Cine sunt independentii de lux care-si cauta job [1]

ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO Vezi galeria foto (adsbygoogle = window

.adsbygoogle || []).push({});

Unii dintre cei mai cunoscuti si influenti parlamentari ar putea rata prezenta in viitorul Legislativ daca nu-si vor gasi rapid partide care sa-i adopte. Folosita cu succes la alegerile locale, moda candidatilor pe cont propriu nu prea functioneaza la alegerile parlamentare, asta pentru ca legea electorala le impune independentilor criterii draconice de participare.

Revenirea la scrutinul pe liste de partid si conditiile drastice pe care trebuie sa le indeplineasca daca vor sa candideze pe cont propriu, le-ar putea crea mari probleme senatorilor si deputatilor ramasi fara partid. Unul dintre cei care ar putea rata un nou mandat este chiar fostul presedinte al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Exclus din PSD dupa ce s-a razvratit impotriva lui Liviu Dragnea, Zgonea a devenit deputat independent, postura de care a profitat cat a putut pentru a tergiversa inlaturarea sa din jiltul de sef al Camerei. Acum, fostul numar doi din PSD se vede pus in fata unei situatii neobisnuite pentru ragul sau: daca nu-si va gasi partid in viitoarea sesiune, Zgorro ar trebui sa se apuce rapid de strans semnaturi pentru o eventuala candidatura. În aceeasi postura se afla si primul lider din istoria PMP, Elena Udrea, devenita “independenta” din februarie 2014. Zvonurile din piata spun ca Udrea ar lua serios in calcul o candidatura pe cont propriu, in cazul in care nu va prinde un loc eligibil pe listele lui Basescu. Un alt mare greu devenit “orfan politic” este fostul deputat PSD Sebastian Ghita. Implicat in numeroase dosare penale si membru in comisia pentru controlul SRI, deputatul de Prahova ar trebui sa stranga si el semnaturi de sustinere din partea ploiestenilor.

Liberalii mai au o sansa

Exista si cativa liberali de seama care au ramas in afara partidului. Alaturi de senatoul Cristian Bodea, deputatul Theodor Paleologu a fost dat afara din PNL dupa alegerile locale pentru ca a “indraznit” sa ceara demisia cuplului Blaga-Gorghiu. Daca Bodea si-a gasit imediat un loc caldut, acela de vicepresedinte al Ecologistilor, Paleologu ar trebui sa-si caute si el un partid adoptiv, insa a anuntat ca nu ia in calcul inscrierea intr-o alta formatiune. Probleme ar putea avea si deputatul PNL Diana Tusa, pe care o paste excluderea dupa criticile recente la adresa conducerii. În cazul unora dintre liberali exista insa o portita de scapare prin transferul la ALDE, dupa modelul brevetat de Mihaita Calimente. ”Oameni care cred ca sunt liberali si care sunt oameni de valoare, care au si voturi in spate, o sa luam. Sa stiti ca sunt foarte multi membri PNL, cunoscuti la nivel local si la nivel national, care doresc sa vina la noi”, anunta recent Tariceanu. Dupa 20 de ani in PSD, senatorul Daniel Savu a demisionat din partid in luna martie si a candidat ca independent la primaria Ploiestiului. Ramas fara afliliere politica, Savu isi cauta partid care sa-l puna pe liste. “Sunt foarte multi care mi-au facut propuneri din partide, m-au cautat sa ma intrebe, la toti le-am spus ca analizez. Am explicat ca rezonez cu ideile promovate de ALDE, dar nu am avut pana acum o discutie directa”, dezvaluia recent fostul ofiter SRI.

 

Daniel Savu, senator independent: Independentii nu se poarta la alegerile generale si mie imi place sa fiu in echipa. Îmi place sa fac echipa cu oameni cerebrali. Ma uit pe statutele partidelor care sunt in Romania sa vad care statut mi s-ar potrivi mai bine.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a candida

Candidatii independenti trebuie sa fie sustinuti de minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau resedinta in circumscriptia in care candideaza, fara ca numarul acestora sa fie mai mic de 1.000 de alegatori. Asta doar daca vor sa fie inscrisi in cursa electorala pentru un loc in Parlament. Mai mult, potrivit legii, candidatii independentii nu au dreptul la insemne electorale si apar obligatoriu la coada buletinului de vot, in ordinea inregistrarii candidaturilor. Obtin un mandat de senator si deputat candidatii independenti care obtin un numar de voturi cel putin egal cu coeficientul electoral al circumscriptiei in care au candidat. Grupul neafiliatilor din Camera Deputatilor numara in prezent 32 de deputati. Unii dintre acestia fac parte din partide care nu au grup parlamentar. La Senat exista 20 de senatori neafiliati, printre care Gabriel Oprea, Serban Mihailescu si Ilie Nastase. Primii doi si-au anuntat retragerea din viata politica dupa alegeri.


Publicat de : ---
Data publicării: 05 Aug 2016 - 05:11
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55922&titlu=Cine_sunt_independentii_de_lux_care_si_cauta_job