12 banci din Romania, atacate cibernetic

     Virusi informatici dedicati serviciilor bancare au fost configurati sa fie utilizati si pe piata din Romania, a spus, Catalin Patrascu, Sef Serviciu Securitate Informatica si Monitorizare, CERT-RO

.
     Potivit domniei sale, troianul Tinba este o amenintare cibernetica orientata mai nou spre 12 institutii financiar bancare din Romania, iar Dridex este un alt troian ce vizeaza clientii bancilor.
     Domnul Patrascu a spus: "Initial stirile din presa au fost ca au aparut virusi informatici care targeteaza pentru prima oara bancile si utilizatorii din Romania. A fost o stire falsa. De fapt, spre exemplu Tinba sau Dridex, sunt versiuni de malware foarte cunoscute si nu au fost special create pentru Romania. Ele sunt versiuni cunoscute, care au fost configurate sa poata sa functioneze si pentru serviciile financiare din Romania. De cele mai multe ori, cei care folosesc online banking au o aplicatie sau o pagina de internet prin care folosesc serviciul. Pur si simplu, virusul a fost invatat sa poata sa recunoasca pagina de home banking sau aplicatia ca sa poata sa fure credentialele sau sa faca tranzactii in numele dumneavoastra".
     Catalin Patrascu a mai precizat ca o amenintare care creste continuu este "Ransomware" - acel tip de malware care cripteaza datele in momentul in care suntem infectati si ne cere bani pentru a le decripta.
     "La CERT-RO stim cazuri de persoane publice, private, cetateni care au avut aceasta problema", a spus domnul Patrascu, precizand ca a fost creat un ghid pentru a contracara aceasta amenintare.
     "O regula pe cat de simpla pe atat de eficienta: nu dati click oriunde", a recomandat reprezentantul CERT-RO.
     Potrivit domniei sale, aproximativ un sfert din adresele IP publice din Romania au fost raportate ca fiind implicate in cel putin o alerta de securitate. Aproximativ 80% din alertele procesate se refera la sisteme care prezinta diverse vulnerabilitati. 20% dintre alerte se refera la diverse sisteme infectate cu botnet (adica malware), conform domnului Patrascu. Acesta a mai mentionat ca numarul domeniilor ".ro" sau siteurilor care au fost raportate cu diferite probleme a crescut cu 60% in 2015 fata de 2014.
     "Rapiditatea cu care se rezolva vulnerabilitatile in Romania lasa de dorit. Sunt inca vulnerabilitati depistate acum trei ani", a mai declarat Catalin Patrascu.
     CERT-RO are atributii in prevenirea si raspunsul la incidente de securitate cibernetica. 

 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / RADU DORCIOMAN, MINISTERUL COMUNICAȚIILOR: "Bancile au devenit tinte ale criminalitatii informatice"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / FLORIN COSMOIU, CYBERINT: "Nu exista prevederi cu caracter intruziv in noua lege a securitatii cibernetice"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / MIRCEA URSACHE, ASF: Cea mai mare parte a investitiilor ASF - catre sectorul IT

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / RĂZVAN BOLOGA, ASE: "Dorim sa scolim specialisti, nu utilizatori"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / BOGDAN MATACHE, S&T ROMÂNIA: "Suntem intr-un razboi cibernetic"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / DAN GRIGORE, CERTSIGN: "Este foarte greu sa te protejezi de atacurile cibernetice"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / DAN NECHITA, CONSILIER AL PREMIERULUI: "Guvernul are viziunea unui viitor digital pentru Romania"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / ADAM WOLMAN, VP SALES CYBERX ISRAEL SI PARTENER SAFETECH: "Cea mai comuna parola este 12345..."

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / FLAVIUS NISTOR, IGPR: "70 de banci - implicate in 800 de tranzactii frauduloase, in UE"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / LIVIU CODIRLĂ, DEPUTAT: "Toate legile din domeniul informational sunt vechi"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / CĂLIN RANGU, ASF: "Romania are cel mai slab securizat card de identitate din zona euro"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / RODICA TUCHILĂ, ARB: "Pentru acordarea creditelor online trebuie indepartate unele bariere legislative"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / MIHAELA CRACEA, PACHIU SI ASOCIAȚII: "Companiile vor trebui sa faca un audit privind protectia datelor, pana in 2018"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / RĂZVAN GRIGORESCU, CEC BANK "Ingineria sociala, cea mai elaborata tehnica folosita de atacatorii cibernetici"
 
Publicat de : ---
Data publicării: 15 Iun 2016 - 04:46
 

Link știre