CCR admite sesizarea Guvernului: Pensiile speciale ale alesilor locali, neconstitutionale [1]

Curtea Constitutionala a dezbatut miercuri pentru a doua oara proiectul de lege privind acordarea pensiilor speciale alesilor locali, la sesizarea Guvernului, dupa ce prima forma a fost reintoarsa in Parlament de judecatorii constitutionali, dar Executivul a considerat ca legea trebuie respinsa cu totul, nu doar modificata

.

Pensiile speciale, la CCR

UPDATE. Curtea Constitutionala a admis, miercuri, sesizarea Guvernului, declarand neconstitutional proiectul de lege privind acordarea pensiilor speciale pentru alesii locali.

"Am admis sesizarea Guvernului, plecand de la premisa ca, dupa reexaminare, Parlamentul nu a urmat de la inceput calea ar fi trebuit, pentru ca noi declarasem in intregime legea neconstitutionala, deci trebuiau parcurse de la inceput fazele parlamentare", a spus presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, citat de News.

El a precizat ca Parlamentul nu a respectat nici alte decizii ale Curtii, precum definirea statutului juridic al acestei indemnizatii, care este confundata in text cu pensia. 

Dorneanu a spus si ca judecatorii CCR au decis ca mentiunile cu privire la sursa de finantare a proiectului nu sunt suficiente.

Decizia a fost luata in unanimitate.

In decembrie 2015, Parlamentul a adoptat propunerea legislativa pentru completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali, insa a fost imediat contestata la Curtea Constitutionala de catre Guvern.

Pensia ar fi urmat sa se acorde in limita a trei mandate de ales local, reprezentand 0,55 din indemnizatia bruta lunara, inmultita cu numarul de luni de mandat. Pentru a fi eligibili, alesii locali trebuiau sa aiba minimum un mandat indeplinit complet. Pensiile ar fi variat intre 2000 si 5500 de lei lunar, in functie de salariul alesului local, care variaza la randul lui in functie de marimea localitatii.

Curtea Constitutionala a decis insa ca legea nu este constitutionala pentru ca este atat neclara, cat si discriminatorie si nu stabileste sursele de finantare.

"Curtea constata ca legea supusa controlului de constitutionalitate incalca art.1 alin.(5) din Constitutie, intrucat normele pe care le reglementeaza nu indeplinesc conditiile de claritate, precizie si previzibilitate cu privire la natura juridica a indemnizatiei pentru limita de varsta, al sferei beneficiarilor sai si al modului de stabilire si calcul al indemnizatiei. De asemenea, legea este contrara prevederilor constitutionale cuprinse in art.16 alin.(1) si art.138 alin.(5), intrucat, pe de o parte, creeaza o inegalitate nepermisa de tratament juridic intre alesii locali, iar, pe de alta parte, stabileste cheltuieli bugetare fara stabilirea unei surse de finantare reale, contrar cerintelor de certitudine si previzibilitate bugetara inerente continutului normativ al textului constitutional", se arata in motivarea primei decizii CCR.

Intoarsa in Parlament, senatorii si deputatii au adus mai multe modificari, incercand sa puna proiectul in acord cu criticile aduse de CCR.

In ceea ce priveste sursa de finantare, parlamentarii au decis de data aceasta ca banii sa vina din bugetele locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor din Capitala, ale judetelor si municipiului Bucuresti, in functie de caz.

Si aceasta a doua forma a legii a fost insa contestata de catre Guvern.

La finalul lunii iunie, premierul Dacian Ciolos a anuntat ca Executivul a facut o noua sesizare, intrucat proiectul risca sa afecteze sustenabilitatea sistemului public de pensii. Premierul a precizat, la RRA, ca impactul bugetar al acestor pensii ar fi de 400 de milioane de lei pe an.

Premierul Dacian Ciolos a declarat, luni, la Radio Romania Actualitati, ca problema acestor pensii speciale este ca ele nu respecta principiul contributivitatii.

"Inseamna ca dai ca si pensie mai mult decat categoria respectiva a contribuit la bugetul de pensii, deci cineva trebuie sa suporte cheltuiala. Am decis sa trimitem din nou acest proiect de lege la CCR, chiar astazi am semnat aceasta sesizare. Ele risca sa afecteze insasi consolidarea ideea de pensii si a sistemului public", a afirmat Ciolos.

El a spus ca acest guvern nu are intentia de a propune o reforma a sistemului de pensii, precizand ca nici nu vor fi taiate pensiile.

"Aceste mesaje transmise, ca Guvernul nu mai plateste pensiile sau ca taie pensiile sunt doar petarde cu interes electoral sau pentru a destabiliza si a crea ingrijorare in randul pensionarilor. Nu ne vom atinge de sistemul de pensii, insa vrem sa luam masuri pentru ca acest sistem sa fie credibil si sa nu il aruncam in aer prin decizii care risca sa il destabilizeze", a declarat premierul Dacian Ciolos.

El a mai spus ca impactul bugetar prin aplicarea unei astfel de legii privind pensiile speciale pentru alesii locali ar fi de 400 de milioane de lei pe an.


Publicat de : ---
Data publicării: 21 Iul 2016 - 05:05
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55790&titlu=CCR_admite_sesizarea_Guvernului__Pensiile_speciale_ale_alesilor_locali__neconstitutionale