Alocația pentru copii zgâlțâie guvernarea [1]

Potrivit unui proiect de lege ce fusese difuzat săptămâna trecută, pe site-ul Ministerului Muncii, alocațiile lunare pentru naștere ar urma să scadă considerabil - și anume la 35% din salariul mediu brut pe economie, de la 85% cât este în prezent.

Această intenție a devoalat grave incoerențe în politica Guvernului, ca și între cele două partide ale Alianței.

"Nașterea e benevolă!"
Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a explicat că motivațiile care au stat la baza acestui proiect "sunt foarte multe" și "foarte pertinente", prima fiind aceea că "150.000 de copii se nasc anual în România, iar mamele lor nu primesc susținere financiară". Apoi, sistemul "nu este unul de asigurări, pentru că nașterea nu este un risc, o fatalitate, ci o opțiune responsabilă a fiecăruia. Nașterea nu este un risc. În plus, doamnele cu salarii, care sunt nemulțumite, ar putea să se întoarcă la muncă - chiar cu timp parțial - și să primească, în continuare, această alocație, ca venit suplimentar", a precizat ministrul Muncii.
Gheorghe Barbu a menționat că proiectul de lege, în forma actuală, nu încalcă promisiunile făcute în campanie și nici programul de guvernare.
În realitate, lucrurile stau exact pe dos. În Programul de guvernare se prevede (la Capitolul 7 - "Politica de protecție socială"), "asigurarea accesului la sistemul de asigurări sociale proporțional cu nivelul contribuțiilor la sistem" (respectiv, cu salariul - n.n.) - și nicidecum o reducere la 35% din salariul mediu cum se intenționează acum.
Inițial, Legea 19/2000 prevedea că, pentru ca o femeie să poată beneficia de indemnizație pentru creșterea copilului, "este necesar ca aceasta să facă dovada unui stagiu de cotizare de cel puțin șase luni din ultimele 12 luni anterioare datei de naștere a copilului, urmând ca, după naștere, mama să primească lunar, timp de doi ani, 85% din suma asigurată.
Aceste prevederi au fost modificate prin Ordonanța 9/2003, indemnizația fiind stabilită la 85% din salariul mediu pe economie, și nu din suma asigurată. Modificarea a fost dur criticată de opoziția de atunci - actuala putere - PD anunțând chiar că o contestă la Curtea Constituțională. PNL a cerut atunci demisia ministrului Muncii din cauza promovării acestor modificări, iar UDMR a calificat ordonanța "o măsură pripită", care "lezează foarte multe persoane".
După schimbarea regimului politic, la audierea sa în comisiile parlamentare de muncă și protecție socială, actualul ministru al Muncii, Gheorghe Barbu, afirma că printre măsurile avute în vedere se află majorarea indemnizației de naștere, dar și acordarea unor ajutoare maternale de 50 de euro, timp de doi ani, mamelor care nu plătesc contribuții. Ministrul desemnat motiva atunci aceste măsuri prin nevoia de prevenire a abandonului familial.
După cum se constată, intențiile Alianței - de reducere a alocației pentru copii sub jumătate față de nivelul actual, stabilit de fosta guvernare - sunt contrare și ideilor susținute de PD și PNL în 2003, și promisiunilor electorale ale Alianței D.A., și opțiunilor manageriale ale dlui Barbu, când a fost investit ministru.

Liberalii gândiseră o lege "din contra"!
În timp ce ministrul PD promova un asemenea proiect, patru deputați PNL depuseseră o inițiativă legislativă cu un conținut exact opus - și anume ca mamele care au un salariu mai mare decât salariul mediu brut pe economie să primească o indemnizație reprezentând 85% din media veniturilor lor din ultimele șase luni de muncă.
Potrivit acestei inițiative a deputaților Cătălin Micula, Cornel Popa, Cristian Boureanu și Relu Fenechiu, mamele care se întorc la serviciu mai devreme de doi ani ar urma să primească, pe lângă salariu, o sumă lunară egală cu salariul minim brut pe economie, denumit "coș al copilului".
Deputatul PNL Cătălin Micula chiar declara că este anormală prevederea aflată în vigoare, prin care este plafonată indemnizația pentru mamele care au salarii mai mari decât salariul mediu brut pe economie. "Considerăm că este obligatoriu ca aceste persoane să beneficieze de un venit proporțional cu contribuția pe care au avut-o la bugetul asigurărilor sociale de stat", a menționat Micula.
Cât despre intenția colegilor de guvernare - de a diminua drastic alocația în vigoare - deputații PNL nu suflă o vorbă.

Boc mai drege busuiocul
Sesizând gravitatea socială și politică a inițiativei, PD a solicitat retragerea rapidă a buclucașului proiect de lege privind reducerea alocațiilor pentru nașterea și îngrijirea copilului, considerându-l "insuficient fundamentat".
Liderul democrat Emil Boc nu l-a acuzat în nici un fel pe ministrul Muncii, democratul Gheorghe Barbu, de promovarea acestui proiect, explicând doar că, la nivelul coalitiei guvernamentale, s-a stabilit un grup de lucru, cu reprezentanți ai tuturor partidelor, care să elaboreze reglementări în acest domeniu.
Boc a mai explicat că Barbu nu poate fi tras la răspundere pentru că a lansat proiectul în dezbatere publică înainte de a-l prezenta în cadrul Alianței sau al Coaliției guvernamentale, având în vedere că această situație ... "n-a fost prinsă în nici un fel de protocol". În realitate, Gheorghe Barbu - care este și vicepreședinte al P.D. - afirmase că proiectul a fost discutat cu toți liderii coaliției, ca și cu toți reprezentanții acesteia în Ministerul Muncii.
Publicat de : ---
Data publicării: 04 Iul 2005 - 07:24
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5576&titlu=Alocatia_pentru_copii_zgaltaie_guvernarea