Parlamentarii cauta surse de finantare, ca sa poata prelua ANPC de la Guvern

     Senatorii au discutat, ieri, pe marginea proiectului care prevede transferul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) din subordinea Guvernului in cea a Parlamentului

.
     Initiativa se afla la Comisia de Industrii din Senat, forul decizional fiind Camera Deputatilor.
     Senatorii au discutat, ieri, in sedinta Comisiei de specialitate, pe marginea acestui proiect, initiat de un grup de parlamentari liberali, stabilind ca, in saptamana care urmeaza, ar urma sa fie identificate surse de finantare pentru ANPC, astfel incat institutia pentru protectia Consumatorilor sa fie transferata la Parlament.
     Conform deputatului liberal Daniel Catalin Zamfir, proiectul de lege are atat sustinerea PSD, cat si pe cea a PNL, in Comisia pentru Industrii fiind acceptat in unanimitate.
     Propunerea a fost depusa, in aprilie, la Camera Deputatilor spre avizare, de catre deputatul PNL Razvan Mironescu, unul dintre semnatarii documentului fiind deputatul Daniel Catalin Zamfir, care a promovat Legea darii in plata.
     Domnia sa ne-a spus, recent: "Guvernul vrea sa pastreze ANPC sub controlul sau, dar o institutie nu poate fi echilibrata daca este in subordinea statului".
     Pana acum, proiectul de lege a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ si a fost avizata negativ de Consiliul Economic si Social.
     Expunerea de motive publicata pe site-ul Camerei Deputatilor arata: "Reorganizarile repetate prin care a trecut aceasta institutie nu au fost de natura sa-i permanentizeze o forma de organizare stabila, ci, din contra, i-au creat o vulnerabilitate, riscand sa afecteze in final drepturile consumatorilor. Schimbarea modului de organizare si functionare a Autoritatii, in sensul pozitionarii ei sub controlul parlamentar, prin faptul ca va fi condusa de un organ colegial, denumit Consiliul ANPC, format din sapte membri, desemnati de Parlament, la propunerea Comisiilor de specialitate reunite, ii asigura autonomia si independenta, devenind o structura stabila, cu buget propriu, capabila sa ia decizii in interesul consumatorilor fara a fi supusa presiunilor din partea unui tert, fie el si institutie a statului".
     Documentul subliniaza ca modul de selectie a membrilor Consiliului ANPC se va face printr-un proces transparent, in baza unor puteri clar stabilite in prezenta lege, "criterii care reflecta profesionalismul si integritatea persoanelor respective". Numirea in functie a membrilor Consiliului se va face prin decret prezidential in urma prestarii juramantului de credinta in fata Presedintelui Romaniei. Anual, pana la 30 iunie, ANPC va comunica Parlamentului un raport privind activitatea sa si modul in care operatorii economici si autoritatile publice respecta regulile protectiei consumatorilor.
     "ANPC trebuie sa-si consolideze profilul de partener credibil al consumatorului, de institutie in slujba acestuia, nu in slujba unei alte institutii a statului, de aceea are nevoie de o norma cu forta de lege care sa-i reglementeze modul de functionare si organizare", mai subliniaza expunerea de motive.
     Reglementarea la nivel secundar a acestei institutii ii stirbeste din autoritate si ii creaza un deficit de legitimitate, "devenind un posibil pion pe tabla de interese a unei alte structuri a statului", sunt de parere initiatorii.
     Acestia considera ca asigurarea independentei ANPC este singurul mod prin care drepturile si interesele consumatorilor vor fi mai bine reprezentate si aparate.
     Referitor la aceasta propunere, Bogdan Pandelica, presedintele ANPC, ne-a spus, la inceputul anului: "Probabil ca aceasta idee, a consumatorilor, a pornit de la faptul ca in momentul in care esti sub cupola Parlamentului schimbarile conducerii sunt mai putin fluctuante. Mandatul unui conducator este pentru cel putin patru ani de zile si atunci acesta isi poate face un plan de actiune detaliat pentru cei patru ani, pe cand, in situatia actuala, fiecare presedinte schimbat la ANPC poate veni cu propria amprenta, putand tine cont sau nu de ceea ce s-a intamplat pana atunci in institutie, de directiile si proiectele presedintelui de dinainte. Schimbarile ar putea genera niste pierderi din punct de vedere al imaginii institutiei, ce nu pot fi cuantificabile".
     In opinia domnului Pandelica, orice persoana care vine la conducerea institutiei ar trebui sa fie cat se poate de profesionista.   
Publicat de : ---
Data publicării: 09 Iun 2016 - 06:15
 

Link știre