarea din partea autoritatilor competente a normelor de reprezentativitate in Parlamentul Romaniei a cetatenilor romani din strainatate, prevazute de Legea 208/2015 Art. 5 alin (2), alin. (3), alin (4) si alin. (5)

Practic, reprezentantul romanilor din Italia reclama faptul ca norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori, ceea ce nu s-ar aplica pentru romanii de peste hotare, care au alocati patru deputati si doi senatori la un numar de romani cel putin egal cu cel al Bucurestiului, care are 13 senatori si 29 de deputati.

Leontin Cojocea mai puncteaza si lipsa eficacitatii masurilor adoptate de autoritati, de informare si mediatizare a metodologiei adoptate.

Citeste si: Alegerile parlamentare vor avea loc pe 11 decembrie. Cum se voteaza in strainatate si cat va costa scrutinul

Numarul romanilor asteptati la vot este dublu fata de 2012

"Daca evaluam criteriul de participare in baza datelor oficiale existente si referitoare la prezenta in strainatate a cetatenilor romani si a numarului electoratului votant din strainatate, vom constata ca acest indice de participare reprezinta aproximativ 7,5% din potentialul electoratului cu drept de vot participant si inregistrat la alegerile prezidentiale din 2014 si de doar 1,2% la cele parlamentare din 2012. Sa nu uitam insa ca, la alegerile din 2014, participarea cetatenilor la vot a fost mult mai mare, foarte multi dintre acestia neputandu-si exercita dreptul de vot din cauza neorganizarii, din partea autoritatilor competente si a conditiilor necesare. Toate aceste date reflecta in mod cert si concret faptul ca atat legislatia actuala in vigoare, metodologia de aplicare adoptata si numarul sectiilor de votare organizate in strainatate, de fiecare data cu ocazia proceselor electorale organizate pana in acest moment, sunt ineficiente, negarantandu-se din partea statului roman si a autoritatilor competente exercitarea unui drept fundamental  al cetatenilor: dreptul de vot", declara Leontin Cojocea pentru Romania TV.net

Daniel Tecu a observat ca numarul celor care au votat s-a dublat de la un scrutin la altul, pe acelasi tip de alegeri.

"Daca la scrutinul din 2012 am avut 60.000 de voturi pentru alegerile parlamentare, apreciem ca de aceasta data sa avem cel putin dublu", estimeaza reprezentantul romanilor din Spania.

Cati romani sunt in Italia si Spania

"Conform datelor statistice oficiale italiene, in 2014, numarul cetatenilor romani inregistrati ca fiind rezidenti in Italia era de 1.131.839. Datele furnizate de autoritatile competente si INS-ul din Romania sunt net inferioare si total diferite. Ceea ce denota o situatie total neclara la nivel general, in Romania, care se reflecta iata, in acest caz, inclusiv in organizarea procesului electoral prevazut anul  acesta. Datele neoficiale insa arata o prezenta romaneasca in Italia de circa  1,7 - 1,8 milioane de cetateni , considerand categoria acelor cetateni romani cu domiciliul in tara si aflati temporar in strainatate, care desfasoara diferite activitati lucrative (declarate sau nedeclarate) fara a face o inregistrare prealabila pe teritoriu la birourile de evidenta a populatiei locale ale administratiilor locale italiene, un fenomen cu care ne confruntam tot mai des in ultimii ani atat in Italia, cat si in celelalte state europene. Motivele neinscrierii  acestei ultime categorii mentionate este lesne de inteles", declara Leontin Cojocea.

De cealalta parte, Daniel Tecu spune ca "in Spania, in acest moment, sunt in jur de 800.000 de romani inscrisi in registrele primariilor si apreciem ca mai sunt in jur de 30% care nu au acte de sedere".

Romanii din diaspora dezamagiti de Iohannis si clasa politica actuala

“Votul prin corespondenta este o metoda foarte buna, insa cred ca ar trebui imbunatatita tehnic. De asemenea, am spus-o de nenumarate ori, romanii din diaspora doresc si votul electronic, asa ca cel putin pentru alegerile viitoare ar trebui sa se faca ceva.

Apreciez faptul ca Guvernul a ascultat in sfarsit de demersurile pe care FADERE le-a facut si a dat Ordonanta de Guvern care va permite sectii de vot oriunde este nevoie in diaspora. Consider ca romanii din diaspora inca sunt discriminati cata vreme, pentru hotararea numarului parlamentarilor, se foloseste un algoritm diferit de cel din tara. In Romania, avem un deputat la 70.000 de locuitori, in timp ce in diaspora este un deputat la 1.400.000 de romani. Cam de 20 de ori mai putin. Mi-ar fi placut ca si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, sa apere drepturile romanilor din diaspora.  Nu inteleg de ce atunci cand a fost ales domnia sa,  votul romanilor avea o anumita valoare, iar acum este de 20 de ori mai neimportant”, a conchis reprezentantul romanilor din Spania.

Citeste si: Perioada de inscriere in Registrul electoral a cetatenilor romani din strainatate pentru votul la parlamentare a luat sfarsit

Leontin Cojocea considera ca masurile legislative au creat o stare de deznadejde cetatenilor romani din strainatate, simtindu-ne cu toti, nu numai umiliti si batjocoriti, asa cum s-a intamplat la alegerile presedintiale din 2014, dar si desconsiderati in continuare de catre politica romaneasca. Daca aceasta activitate politica este si va ramane in continuare doar una de “cucerire  temporara” a electoratului romanesc din strainatate in vederea obtinerii “votului” acestuia, pentru ca apoi pentru urmatorii 4 ani sa fie din nou abandonata sortii ei, nu o consider doar ineficienta dar si distructiva in randurile cetatenilor romani din strainatate. Motiv pentru care, cetatenii romani si-au pierdut tot mai mult increderea in clasa politica actuala si in guvernele de la Bucuresti din ultima perioada de timp.

"Mi-as dori, ca sa putem ajunge, sa poata vota fiecare cetatean roman, indiferent de locul in care se afla.  Pozitia sa teritoriala nu ar trebui sa fie o conditie in exercitarea dreptului de vot si a vointei sale de participare activa la procesele electorale organizate de catre statul roman. 

Oricat de multi ar fi  cei care vor dori sa voteze sau vor vota, avand in vedere masurile legislative adoptate, si ceea ce se intrevede a se organiza de la Bucuresti, numarul acestora in raport cu numarul total al electoratului romanesc din strainatate va fi destul de redus si oricum inferior celui inregistrat la alegerile presedintiale din 2014”, a subliniat Cojocea.

Citeste si: Miercuri este ultima zi pentru inscrierea in Registrul electoral Campanie Ministerul de Externe nu a avut succes

Ministerul Afacerilor Externe a desfasurat o campanie de informare despre modalitatile de vot in strainatate, in Aeroportul Otopeni si la punctele de frontiera romane fiind distribuite pliante si cereri de inscriere in Registrul electoral."MAE colaboreaza intens cu Politia de frontiera pentru a distribui (...) aceasta informatie cu privire la inregistrarea in Registrul electoral. (...) Se distribuie 100.000 de pliante si 100.000 de cereri de inscriere in Registrul electoral. Pe acestea le diseminam atat aici, la Aeroportul "Henri Coanda", cat si la punctele de control si trecere a frontierei romane", a declarat purtatorul de cuvant al MAE, Ionut Valcu.El a precizat ca pliante si cereri au fost distribuite si de catre ambasadele si consulatele Romaniei in strainatate.


Publicat de : ---
Data publicrii: 16 Sep 2016 - 05:19
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=56458&titlu=Alegeri_2016__Cum_voteaza_diaspora_la_parlamentare_fata_de_prezidentiale__De_ce_nu_s_au_inscris_romanii_in_Registrul_electoral