Linistea BNR incepe sa fie tulburata pas cu pas. Un front de lupta se deschide de acolo de unde Isarescu se asteapta mai putin: partidele politice, Palatul Victoria si chiar Palatul Cotroceni, aliatii [1]

Autor: Cristian Hostiuc 22

.05.2016

Dintr-odata, linistea Bancii Nationale incepe sa fie tulburata de acolo de unde guvernatorul Mugur Isarescu se astepta mai putin: Parlament, Palatul Victoria si Palatul Cotroceni, aliatii de baza ai Bancii Nationale.

1.Legea darii in plata ? putina lume a remarcat faptul ca Palatul Cotroceni, respectiv presedintele Klaus Iohannis, si Palatul Victoria, prin premierul Dacian Ciolos, au declarat clar ca nu vor ataca la Curtea Constitutionala Legea darii in plata, asa cum a fost aprobata de Parlament si in varianta 2.  Asta inseamna, cel putin din perspectiva guvernului, ca este pregatit sa apere pozitia statului chiar si in procese internationale in cazul in care bancile vor actiona in acest sens. Un grup de banci studiaza cu avocatii in acest moment varianta unui proces la Washington, la ICSID - Curtea Internationala pentru Apararea Investitiilor Straine - impotriva Romaniei, care va fi reprezentat de Ministerul Finantelor. Motivul procesului este legat de exproprierea unor bunuri si venituri prin Legea darii in plata.

Un asemenea proces dureaza cativa ani si este posibil ca cei de acum sa nu mai fie in functie cand se va termina. Vezi cazul pierdut de statul roman in dosarul fratilor Micula.

Daca statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor, va pierde cazul, in joc fiind cateva sute de milioane de euro, catre cine se va indrepta apoi statul pentru recuperarea banilor? Catre Parlament, care a votat legea, catre deputatul Daniel Zamfir si avocatul Gheorghe Piperea? Catre BNR, ca unica autoritate de supraveghere bancara, care a permis si a acceptat vanzarea unor produse bancare ? credite in franci elvetieni si chiar in euro ? care prin riscul lor valutar atasat au adus aceste pierderi?

Probabil ca presedintele Iohannis, in pozitia pe care o are in Legea darii in plata (chiar si varianta a doua, cu cele doua amendamente ? neincluderea programului Prima casa si stabilirea unui plafon maxim de dare in plata de 250.000 de euro), s-a sfatuit cu Cosmin Marinescu, consilierul lui economic. In 2013, BNR l-a respins pentru boardul CEC pe Cosmin Marinescu, atunci consilier al ministrului de finante Daniel Chitoiu.

2.Legea de conversie a creditelor in franci sau euro la cursul din momentul acordarii creditului ? deputatul PNL Daniel Zamfir si avocatul Gheorghe Piperea au pus pe masa o noua lege, asemenea Legii darii in plata, prin care sa dea posibilitatea celor care au imprumuturi in franci elvetieni sau in euro sa le schimbe in credite in lei nu la cursul de piata actual, ci la cel din momentul acordarii creditului, plus o marja.

Asta inseamna ca bancile vor fi nevoite sa ia in calcul o pierdere de cateva miliarde de euro daca va avea loc aceasta conversie. Toti cei care au credite in valuta vor fi superbucurosi sa schimbe soldul actual cu un sold mai mic. Cred ca niciun parlamentar, nici Palatul Victoria, nici Palatul Cotroceni nu vor vota impotriva.

Daca se va intampla aceasta conversie, bancile vor sari in aer, iar BNR va fi intr-o situatie la limita pentru ca toti indicatorii de prudentialitate si toata supravegherea vor fi date peste cap.

Pana acum nici guvernul, nici Ministerul Finantelor nu s-au ridicat impotriva acestui demers legislativ, deci il imbratiseaza.

3.Schimbarea statutului BNR pentru eliminarea ?imunitatii? departamentului de supraveghere din BNR ? deputatul PNL Daniel Zamfir a pus pe masa varianta schimbarii unor prevederi din statutul BNR care acorda, in opinia lui, un fel de imunitate supraveghetorilor BNR in fata unor posibile procese. Aceasta idee a atras mania Bancii Nationale, care, pentru prima data - prin vocea lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului ? a pus in discutie decizia unui partid politic, respectiv PNL: isi poate permite PNL amputarea statutului Bancii Nationale? Aceasta pozitie exprimata de Adrian Vasilescu este unica la adresa unui partid politic, avand in vedere istoria BNR de a nu comenta public deciziile politice.

4.Dosarul Rompetrol ? redeschiderea dosarului privatizarii rafinariei Petromidia scoate de la naftalina deciziile din anii 1998-2000, hotarari pe care multa lume le-a uitat. Atunci, guvernul Isarescu a aprobat privatizarea rafinariei Petromidia cu grupul Rompetrol detinut de omul de afaceri Dinu Patriciu.

Daca informatiile se confirma, pe masa presedintelui Klaus Iohannis se afla un dosar de la DIICOT, prin care se cere posibilitatea cercetarii unor ministri care, in timp, au avut acte de semnat in ceea ce se cheama privatizarea, stergerea datoriilor rafinariei Petromidia si ulterior acordarea dreptului de vanzare a rafinariei catre grupul KazMunaiGas,  in conditiile in care datoriile nu au fost platite. In joc sunt cateva sute de milioane de euro, bani care nu au putut fi uitati sau stersi nici dupa 16 ani.

Toate aceste patru puncte poate nu au legatura intre ele, dar fiecare tulbura linistea Bancii Nationale.

De-a lungul celor 26 de ani, BNR a avut un aliat puternic in Palatul Cotroceni,  in Palatul Victoria si  in Parlament. Acum lucrurile par sa stea putin altfel. 


Publicat de : ---
Data publicării: 23 Mai 2016 - 05:07
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=54925&titlu=Linistea_BNR_incepe_sa_fie_tulburata_pas_cu_pas__Un_front_de_lupta_se_deschide_de_acolo_de_unde_Isarescu_se_asteapta_mai_putin__partidele_politice__Palatul_Victoria_si_chiar_Palatul_Cotroceni__aliatii