Curtea Constitutionala a dat unda verde propunerii de revizuire a Constitutiei privind casatoria [1]

Decizia a fost luata in unanimitate si, drept consecinta, initiativa poate intra in dezbaterea Parlamentului, unde este insa nevoie de o majoritate calificata pentru a fi adoptata

. In cazul in care ar fi aprobata de Parlament, propunerea trebuie sa fie suspusa si unui referendum national.

Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a argumentat ca judecatorii au facut o analiza tehnica a initiativei cetatenesti de revizuire a Constitutiei, iar avizul nu inseamna o pronuntare pe fond. ”Am avut de verificat daca revizuirea nu a incalcat limitele revizuirii, in sensul ca ar fi putut afecta independenta, limba oficiala, forma de guvernamant. Nu este cazul. A doua conditie era sa nu fie suprimate drepturile fundamentale ale cetatenilor prin aceasta propunere. Din cel putin doua puncte de vedere nu s-a constatat ca ar fi putut fi suprimate”, a explicat Dorneanu.

El a detaliat ca dreptul la casatorie nu este un drept fundamental in Romania, iar dreptul la viata de familie inseamna mai mult decat simpla casatorie. ”Dreptul la casatorie, deocamdata in Romania, nu este consacrat constitutional sau prin alta lege ca un drept fundamental. Legislatia europeana cu privire la aceasta recomanda o larghete a statelor, le da o marja de suveranitate sa se pronunte daca admit sau nu casatoria intre cupluri de acelasi sex. De asemenea, nu este incalcat nici conceptul de viata de familie, pentru ca acesta este mult mai larg decat sfera casatoriei, decat relatiile dintre viitorii soti. Cuprinde relatiile cu copii, cu rudele, defineste care sunt obligatiile acestora, legaturile de rudenie. Deci nici din punctul acesta de vedere nu s-a putut retine ca s-ar fi incalcat acest drept”, au fost explicatiile presedintelui CCR.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrormipfomkid', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });

Valer Dorneanu a mai spus ca judecatorii au verificat ”detaliile tehnice” ale initiativei cetatenesti. ”Am avut de verificat prevederile articolelor 150 si 152 din Constitutie, daca sunt intrunite conditiile tehnice: un numar de 500.000 de semnaturi, 20.000 din acestea sa fie din cel putin jumatate din judetele tarii, sa fie atestate toate semnaturile (…)Curtea nu s-a pronuntat asupra oportunitatii acestei modificari a Constitutiei, nu este atributul CCR sa stabileasca daca va admite casatoria intre soti, nici macar sa defineasca din nou notiunea de familie, nici macar sa defineasca celelalte notiuni care sunt asteptate de catre unii cu privire la parteneriate civile”, a mai precizat Dorneanu.

Proiectul de revizuire a Constitutiei a fost depus la Parlament pe 23 mai de catre Coalitia pentru familie, insotit de trei milioane de semnaturi. Initiatorii isi motiveaza demersul prin faptul ca sustin "normalitatea" si sustin ca abordarea "fie din perspectiva paradigmei religioase, fie a paradigmei sociologice" arata ca "normalitatea" poate fi doar o familie heterosexuala, avand in vedere ca "specia umana nu poate supravietui altfel".

"Nu suntem intoleranti, respectam comportamentul sexual al oricarui om. In acelasi timp insa nu putem sa substituim ideea de normalitate prin acte individuale pe care le respectam, dar cred ca in spatiul privat, acolo le este locul", a motivat Viorel Patrana, reprezentant al Federatiei Asociatiilor de romani din Europa si unul dintre initiatorii demersului.

Un alt initiator, Mircea Tudor, membru al Coalitiei pentru familie, a spus ca faptul ca a ajuns la Senat un camion cu semnaturi dovedeste ca "poporul roman are vointa, constiinta si chiar stie sa faca ceva cand are cu adevarat un obiectiv major". "Aceasta initiativa nu este impotriva a nimic, este pentru familia traditionala este alcatuita din barbat si femeie, care poate da nastere la copii", a sustinut Alina Toma, membru al comitetului de initiativa, intrebata daca proiectul este impotriva parteneriatului civil.

Pe de alta parte, un grup de 24 de organizatii neguvernamentale si patru organizatii internationale cer Curtii Constitutionale sa respinga initiativa privind revizuirea Constitutiei in sensul definirii familiei drept casatoria intre un barbat si o femeie, definitie care ar incalca dreptul la viata privata si familie.

Organizatiile semnatare considera initiativa ilegala in raport cu textul constitutional si standardele de drept international, standarde pe care Romania s-a angajat sa le respecte. Redefinirea familiei dintr-o perspectiva religioasa urmareste restrangerea dreptului la viata privata si familie al tuturor celor care se afla in familii monoparentale sau in familii formate din cupluri heterosexuale care nu sunt casatorite, precum si in familii bazate pe cupluri formate din persoane de acelasi sex, incalcand astfel principiul egalitatii si nediscriminarii, se arata intr-un comunicat de presa.

Solicitarea este sustinuta de Amnesty International, Comisia Internationala a Juristilor, ILGA-Europe si European Commission on Sexual Orientation Law. Potrivit sursei citate, cele patru organizatii internationale au transmis o opinie separata in atentia Curtii, care urmeaza sa dezbata initiativa Coalitiei pentru Familie miercuri, 20 iulie.

"Prin interventia noastra, solicitam Curtii Constitutionale ca in exercitarea rolului sau de garant al suprematiei Constitutiei sa avizeze negativ initiativa cetateneasca, punand astfel capat unui exercitiu inutil, manipulator si generator de ura la nivelul intregii societati. Acest demers al Coalitiei pentru Familie reprezinta un abuz de drept deoarece definitia restrictiva propusa pentru familie ca fiind bazata exclusiv pe casatoria dintre barbat si femeie in scopul procrearii intra in sfera interdictiei de revizuire a Constitutiei, pentru ca ar avea ca rezultat suprimarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor lesbiene, gay, bisexuale si transgender (LGBT)", a declarat Romanita Iordache, vicepresedinte al Asociatiei ACCEPT.

Amnesty International a considerat ca este vital sa se implice in acest demers, alaturi de alte organizatii de drepturile omului care au adus argumente juridice in fata Curtii Constitutionale pentru a apara drepturile persoanelor LGBT in Romania. „Am fost martorii unor initiative similare in alte state europene, care au dus la limitarea drepturilor persoanelor LGBT, in special dreptul la nediscriminare si la viata privata si de familie. Acest curent este foarte ingrijorator. Romania trebuie sa respecte obligatiile sale conform standardelor internationale si europene de drepturile omului. Acum are sansa sa arate ca protejeaza drepturile tuturor,” au declarant reprezentantii organizatiei. Amnesty International.

Coalitia anti-discriminare si organizatii neguvernamentale din Romania au transmis, de asemenea, opinii scrise catre CCR, pentru a sublinia caracterul discriminatoriu al initiativei Coalitiei pentru Familie.

Potrivit articolului 48 din Constitutie, "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot, cu conditia ca acestia sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti trebuie sa fie inregistrate cel putin 20.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.

Citeste si: Recunoasterea casatoriilor homosexuale, ceruta in fata CCR pe baza jurisprudentei CEDO Citeste si: Congres de fuziune UNPR-PMP, Valeriu Steriu: PMP l-ar putea sustine pe Ciolos pentru un nou mandat daca ideile converg Citeste si: Pensiile alesilor locali sunt neconstitutionale, a decis CCR pentru a doua oara Citeste si: Ciolos: Starea romanilor raniti in atentatul de la Nisa este stabila si buna Citeste si: Premierul Dacian Ciolos: Turcia e un partener cheie pentru Romania si UE. Ne dorim stabilitate acolo Citeste si: Congrese UNPR - PMP. Partidul creat de generalul Gabriel Oprea va fi inghitit miercuri de formatiunea lui Traian Basescu Citeste si: Ciolos: Din toamna, fiecare cetatean isi va putea plati online taxele si impozitele Citeste si: Autoritatea Electorala Permanenta: 3.090 de alegatori au solicitat pana acum sa fie inscrisi in Registrul electoral Citeste si: Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu: Coruptia ucide si acest lucru nu este nicaieri mai evident decat in sanatate

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrotlppdvnoaf', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrowkijqxdkqk', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });
Publicat de : ---
Data publicrii: 21 Iul 2016 - 05:05
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55798&titlu=Curtea_Constitutionala_a_dat_unda_verde_propunerii_de_revizuire_a_Constitutiei_privind_casatoria