"Darea in plata se taxeaza la sold"

     * Avocatul Burada: "Impozitarea darii in plata face legea inaplicabila"
       Darea in plata a imobilelor puse garantie in contractele de credit se taxeaza prin aplicarea impozitului la valoarea soldului, a declarat, ieri, Anca Dragu, ministrul finantelor publice, care, anterior, a discutat cu reprezentantii Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare din Romania (AURSF) pe marginea acestui impozit

.
     "Impozitul se aplica la valoarea soldului creditului, asa cum este intelegerea conform Codului Fiscal", a mentionat oficialul MFP, raspunzand unei intrebari.
     Alin Iacob, presedintele AURSF, a precizat, ieri, in cadrul unei conferinte: "Am avut o intalnire cu ministrul finantelor, Anca Dragu si i-am expus toate argumentele noastre pe subiect, rugand-o sa analizeze aceasta situatie care nu este generatoare de venituri consistente pentru stat, dar care este un obstacol in calea aplicarii legii".
     Alin Iacob a precizat ca ministrul de resort nu a formulat un raspuns: "A ramas sa mai completam noi documentatia si speram sa se ia o decizie rapida".
     AURSF a solicitat Ministerului Finantelor Publice eliminarea impozitului in cazul darii in plata, printr-o Ordonanta de Urgenta, si a cerut Uniunii Nationale a Notarilor Publici diminuarea cu 90% a taxelor notariale aferente procedurii de dare in plata.
     Alin Iacob a precizat: "Ca motive am invocat, in primul rand, faptul ca debitorul nu realizeaza un castig ci, din contra, are o pierdere semnificativa din renuntarea la locuinta. (...) Debitorul plateste impozit pe pierdere. (...) Niciun parlamentar nu a evocat acest impozit de-a lungul procedurii legislative".
     Potrivit sefului AURSF, valoarea impozitului pe darea in plata reprezinta o bariera artificiala si incorecta in calea deciziei debitorului de a apela la prevederile acestei legi, facand-o, practic, inaplicabila.
     Avocatul Alexandra Burada subliniaza ca aplicarea impozitului la soldul creditului si nu la valoarea imobilului este incorecta, mentionand ca, in Codul Fiscal, nu se face vorbire directa despre valoarea soldului, ci despre valoarea imobilului transferat dintr-o proprietate in alta.
     Domnia sa a mentionat ca, daca pentru un apartament care valoreaza 24.710 euro in listele cu evaluari ale notarilor impozitul de 2% ar ajunge la 2.217 lei, pentru acelasi apartament, pus garantie intr-un contract de credit cu soldul de 80.000 de franci elvetieni, impozitul ar fi de 6.477 lei.
     Adunand si taxele notariale, in primul caz ajungem la 4.100 de lei, iar in cel de-al doilea - la 10.900 de lei.
     Referitor la demersul facut la Uniunea Notarilor, sursele citate au evidentiat ca normele Ministerului Justitiei prin care sunt stabilite onorariile notariale prevad faptul ca "tarifele de onorarii contin scutiri si reduceri pentru actele intocmite in scopul valorificarii unor drepturi prevazute de legi speciale si de protectie sociala. Spre exemplu, pentru Prima Casa se aplica o reducere de 30% a taxelor notariale".
     Subliniind ca este momentul ca autoritatile publice sa dea o dovada clara ca isi doresc sa ofere o sansa reala debitorilor cu deficiente financiare, reprezentantii AURSF si-au exprimat speranta ca, in ceasul al 13-lea, bancile vor intelege sa faca ceea ce este corect - "sa negocieze si sa accepte darea in plata asa cum a fost ea formulata, pentru ca traim, poate, cea mai tensionata perioada dintre debitori si banci".
     Alexandra Burada spune ca nu i se pare o solutie ca debitorii sa astepte executarea silita pentru a accesa Legea darii in plata, in ideea de a nu fi impozitati, pentru ca, in momentul executarii, apar alte costuri, respectiv onorariile recuperatorilor, care se ridica la peste 15.000 de lei.
     Pana in prezent, AURSF a procesat peste 100 de notificari, dintre care 15 au fost transmise bancilor, au anuntat reprezentantii asociatiei.
     Toate solicitarile se incadreaza la credite ipotecare garantate cu apartamente de doua sau trei camere in Bucuresti, cazuri in care soldul creditelor nu a scazut cu mai mult de 10%, majoritatea acestora fiind contractate in franci elvetieni. Cei mai multi dintre clientii care au notificat bancile asupra faptului ca doresc sa dea casa in plata au un grad de indatorare mai mare de 90%.
     "Statistic, nu cred ca aceasta lege se adreseaza speculantilor si nu cred ca numarul celor care vor notifica bancile asupra Legii darii in plata va conduce la un risc sistemic", a mai spus doamna Burada, apreciind: "Majoritatea notificarilor provin de la clienti ai bancilor care nu au venit pe piata cu nicio oferta reala de conversie pentru clientii cu probleme. Se remarca Bancpost si Credit Europe".
     Reprezentantii AURSF au precizat ca, in cazul creditelor cesionate catre entitati din afara tarii, notificarea se transmite institutiei din Romania care incaseaza ratele la credit. 

     Zamfir: "Notarii vor sa reduca la minim onorariile pentru darea in plata"
     Deputatul liberal Daniel Catalin Zamfir s-a intalnit, ieri, cu Dumitru Viorel Manescu, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), in vederea identificarii unei solutii legate de problema impozitarii darii in plata.
     Parlamentarul sustine ca notarii inca asteapta clarificari de la MFP pe aceasta tema, intrucat in Codul Fiscal nu se vorbeste despre taxarea darii in plata: "MFP interpreteaza cu rea credinta Codul Fiscal".
     Conducerea UNNPR a stabilit ca, la finalul lunii, notarii se vor intalni sa decida reducerea la minim a onorariilor notariale aferente procedurii propriu-zise de dare in plata.
     Uniunea a emis, ieri, o circulara, prin care stabileste ca taxa de notificare va fi de 100 de lei, ne-a mai spus domnul Zamfir. Acesta le recomanda debitorilor sa mearga la notari si sa notifice bancile cu privire la darea in plata a locuintelor.

   
Publicat de : ---
Data publicării: 19 Mai 2016 - 05:16
 

Link știre