"Toate legile din domeniul informational sunt vechi"

     *  Codirla: "Nu suntem pregatiti pentru spatiul cibernetic"
        Toate legile din domeniul informational sunt vechi, apreciaza deputatul Liviu Codirla, membru in Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI

.
     Domnia sa a precizat ca, in acest sector, exista o lege din 1991 care defineste securitatea nationala a tarii si instrumentele implicate, o lege din 1992 ce reglementeaza activitatea SRI, una referitoare la activitatea comisiei din care face parte, una din 2002 - pentru controlul datelor si o lege din 2004, referitoare la combaterea terorismului.
     Chiar si legea din 2004 este veche si depasita si trebuie actualizata rapid, a declarat domnul Codirla. Aceasta trebuie sa indice masurile de combatere a terorismului si a celor care finanteaza terorismul. "Toate proiectele pentru acualizarea legilor sunt pregatirte si speram sa intre in Parlament in aceasta toamna", a spus domnia sa, subliniind ca si in spatiul cibernetic exista un vid legislativ.
     Pe acest segment avem trei initiative - Legea cartelelor nenominale, Legea securitatii cibernetice si Legea pentru retentia datelor.
     "Toate discutiile au pornit de la intrebarea «Cat permitem organelor de forta sa intre in viata noastra»?", a tinut sa precizeze deputatul.
     Acesta a explicat ca cele trei proiecte legislative au fost aprobate si contestate la Curtea Constitutionala, fiind retrimise la Parlament si urmand sa intre si ele, in toamna, in dezbaterile parlamentarilor.
     "Cred ca readucerea lor in Parlament va conduce la aceleasi discutii din 2014. (...) Vor fi multi care vor contesta din nou legea cartelelor nenominale, spunand ca statul abuzeaza", a adaugat domnul Codirla, subliniind ca, la nivelul serviciilor de informatii si la nivel de tara, este un lucru negativ sa nu aiba informatii despre cei care utilizeaza cartele nenominale: "Ce s-ar intampla daca aceste cartele ar fi utilizate in scopuri criminale?"
     SRI este foarte pregatit pentru a-i descoperi inclusiv pe utilizatorii de cartele nenominale, dar acest lucru presupune costuri foarte mari, a evidentiat parlamentarul.
     Desi terorismul reprezinta principalul subiect de astazi la nivel global, ceea ce va fi si mai discutat in viitor va fi spatiul cibernetic, pentru care noi nu suntem pregatiti, a avertizat deputatul, precizand ca nu stim sa folosim datele informationale.
     Domnia sa nu este de acord cu textul contestatiilor care arata ca la nivelul comisiei parlamentare pe care o reprezinta "nu se face treaba", aceasta neintrand in profunzimea problemelor. Domnul Codirla a mentionat ca trebuie sa existe o alta lege de functionare a comisiei, pentru ca aceasta sa faca mai mult. 

 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / RADU DORCIOMAN, MINISTERUL COMUNICAȚIILOR: "Bancile au devenit tinte ale criminalitatii informatice"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / CĂTĂLIN PĂTRASCU, CERT-RO: 12 banci din Romania, atacate cibernetic

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / FLORIN COSMOIU, CYBERINT: "Nu exista prevederi cu caracter intruziv in noua lege a securitatii cibernetice"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / MIRCEA URSACHE, ASF: Cea mai mare parte a investitiilor ASF - catre sectorul IT

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / RĂZVAN BOLOGA, ASE: "Dorim sa scolim specialisti, nu utilizatori"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / BOGDAN MATACHE, S&T ROMÂNIA: "Suntem intr-un razboi cibernetic"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / DAN GRIGORE, CERTSIGN: "Este foarte greu sa te protejezi de atacurile cibernetice"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / DAN NECHITA, CONSILIER AL PREMIERULUI: "Guvernul are viziunea unui viitor digital pentru Romania"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / ADAM WOLMAN, VP SALES CYBERX ISRAEL SI PARTENER SAFETECH: "Cea mai comuna parola este 12345..."

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / FLAVIUS NISTOR, IGPR: "70 de banci - implicate in 800 de tranzactii frauduloase, in UE"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / CĂLIN RANGU, ASF: "Romania are cel mai slab securizat card de identitate din zona euro"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / RODICA TUCHILĂ, ARB: "Pentru acordarea creditelor online trebuie indepartate unele bariere legislative"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / MIHAELA CRACEA, PACHIU SI ASOCIAȚII: "Companiile vor trebui sa faca un audit privind protectia datelor, pana in 2018"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / RĂZVAN GRIGORESCU, CEC BANK "Ingineria sociala, cea mai elaborata tehnica folosita de atacatorii cibernetici"
 
Publicat de : ---
Data publicării: 15 Iun 2016 - 04:46
 

Link știre