Banii de plastic ajung ?i la sate [1]

Comerciantii care au o cifra de afaceri de cel putin 10

.000 de euro anual vor fi obligati sa accepte plata cu cardul din 20 mai, data la care intra in vigoare legea cash back.

Daca pana acum doar in ma­­ga­­zi­­nele a caror cifra de afaceri era de peste 100.000 de euro puteam plati cu cardul, in curand ne vom putea achita cumparaturile fara bani gheata chiar si la magazinele de la sate. Mai mult, acestea vor fi obligate sa elibereze numerar, pana la 200 de lei, clientilor care si-au facut cumparaturile platind cu cardul.

\'Legea a fost special gandita pentru comerciantii din zona rurala. In acest moment, daca privim fluxurile, posesorii de carduri sunt cu predilectie in zona urbana, insa nu inseamna ca acestia nu calatoresc si ca sistemul de plata cu cardul nu trebuie extins si la sate. Cred ca, in prezent, nu sunt utilizate cardurile in zona rurala fiindca nu sunt acceptate ca mijloc de plata. Este greu sa vinzi un card unui om care nu are unde sa-l foloseasca. La inceputul acestui drum toata lumea are nevoie sa retraga numerar. Este evident ca pentru banci nu este o afacere sa instaleze ATM-uri in zona rurala, dar in felul acesta, folosind cardul la comercianti si putand in acelasi timp sa se retraga cash, este un argument foarte bun pentru implementarea sistemului la sate. Pe de alta parte, statul este interesat de a introduce plata cu cardul la comercianti pentru a reduce evaziunea fiscala\', a precizat, pentru Romania libera\', Cosmin Vladimirescu, Country Manager Romania si Moldova al MasterCard. 

Acesta spune ca toate bancile vor trebui sa implementeze acest serviciu si, fiindca suntem la jumatatea anului, nici una nu si-a bugetat aceste costuri. De aceea, MasterCard nu le va percepe costurile aferente implementarii acestui serviciu pentru MasterCard si Maestro, pana la sfarsitul anului.

Cand pot comerciantii sa refuze eliberarea numerarului

Deputatul UDMR Zsolt Molnar, initiatorul legii, sustine ca  aceste prevederi vor veni in sprijinul romanilor din mediul rural, unde sunt putine ATM-uri, dar si al comerciantilor, care isi vor fideliza clientii. \'In mediul rural, bancile nu investesc in bancomate. Oamenii care isi iau salariile sau pensiile pe card si traiesc in mediul rural trebuie sa mearga pana in primul oras sau prima comuna mai mare unde se gaseste un bancomat\', spune Molnar. Iar Vladimirescu, arata ca bene­ficiile introducerii sistemului de plata cu cardul peste tot in tara sunt multiple.

\'Jumatatea dintre romani traiesc in zona rurala. Sunt convins ca acest sistem va continua cu carduri sociale, cu schimbarea modelului de distributie a beneficiilor sociale cu carduri prepay. In plus, locuitorii din zona rurala vor fi conectati astfel cu toti comerciantii din lume, putand sa faca cumparaturi online si sa-si plateasca facturile cu un simplu clic. Iar penetrarea internetului este mult mai buna decat cea a serviciilor finan­ciare\', subliniaza reprezentantul MasterCard.

Legea permite insa comerciantilor care nu au suficiente fonduri in casa sa refuze eliberarea numerarului 200 de lei, in cazuri speciale (lipsa lichiditatilor sau plata urgenta a furnizorilor), pentru a nu le fi perturbata activitatea economica.   

Telefoane pentru toate buzunarele- Click aici comenteaza /* (c)
Publicat de : ---
Data publicării: 17 Mai 2016 - 04:46
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=54797&titlu=Banii_de_plastic_ajung_?i_la_sate