Problema aplicarii legilor [1]

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri , marti, la un seminar organizat de SAR, ca In Romania exista o problema in privinta aplicarii legilor, desi acestea sunt moderne si chiar intrec pe cele ale democratiile vechi din Europa, a afirmat ieri presedintele Traian Basescu la un seminar privind promovarea democratiei intr-o Europa largita, organizat la Constanta de Societatea Academica Romana.

La conferinta au fost prezenti ambasadorul Germaniei, Wilfried Gruber, al Marii Britanii, Quinton Quyle, seful delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, precum si baronesa Emma Nicholson. "Daca ne uitam in lege suntem democrati, ba chiar intrecem democratiile vechi din Europa, dar daca ne uitam la aplicarea legii, acolo avem o problema", a spus Basescu, citat de Mediafax. In opinia sa, sansa unui stat democratic, precum Romania este ca exista forte ale societatii civile, institutii ale statului care "chiar se bat pentru ca diferenta intre ce scrie in lege si ce se intampla in realitate sa se micsoreze cat mai mult" si pentru ca influenta "factorilor perturbatori" exercitarii actului de justitie sa devina tot mai mica, astfel incat justitia sa functioneze efectiv si sa fie intr-adevar o structura de implementare a legilor democratice.

Seful statului a spus ca marea problema pe care Romania o are in procesul de integrare europeana este faptul ca este judecata dupa continutul legilor. "Nu-i spune nimeni Romaniei ca are legi proaste din punct de vedere al justitiei, ca mai trebuie ajustate pe ici pe colo, dar fondul lor este democratic", a spus Basescu, aratand ca "batalia" Comisiei Europene cu Romania este ca Justitia sa faca ce scrie in lege. In ceea ce priveste presa, Basescu a spus ca aceasta reprezinta a patra putere in stat, o putere neoficiala dar reala, dar care pana la sfarsitul anului 2004 s-a complacut intr-o relatie nedemocratica, o relatie specifica perioadei de pana in 1989, desi avea toate conditiile sa refuze controlul politic, controlul de partid.


Romania, "exportator de democratie"
Traian Basescu a tinut sa sublinieze ca Romania are are obligatia sa devina "exportator de democratie" catre tarile din Balcanii de Vest si din bazinul Marii Negre. Ela subliniat, insa, ca este esential ca exportul de democratie sa fie facut in timp util. "Singura solutie aici este sa nu intarziem ca in Balcani si sa ne aducem aminte de democratie dupa ce am apasat pe tragaci", a spus Basescu, apreciind ca o democratie nu trebuie lasata strict in reponsabilitatea unor anumiti lideri. Presedintele a sustinut ca in zona Marii Negre are loc un al doilea val de democratizare, dupa primul val din Europa de Est, la sfarsitul anilor '80, Georgia, Ucraina, Moldova constituindu-se in noi democratii. "Problema este daca ii aplaudam sau ii si sprijinim, pentru ca asa cum stim din experienta democratiei noastre: una este sa castigi alegerile democratic si cu totul altceva sa castigi si puterea. Presedintele Iuscenko a castigat alegerile, dar are niste structuri ale vechiului regim care numai democratice nu sunt. Daca ne vom limita la a-l felicita si a-i da flori lui Iuscenko si nu-l sprijinim efectiv sa democratizeze institutiile statului, vom repeta si noi si ucrainienii ca am avut candva o sansa. Presedintele a mai apreciat ca un viitor conflict regional ar afecta puternic interesele UE si ale statelor membre NATO, in conditiile in care, de exemplu, Europa are nevoie si de energie. Seful statului a precizat ca, daca acum Europa importa 50% din energia Marii Negre, peste 10-15 ani va importa 70%.
Publicat de : A.H.
Data publicării: 06 Iul 2005 - 08:25
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5630&titlu=Problema_aplicarii_legilor